Părinţii au dreptul şi îndatorirea de a creşte copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, însuşirilor şi nevoilor copilului; ei sunt datori să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia.
Acesta este un fragment din Codul Civil din 2009. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(1)
Părinţii au îndatorirea de a creşte copilul în condiţii care să asigure dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială în mod armonios.
(2)
În acest scop, părinţii sunt obligaţi:
a)
să coopereze cu copilul şi să îi respecte viaţa intimă, privată şi demnitatea;
b)
să prezinte şi să permită informarea şi lămurirea copilului despre toate actele şi faptele care l-ar putea afecta şi să ia în considerare opinia acestuia;
c)
să ia toate măsurile necesare pentru protejarea şi realizarea drepturilor copilului;
d)
să coopereze cu persoanele fizice şi persoanele juridice cu atribuţii în domeniul îngrijirii, educării şi formării profesionale a copilului.
Acesta este un fragment din Codul Civil din 2009. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Măsurile disciplinare nu pot fi luate de părinţi decât cu respectarea demnităţii copilului. Sunt interzise luarea unor măsuri, precum şi aplicarea unor pedepse fizice, de natură a afecta dezvoltarea fizică, psihică sau starea emoţională a copilului.
(1)
Părinţii îndrumă copilul, potrivit propriilor convingeri, în alegerea unei religii, în condiţiile legii, ţinând seama de opinia, vârsta şi de gradul de maturitate ale acestuia, fără a-l putea obliga să adere la o anumită religie sau la un anumit cult religios.
(2)
Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani are dreptul să îşi aleagă liber confesiunea religioasă.
Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului pot, numai în baza unor motive temeinice, să împiedice corespondenţa şi legăturile personale ale copilului în vârstă de până la 14 ani. Neînţelegerile se soluţionează de către instanţa de tutelă, cu ascultarea copilului, în condiţiile art. 264.
(2)
Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.
(3)
În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.
Acesta este un fragment din Codul Civil din 2009. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(4)
Locuinţa copilului, stabilită potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.
(5)
Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.
(1)
Dacă afectează exerciţiul autorităţii sau al unor drepturi părinteşti, schimbarea locuinţei copilului, împreună cu părintele la care locuieşte, nu poate avea loc decât cu acordul prealabil al celuilalt părinte.
(2)
În caz de neînţelegere între părinţi, hotărăşte instanţa de tutelă potrivit interesului superior al copilului, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.
(1)
Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani poate cere părinţilor să îşi schimbe felul învăţăturii sau al pregătirii profesionale ori locuinţa necesară desăvârşirii învăţăturii ori pregătirii sale profesionale.
Acesta este un fragment din Codul Civil din 2009. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(2)
Dacă părinţii se opun, copilul poate sesiza instanţa de tutelă, iar aceasta hotărăşte pe baza raportului de anchetă psihosocială. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.
(1)
Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2)
Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3)
Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4)
În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.
Acesta este un fragment din Codul Civil din 2009. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Părintele nu are niciun drept asupra bunurilor copilului şi nici copilul asupra bunurilor părintelui, în afară de dreptul la moştenire şi la întreţinere.
(1)
Părinţii au dreptul şi îndatorirea de a administra bunurile copilului lor minor, precum şi de a-l reprezenta în actele juridice civile ori de a-i încuviinţa aceste acte, după caz.
(2)
După împlinirea vârstei de 14 ani minorul îşi exercită drepturile şi îşi execută obligaţiile singur, în condiţiile legii, însă numai cu încuviinţarea părinţilor şi, după caz, a instanţei de tutelă.
(1)
Drepturile şi îndatoririle părinţilor cu privire la bunurile copilului sunt aceleaşi cu cele ale tutorelui, dispoziţiile care reglementează tutela fiind aplicabile în mod corespunzător.
(2)
Cu toate acestea, nu se întocmeşte inventarul prevăzut la art. 140, în cazul în care copilul nu are alte bunuri decât cele de uz personal.
Acesta este un fragment din Codul Civil din 2009. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Comentarii expert:
Noul Cod Civil - Cartea a II-a. Despre familie - Art. 258-534. Comentarii, explicaţii şi jurisprudenţă
1. Autoritate părintească. Conţinut[1322]. Legiuitorul face referire în cuprinsul articolului examinat la elementele pe care le înglobează autoritatea părintească, reliefând frontierele între care părinţii au aptitudinea de a-şi exercita prerogativele ce derivă din puterea ocrotirii părinteşti. În acest sens, se stipulează în favoarea, dar şi în sarcina părinţilor, o serie de drepturi şi obligaţii, de la care nu pot să "evadeze". Astfel, în mod expres, autorii Noului Cod civil învederează că părinţii au dreptul şi obligaţia de a proceda la creşterea minorului, veghind la dezvoltarea armonioasă a copilului lor, nu doar din perspectivă fizică, dar şi psihică şi intelectuală. În egală măsură, se prevede îndatorirea părinţilor de a îngriji de sănătatea şi integritatea minorului lor, dar şi de a supraveghea alegerile acestuia în legătură cu educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională. [ Mai mult... ]
.....
1. Îndatoriri ale părinţilor. Puterea creatoare a legiuitorului impune autorilor autorităţii părinteşti să creeze auspiciile care să garanteze evoluţia fizică, mentală, spirituală, morală şi socială într-o manieră echilibrată.
În realizarea acestui obiectiv dezirabil, le sunt desemnate părinţilor o serie de îndatoriri apte să conducă în mod firesc la o dezvoltare armonioasă a minorului. Acestea, din punctul nostru de vedere, nu au un caracter exhaustiv, însă suntem nevoiţi să recunoaştem că acoperă o paletă variată de argumente susceptibile să creeze o evoluţie eficientă a minorului. [ Mai mult... ]
.....
1. Educarea copiilor. Măsuri disciplinare. Articolul supus analizei stipulează, în mod implicit, posibilitatea părinţilor de a apela în educarea copiilor lor la unele măsuri disciplinare. Alternativa pendinte nu se bucură, în mod firesc, de o libertate absolută, în sensul în care sunt reglementate limitele care trebuie respectate, astfel încât demersurile disciplinare să îşi producă efectul dorit.
Pe cale de consecinţă, vis-à-vis de creionarea concisă a frontierelor între care pot fi aplicate în mod legal măsuri disciplinare, intervenirea unor atari demersuri trebuie să se afle în legătură directă cu respectul datorat demnităţii copilului. De altfel, viziunea noastră este orientată spre direcţia în concordanţă cu care textul legal incident este o nouă aplicaţie a principiului interesului superior al minorului. [ Mai mult... ]
.....
1. Restrângerea drepturilor părintelui minor. Autorii Noului Cod civil apelează, credem noi, în susţinerea principiului interesului superior al minorului, la o restrângere a drepturilor părintelui minor care a ajuns la pragul de 14 ani.
Într-o atare conjunctură, părintele minor de 14 ani este în măsură să îşi exercite exclusiv drepturile şi obligaţiile decurgând din ocrotirea părintească ce au o componentă referitoare la persoana copilului[1330]. Per a contrario, rezultă faptul că prerogativele referitoare la bunurile copilului revin unei alte persoane. [ Mai mult... ]
Noul Cod civil adnotat cu doctrină şi jurisprudenţă, Vol. I, Ediţia a II-a
BIBLIOGRAFIE: Alin-Gheorghe Gavrilescu, Discuţii în legătură cu drepturile şi obligaţiile părinteşti ale părintelui minor, în Dreptul nr. 5/2010.
DOCTRINĂ
"În concepţia legiuitorului, în cazul în care copilul şi-a stabilit filiaţia faţă de un singur părinte care este minor sau faţă de ambii părinţi care sunt amândoi minori, drepturile şi obligaţiile părinteşti cu privire la bunurile copilului al cărui părinte este minor sunt exercitate şi îndeplinite de către tutore sau de către o altă persoană în condiţiile legii. Această prevedere ni se pare inoperantă în privinţa tutorelui, întrucât legiuitorul nu enumeră printre situaţiile în care se instituie tutela şi pe cea în care singurul sau ambii părinţi ai copilului minor sunt la rândul lor minori. Cazurile în care copilului i se poate numi un tutore sunt expres şi limitativ prevăzute de art. 110 din noul Cod civil, care arată că tutela minorului se instituie atunci când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele. În raport de aceste prevederi, considerăm că tutela nu va putea fi instituită pentru ocrotirea intereselor patrimoniale ale copilului minor al cărui părinte sau ai cărui părinţi sunt, de asemenea, minori. În consecinţă, credem că, pentru a fi aplicabile prevederile art. 490 alin. (2) din noul Cod civil, dispoziţiile art. 110 din noul Cod civil ar trebui completate fie prin reglementarea posibilităţii instituirii tutelei în situaţia în care părinţii copilului există, însă minori fiind, nu pot asigura decât ocrotirea persoanei copilului nu şi a bunurilor sale, fie, în lipsa consacrării exprese a acestei soluţii, prin reglementarea posibilităţii instituirii tutelei atât în situaţiile pe care le enumeră art. 110, cât şi în alte cazuri prevăzute de lege. În afara tutorelui, dispoziţiile art. 490 alin. (2) din noul Cod civil mai reglementează posibilitatea ca, în situaţia în care părintele sau părinţii copilului sunt şi ei minori, drepturile şi obligaţiile părinteşti privitoare la bunurile copilului să revină unei alte persoane, în condiţiile legii. În raport de aceste prevederi, ne întrebăm dacă poate fi curator una dintre persoanele cărora le pot reveni drepturile şi obligaţiile părinteşti cu privire la bunurile minorului [...] Pentru motivul că părintele copilului este lipsit de capacitate deplină de exerciţiu, întrucât este minor, instanţa de tutelă poate numi un curator special care să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti cu privire la bunurile acestuia. Curatorul special va putea fi numit de către instanţa de tutelă şi în situaţia în care în vederea exercitării drepturilor şi îndeplinirii obligaţiilor părinteşti privitoare la bunurile copilului al cărui părinte este minor a fost instituită tutela, iar ulterior se ivesc interese contrare între tutore şi minor, dacă acestea nu sunt dintre cele ce trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui [art. 150 alin. (1) din noul Cod civil]" [Alin-Gheorghe Gavrilescu, Drepturile şi obligaţiile părinteşti. Drept român şi drept comparat, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 201 l,pp. 266-267]. [ Mai mult... ]
Doctrină:
Drept civil. Obligaţiile. Faptul juridic, ediţia 1
În conformitate cu dispoziţiile art. 487 noul C. civ.: „Părinţii au dreptul şi îndatorirea de acreşte copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională aacestuia, potrivit propriilor lor coningeri, însuşirilor şi nevoilor copilului; ei sunt datori să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare adrepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia.” [ Mai mult... ]
Noul Cod civil. Note. Corelaţii. Explicaţii, ediţia 1
În ceea ce priveşte drepturile şi îndatoririle părinteşti, acestea nu sunt cu mult diferite de cele existente în reglementarea coroborată adispoziţiilor Codului familiei (art. 100-107) şi ale Legii nr. 272/2004 (art. 8, 25, 28, 32, 62).
Subliniem, însă, câteva aspecte de noutate:
a) consacrarea expresă afaptului că părintele minor, care aîmplinit 14 ani, are numai drepturile şi îndatoririle părinteşti cu privire la persoana copilului, nu şi pe cele referitoare la bunurile acestuia (pentru acestea din urmă, ase vedea şi art. 62 din Legea nr. 272/2004); [ Mai mult... ]
Dreptul familiei. Căsătoria. Regimuri matrimoniale. Filiaţia, ediţia 5
Pornind de la observaţia că legiuitorul instituie în sarcina părinţilor fireşti dreptul şi îndatorirea de acreşte copilul îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională aacestuia (art. 487 C. civ..), de a-l creşte în condiţii care să asigure dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială în mod armonios (488 C. civ..) şi admiţând că ideea de „creştere acopilului” nu poate avea accepţiuni diferite, însemnă că persoana devenită majoră trebuie să fi beneficiat în timpul minorităţii de ocrotirea complexă apersoanei sau familiei care voieşte să oadopte, oprotecţie acoperitoare pentru componentele esenţiale ale persoanei şi personalităţii sale954.
954I. Albu, I. Reghini, P.A. Szabo, Înfierea,Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1977, p. 36; M. Mureşan în Filiaţia..., de I. Ionaşcu, M.N. Costin, M. Mureşan, V. Ursa, op. cit., p. 111.E. Florian, Dreptul familiei, op. cit., 2010, p. 249-250. A se vedea, de asemenea, T. Bodoaşcă, A. Drăghici, I. Puie, op. cit., p. 310. [ Mai mult... ]
Noul Cod civil. Comentariu pe articole, ediţia 2
1. Conţinutul autorităţii părinteşti. Acesta are caracter legal şi imperativ. Părinţii nu pot să renunţe sau să modifice conţinutul drepturilor şi obligaţiilor pe care le au faţă de copil. Se pot însă înţelege asupra modului de exercitare a drepturilor şi îndatoririlor părinteşti, dar numai cu încuviinţarea instanţei, care va verifica dacă învoiala părinţilor răspunde interesului copilului. [ Mai mult... ]
Drept civil. Persoanele. În reglementarea noul C. civ., ediţia 4
Latura personală priveşte ocrotirea persoanei copilului, iar reglementările aplicabile în acest domeniu fac obiectul dreptului familiei. De aceea ne rezumăm aici să evocăm prevederile art. 487 C. civ.., potrivit cărora: „Părinţii au dreptul şi îndatorirea de acreşte copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională aacestuia, potrivit propriilor lor convingeri, însuşirilor şi nevoilor copilului; ei sunt datori să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare adrepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia”. [ Mai mult... ]
Gestionarea consimțământului pentru utilizarea datelor personale
Protejăm confidențialitatea ta și ne angajăm să respectăm standardele de securitate și transparență.
Folosim cookie-uri și tehnologii similare pentru a asigura funcționarea corectă a site-ului nostru și pentru a îmbunătăți experiența ta de navigare. Aceste tehnologii ne permit să colectăm informații despre vizitele și interacțiunile tale cu site-ul nostru, pentru a putea oferi conținut personalizat, reclame relevante și statistici pentru analiză.
Ce sunt cookie-urile?
Cookie-urile sunt fișiere mici de text stocate pe dispozitivul utilizatorului (cum ar fi un computer, telefon mobil sau tabletă) atunci când vizitează un website. Aceste fișiere conțin informații despre activitatea utilizatorului pe site și sunt folosite pentru diverse scopuri, cum ar fi:
1. Identificarea și autentificarea utilizatorului - pentru a menține utilizatorii autentificați în timpul unei sesiuni.
2. Personalizarea experienței - pentru a păstra preferințele de limbă, setările de afișare și alte opțiuni personalizate.
3. Urmărirea și analizarea comportamentului utilizatorului - pentru a obține date despre modul în care utilizatorii navighează site-ul, ajutând astfel la îmbunătățirea experienței și la adaptarea conținutului.
4. Gestionarea publicității - pentru a afișa reclame personalizate în funcție de interesele utilizatorului și pentru a măsura eficiența campaniilor de marketing.
Cookie-urile pot fi temporare (de sesiune), care sunt șterse la închiderea browserului, sau persistente, care rămân pe dispozitiv pentru o perioadă definită sau până la ștergerea manuală de către utilizator.
Informații suplimentare
Cookie-uri esențiale
Acestea sunt necesare pentru funcționarea site-ului și nu pot fi dezactivate. Ele ne ajută să asigurăm securitatea și să oferim acces la funcțiile de bază ale site-ului.
Cookie-uri de performanță și analiză
Aceste cookie-uri ne ajută să înțelegem cum este utilizat site-ul nostru, oferindu-ne informații anonime și agregate pentru îmbunătățirea conținutului și a funcționalităților.
Cookie-uri de personalizare
Aceste cookie-uri îți permit o experiență personalizată, ajutându-ne să îți prezentăm conținut și funcții adaptate preferințelor tale.
Cookie-uri de publicitate și targetare
Aceste cookie-uri colectează informații despre interesele și comportamentul tău online, pentru a-ți afișa reclame relevante. Ele ne ajută să gestionăm reclamele și să evaluăm performanța campaniilor noastre publicitare.