Procedura arbitrală - Hotărârea arbitrală -
Lămurirea, completarea şi îndreptarea hotărârii
(1)
În cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii ori acesta cuprinde dispoziţii potrivnice, oricare dintre părţi poate cere tribunalului arbitral să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispoziţiile potrivnice.
(2)
Dacă prin hotărârea pronunţată tribunalul arbitral a omis să se pronunţe asupra unui capăt de cerere, asupra unei cereri conexe sau incidentale, oricare dintre părţi poate solicita completarea ei.

Acesta este un fragment din Codul de procedură civilă din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(3)
Cererea de lămurire sau de completare se formulează, potrivit alin. (1), respectiv alin. (2), în termen de 10 zile de la data primirii hotărârii şi se soluţionează de tribunalul arbitral, prin hotărâre separată, cu citarea părţilor.
(4)
Greşelile materiale din textul hotărârii arbitrale sau alte greşeli evidente care nu schimbă fondul soluţiei, precum şi greşelile de calcul pot fi îndreptate, prin încheiere, la cererea oricăreia dintre părţi, formulată în termenul prevăzut de alin. (3), sau din oficiu. Părţile vor fi citate dacă tribunalul arbitral apreciază că este necesar.
(5)
Hotărârea de lămurire sau de completare ori încheierea de îndreptare se pronunţă de îndată şi face parte integrantă din hotărârea arbitrală.
(6)
Părţile nu pot fi obligate la plata cheltuielilor legate de lămurirea, completarea sau îndreptarea hotărârii.
Acesta este un fragment din Codul de procedură civilă din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole, ediţia 2
1. Utilitatea instituţiilor reglementate de text. Textul comentat reglementează, în mod corespunzător, trei instituţii procesuale distincte: lămurirea, completarea şi îndreptarea erorilor hotărârii arbitrale. Reglementarea este inspirată din dreptul comun. Codul de procedură civilă din 1865 reglementa numai două dintre aceste instituţii procesuale, respectiv completarea şi îndreptarea hotărârii arbitrale. Consacrarea instituţiei lămuririi hotărârii în noul C. proc. civ. este binevenită. Această instituţie este consacrată şi în alte legislaţii procesuale. Astfel, de pildă, potrivit art. 1702 bis pct. 1 lit. b) din Codul judiciar belgian părţile pot solicita tribunalului arbitral „...de donner une interpretation d’un point ou passage precis de la sentence”. De asemenea, potrivit art. 945-6 pct. 2 C. proc. civ.. al provinciei canadiene Québec, părţile pot, dacă acestea sunt de acord, „interpreter une partie precise de la sentence” (a se vedea, de asemenea, art. 1475 C. proc. civ.. francez). [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă. Note. Corelaţii. Explicaţii, ediţia 1
Condiţiile în care se poate formula cererea de îndreptare, lămurire sau completare a hotărârii arbitrale sunt identice cu cele de drept comun, astfel cum sunt reglementate în art. 443-444 noul C. proc. civ..
Termenul în care poate fi formulată cererea de lămurire sau de completare a dispozitivului hotărârii arbitrale este diferit de cel de drept comun. Astfel, în procedura arbitrală, o astfel de cerere va putea fi formulată, sub sancţiunea decăderii, în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii. Va trebui ca, în acelaşi termen de 10 zile, să fie îndreptate şi greşelile materiale din textul hotărârii arbitrale sau alte greşeli evidente care nu schimbă fondul soluţiei, precum şi greşelile de calcul. [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă Comentariu pe articole Ediţia a 2-a revizuită şi adăugită Vol. II. Art. 456-1134
Regimul referitor la lămurirea, completarea şi îndreptarea hotărârii arbitrale a suferit unele modificări şi adăugiri faţă de reglementarea anterioară (art. 362 CPC 1865).
Primul alineat, nou-introdus, consacră competenţa tribunalului arbitral în privinţa lămuririi dispozitivului hotărârii arbitrale şi înlăturării dispoziţiilor contradictorii, soluţie admisă şi în trecut(679). [ Mai mult... ]
Codul de procedură civilă. Comentarii şi explicaţii, ediţia 1
Condiţiile în care se poate formula cererea de îndreptare, lămurire sau completare a hotărârii arbitrale sunt identice cu cele de drept comun, astfel cum sunt reglementate în art. 443-444 C. proc. civ..
1. Termenul în care poate fi formulată cererea de lămurire sau de completare a dispozitivului hotărârii arbitrale este diferit de cel de drept comun. Astfel, în procedura arbitrală, o astfel de cerere va putea fi formulată, sub sancţiunea decăderii, în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii. Va trebui ca, în acelaşi termen de 10 zile, să fie îndreptate şi greşelile materiale din textul hotărârii arbitrale sau alte greşeli evidente care nu schimbă fondul soluţiei, precum şi greşelile de calcul. [ Mai mult... ]
Codul de procedură civilă. Comentariu pe articole. Art. 1-1134, ediţia 3
1. Utilitatea instituţiilor reglementate de text. Textul comentat reglementează, în mod corespunzător, trei instituţii procesuale distincte: lămurirea, completarea şi îndreptarea erorilor hotărârii arbitrale. Reglementarea este inspirată din dreptul comun. Codul de procedură civilă din 1865 reglementa numai două dintre aceste instituţii procesuale, respectiv completarea şi îndreptarea hotărârii arbitrale. Consacrarea instituţiei lămuririi hotărârii în Codul de procedură civilă este binevenită. Această instituţie este consacrată şi în alte legislaţii procesuale. Astfel, de pildă, potrivit art. 1702 bis pct. 1 lit. b) din Codul judiciar belgian părţile pot solicita tribunalului arbitral "(...) de donner une interpretation d’un point ou passage precis de la sentence". De asemenea, potrivit art. 1475 C. proc. civ. francez "l’arbitre a néanmoins le pouvoir d’interpreter la sentence, de réparer les erreurs et omissions matérielles qui l’affectent et le compléter lorsqu’il a omis de statuer sur un chef de demande"[a se vedea şi art. 826 C. proc. civ. italian şi art. 36 alin. (1) din Legea de arbitraj spaniolă, texte ce se referă la îndreptarea erorilor materiale]. [ Mai mult... ]