Urmărirea imobiliară - Încuviinţarea urmăririi imobiliare -
Publicitatea urmăririi
(1)
Odată cu comunicarea încheierii de încuviinţare, executorul va solicita biroului teritorial de cadastru şi publicitate imobiliară să dispună, în baza acesteia, notarea urmăririi imobilului în cartea funciară, cu arătarea creditorului urmăritor şi a sumei pentru care se face urmărirea.
(2)
Când se urmăresc mai multe imobile, înscrise la acelaşi birou sau la birouri teritoriale de cadastru şi publicitate imobiliară diferite, pentru o creanţă garantată cu ipotecă colectivă, cererea de notare a urmăririi se va înainta biroului teritorial la care este înscrisă ipoteca principală, care, după ce va săvârşi notările prevăzute de lege, va trimite din oficiu o copie de pe încheierile sale biroului de cadastru şi publicitate imobiliară unde este înscrisă ipoteca secundară.

Acesta este un fragment din Codul de procedură civilă din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(3)
Când dreptul de proprietate este înscris numai provizoriu în favoarea debitorului, notarea se va face sub condiţia justificării înscrierii provizorii. În acest caz, creditorul urmăritor va fi în drept să exercite, în numele debitorului, acţiunea pentru justificarea dreptului de proprietate.
(4)
Când cererea de notare nu poate fi admisă din cauza unui impediment de carte funciară, potrivit legii, se va nota respingerea acesteia.
(5)
Încheierea de admitere sau respingere a notării pronunţate de registratorul de carte funciară se va comunica, în afara creditorului urmăritor, executorului judecătoresc, precum şi persoanelor care, potrivit menţiunilor din cartea funciară, sunt interesate.
(6)
În cazul în care cererea de executare silită şi înscrisurile anexate acesteia nu cuprind menţiuni privitoare la imobilul urmărit, executorul judecătoresc va solicita efectuarea formalităţilor de publicitate prevăzute de prezentul articol de îndată ce imobilul va fi identificat cu datele necesare îndeplinirii formalităţilor de publicitate.
Acesta este un fragment din Codul de procedură civilă din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Noul Cod de procedură civilă adnotat - Include doctrină şi jurisprudenţă
BIBLIOGRAFIE: Marilena Marin, Gabriela-Liliana Vulpoiu, Operaţiuni de carte funciară în procedura execuţională civilă din perspectiva noului Cod de procedură civilă, în RRES nr. 2/2013, pp. 40-49; Oliviu Puie, Vânzarea silită imobiliară în contextul noului Cod de procedură civilă. Aspecte privitoare la înscrierea în cartea funciară a actelor de executare silită şi a dreptului de proprietate dobândit prin executare silită, în RRES nr. 4/2013, pp. 78-93. [ Mai mult... ]
Legea nr. 138/2014 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură civilă Art. 822. -
Publicitatea urmăririi
(6)
În cazul în care cererea de executare silită şi înscrisurile anexate acesteia nu cuprind menţiuni privitoare la imobilul urmărit, executorul judecătoresc va solicita efectuarea formalităţilor de publicitate prevăzute de prezentul articol de îndată ce imobilul va fi identificat cu datele necesare îndeplinirii formalităţilor de publicitate.
Reglementarea anterioară din Legea nr. 134/2010 [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole, ediţia 2
Odată cu comunicarea încheierii de încuviinţare, executorul va solicita biroului teritorial de cadastru şi publicitate imobiliară să dispună, în baza acesteia, notarea urmăririi imobilului în cartea funciară, cu arătarea creditorului urmăritor şi a sumei pentru care se face urmărirea. Din dispoziţiile primului alineat al textului comentat, care consacră regula evocată, rezultă că notarea urmăririi imobiliare în cartea funciară este obligatorie. De asemenea, este obligatorie nominalizarea creditorului urmăritor în cartea funciară, precum şi determinarea sumei pentru care se face urmărirea (a se vedea, în acelaşi sens, O. Puie, Vânzarea silită imobiliară în contextul Noului Cod de procedură civilă, R.R.E.S. nr. 4/2013, p. 83). [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă. Note. Corelaţii. Explicaţii, ediţia 1
Art. 822 noul C. proc. civ. reglementează posibilitatea pentru coproprietari de a solicita vânzarea în întregime a imobilului aflat în coproprietate indiviză şi care este supus urmăririi silite. Această cerere poate fi introdusă după încuviinţarea executării silite asupra imobilului, cu respectarea dispoziţiilor art. 820 şi 821 noul C. proc. civ.. Ei vor putea formula această cerere în termen de 5 zile de la comunicarea hotărârii de încuviinţare a executării, potrivit art. 820 alin. (2) noul C. proc. civ., sau în termen de 5 zile, dacă hotărârea nu le este comunicată, de la comunicarea încheierii de admitere a notării pronunţate de registratorul de la cartea funciară. [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă Comentariu pe articole Ediţia a 2-a revizuită şi adăugită Vol. II. Art. 456-1134 1.
Modalităţile de executare. Încuviinţarea recurgerii la o nouă modalitate de executare. Urmărirea silită imobiliară este o formă de executare silită indirectă, deoarece obligaţia din titlul executoriu nu are ca obiect imobilul urmărit. În art. 624 pct. 1 teza a II-a NCPC urmărirea silită imobiliară este tratată ca o modalitate de executare şi constă în valorificarea imobilelor debitorului sau ale terţilor care sunt ţinuţi să răspundă pentru acesta, în scopul realizării creanţei din titlul executoriu al creditorului. Ca etapă a executării silite, urmărirea imobiliară poate fi începută inclusiv pentru realizarea mai multor creanţe, constatate prin mai multe titluri executorii şi aparţinând mai multor creditori. [ Mai mult... ]
Executarea silită în Codul de procedură civilă. Comentariu pe articole 1.
Obligaţii privind publicitatea urmăririi. După încuviinţarea executării silite, pentru derularea în continuare a procedurii execuţionale, dispoziţiile art. 822 C. proc. civ. impun mai multe obligaţii în sarcina executorului judecătoresc cu privire la publicitatea urmăririi, astfel:
-
executorul va solicita biroului teritorial de cadastru şi publicitate imobiliară să dispună notarea urmăririi imobilului în cartea funciară, cu arătarea creditorului urmăritor şi a sumei pentru care se face urmărirea; [ Mai mult... ]
Codul de procedură civilă. Comentarii şi explicaţii, ediţia 1
1. Notarea urmăririi imobiliare. Odată cu comunicarea încheierii de încuviinţare debitorului, dar şi coproprietarilor, în baza acesteia, executorul judecătoresc va fi obligat să solicite biroului teritorial de cadastru şi publicitate imobiliară să noteze declanşarea procedurii execuţionale în cartea funciară a imobilului. Această notare presupune menţionarea creditorului urmăritor, dar şi a sumei pentru care urmărirea are loc. Astfel, legiuitorul s-a asigurat că un eventual dobânditor al respectivului imobil va fi informat în legătură cu situaţia incertă a acestuia şi va cunoaşte cu exactitate întinderea drepturilor şi a obligaţiilor pe care le-ar putea dobândi, evitând, astfel, suportarea unor riscuri pe care, altfel, nu le-ar fi cunoscut. [ Mai mult... ]