Efectuarea executării silite - Efectuarea actelor de executare silită -
Timpul în care se efectuează executarea
(1)
Niciun act de executare nu se va putea face înainte de ora 6,00 şi nici după ora 20,00.
(2)
Executarea silită nu se va putea face la alte ore decât cele menţionate şi nici în zilele nelucrătoare, stabilite potrivit legii, în afară de cazul în care se dispune altfel prin chiar hotărârea judecătorească pusă în executare sau de cazurile urgente în care executarea poate fi încuviinţată de instanţa de executare, prin încheiere dată în condiţiile art. 680 alin. (2).

Acesta este un fragment din Codul de procedură civilă din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(3)
Cu titlu de excepţie, executarea începută va putea continua în aceeaşi zi, dar nu mai târziu de ora 22,00, iar în zilele următoare, în condiţiile prevăzute la alin. (1).
Acesta este un fragment din Codul de procedură civilă din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole, ediţia 2
Textul aici analizat reiterează, în mare măsură, prevederile art. 385-386 C. proc. civ. din 1865.El determină limitele temporale în care se poate realiza executarea silită. Principiul consacrat şi de noul C. proc. civ. este acela potrivit căruia nicio executare nu se va putea face înainte de ora 6:00 şi nici după ora 20:00.
Executarea silită nu se va putea face la alte ore decât cele menţionate şi nici în zilele nelucrătoare, stabilite potrivit legii, afară de cazul în care se dispune altfel prin chiar hotărârea judecătorească pusă în executare sau de cazurile urgente în care executarea poate fi încuviinţată de instanţa de executare, prin încheiere dată în condiţiile art. 680 alin. (2) noul C. proc. civ.. Cazurile însă în care prin hotărâre se dispune executarea unei hotărâri în afara limitelor temporale impuse de alin. (1) al textului comentat sunt rarisime. Codul de procedură civilă din 1865 nu se referea la oasemenea posibilitate. Pe de altă parte, textul autorizează în cazuri urgente ca executarea să se facă şi în afara limitelor temporale evocate. Autorizarea se acordă de către instanţa de executare, prin încheiere, dată în condiţiile art. 680 alin. (2) noul C. proc. civ.. [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă Comentariu pe articole Ediţia a 2-a revizuită şi adăugită Vol. II. Art. 456-1134 1.
Intervalul orar. Necesitatea protejării deopotrivă atât a drepturilor creditorilor, cât şi a drepturilor debitorilor sau a altor persoane a impus stabilirea unui interval de timp în cadrul căruia se poate desfăşura executarea silită.
Legiuitorul a stabilit că nicio executare silită nu va putea începe înainte de ora 6,00 şi că niciun act de executare nu va fi efectuat după ora 20,00. Executarea începută va putea continua, cu titlu de excepţie, în aceeaşi zi chiar şi după ora 20,00, dar nu mai târziu de ora 22,00. [ Mai mult... ]
Executarea silită în Codul de procedură civilă. Comentariu pe articole 1.
Regula în materia zilelor şi a orelor în care se efectuează executarea silită. Executările silite se efectuează în zilele lucrătoare, în intervalul orar cuprins între orele 6,00-20,00.
2.
Excepţia. Prin excepţie de la regula efectuării executării silite doar în zilele nelucrătoare, instanţa poate dispune prin însăşi hotărârea judecătorească ce se execută ca executarea să se efectueze în chiar zilele nelucrătoare sau, în cazurile calificate ca fiind urgente, executarea în zile nelucrătoare poate fi încuviinţată de instanţa de executare în condiţiile art. 680 alin. (2) C. proc. civ. [ Mai mult... ]
Codul de procedură civilă. Comentarii şi explicaţii, ediţia 1
Reglementare. Executarea silită se va putea derula exclusiv în intervalul orar permis de lege, şi anume 6:00-20:00. Nerespectarea acestei obligaţii va fi sancţionată cu nulitatea actelor de executare încheiate în afara acestui interval orar (art. 686 C. proc. civ..). Fiind vorba despre o nulitate expresă, partea interesată nu trebui să demonstreze existenţa unei vătămări, aceasta fiind prezumată relativ [art. 175 alin. (2) C. proc. civ..]. Alin. (3) permite executorului judecătoresc, cu titlu de excepţie, să continue o executare silită demarată în intervalul de timp permis de lege până la orele 22:00. Procedând astfel, executorul judecătoresc va trebui să justifice depăşirea intervalului orar permis de lege, temeinicia sau netemeinicia motivelor astfel invocate urmând a fi apreciate de către instanţa de executare (în caz de contestaţie la executare pe acest motiv). [ Mai mult... ]
Codul de procedură civilă. Comentariu pe articole. Art. 1-1134, ediţia 3
Textul aici analizat reiterează, în mare măsură, prevederile art. 385-386 C. proc. civ. din 1865. El determină limitele temporale în care se poate realiza executarea silită. Principiul consacrat şi de Codul de procedură civilă este acela potrivit căruia nicio executare nu se va putea face înainte de ora 6:00 şi nici după ora 20:00.
Executarea silită nu se va putea face la alte ore decât cele menţionate şi nici în zilele nelucrătoare, stabilite potrivit legii, afară de cazul în care se dispune altfel prin chiar hotărârea judecătorească pusă în executare sau de cazurile urgente în care executarea poate fi încuviinţată de instanţa de executare, prin încheiere dată în condiţiile art. 680 alin. (2) C. proc. civ. Cazurile însă în care prin hotărâre se dispune executarea unei hotărâri în afara limitelor temporale impuse de alin. (1) al textului comentat sunt rarisime. Codul de procedură civilă din 1865 nu se referea la o asemenea posibilitate. Pe de altă parte, textul autorizează în cazuri urgente ca executarea să se facă şi în afara limitelor temporale evocate. Urgenţa este o condiţie esenţială a unei atare autorizări. Autorizarea se acordă de către instanţa de executare, prin încheiere, dată în condiţiile art. 680 alin. (2) C. proc. civ. [ Mai mult... ]