(1)
Poprirea se înfiinţează fără somaţie, în baza încheierii de încuviinţare a executării, prin adresă în care se va preciza şi titlul executoriu în temeiul căruia s-a înfiinţat poprirea, ce va fi comunicată celei de-a treia persoane arătate la art. 781 alin. (1), împreună cu încheierea de încuviinţare a executării. Despre măsura luată va fi înştiinţat şi debitorul, căruia i se va comunica, în copie, adresa de înfiinţare a popririi, la care se vor ataşa, în copie certificată, încheierea de încuviinţare a executării şi titlul executoriu, în cazul în care acestea din urmă nu i-au fost anterior comunicate.
(2)
În adresa de înfiinţare a popririi i se va pune în vedere celei de-a treia persoane, care devine, potrivit alin. (1), terţ poprit, interdicţia de a plăti debitorului sumele de bani sau bunurile mobile pe care i le datorează ori pe care i le va datora, declarându-le poprite în măsura necesară pentru realizarea obligaţiei ce se execută silit.
(3)
Adresa de înfiinţare a popririi va cuprinde numele şi domiciliul debitorului persoană fizică ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor, precum şi codul numeric personal sau, după caz, codul unic de înregistrare ori codul de identificare fiscală, dacă sunt cunoscute.

Acesta este un fragment din Codul de procedură civilă din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(4)
În cazul în care se solicită înfiinţarea popririi pentru toate conturile unei persoane fizice sau juridice, inclusiv pentru conturile subunităţilor fără personalitate juridică ale acesteia din urmă, se vor indica, dacă sunt cunoscute, elementele de identificare pentru fiecare cont în parte, respectiv pentru fiecare subunitate fără personalitate juridică a debitorului persoană juridică.
(5)
În cazul în care adresa de înfiinţare a popririi se transmite unei unităţi operaţionale a unei instituţii de credit, poprirea va fi înfiinţată numai asupra conturilor pe care debitorul urmărit le are deschise la acea unitate. Dacă debitorul nu are cont deschis la unitatea instituţiei de credit sesizate, aceasta va informa executorul cu privire la conturile deschise de debitor la alte unităţi operaţionale.
(6)
Dispoziţiile alin. (2) sunt aplicabile şi în cazurile în care poprirea se înfiinţează asupra titlurilor de valoare sau a altor bunuri mobile incorporale urmăribile ce se află în păstrare la unităţi specializate.
(7)
În cazul în care poprirea a fost înfiinţată ca măsură de asigurare şi nu a fost desfiinţată până la obţinerea titlului executoriu, se va comunica terţului poprit o copie certificată de pe titlul executoriu în vederea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute la art. 787. Titlul executoriu va fi însoţit de o adresă care va cuprinde numele şi domiciliul debitorului persoană fizică ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul, precum şi codul numeric personal sau, după caz, codul unic de înregistrare ori codul de identificare fiscală, dacă sunt cunoscute, numărul şi data adresei în baza căreia s-a înfiinţat poprirea asigurătorie, numărul dosarului de executare şi datele de identificare a contului în care a fost consemnată suma poprită asigurătoriu.
(8)
După înfiinţarea popririi, orice alt creditor al debitorului poprit va putea să poprească aceeaşi creanţă până la eliberarea sau distribuirea sumelor rezultate din poprire, cu respectarea dispoziţiilor art. 787.
Acesta este un fragment din Codul de procedură civilă din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Noul Cod de procedură civilă adnotat - Include doctrină şi jurisprudenţă
BIBLIOGRAFIE: lanfred Silberstein, Poprirea reglementată de noul Cod de procedură civilă. Rolul instituţiilor din sistemul bancar în cadrul popririi, în PS nr. 26/2012.
JURISPRUDENŢĂ
DECIZII DE SPEŢĂ
1.
Înştiinţarea debitorului. Importanţă. Referitor la înştiinţarea debitorului în ceea ce priveşte executarea silită prin poprire, se reţine că, potrivit art. 454 vechiul C. proc. civ. (art. 783 NCPC - n.a.), neînştiinţarea debitorului nu conduce la anularea executării silite, ci doar la prorogarea termenului în care debitorul poate să formuleze contestaţie la executare. Dispoziţiile art. 454 alin. (1) vechiul C. proc. civ. [art. 783 NCPC - n.a.] prevăd că poprirea se înfiinţează fără somaţie, prin adresă comunicată terţului poprit, împreună cu o copie de pe titlul executoriu, debitorul fiind şi el înştiinţat despre măsura luată. Din interpretarea textului de lege rezultă că debitorul trebuie înştiinţat de măsura popririi numai după ce aceasta a fost luată, singura condiţie necesară pentru înfiinţarea popririi fiind comunicarea adresei de înfiinţare a popririi către terţul poprit. Dacă am considera că debitorul trebuie înştiinţat înaintea înfiinţării popririi despre faptul că urmează să se înfiinţeze o poprire, reglementarea acestei forme de executare silită ar fi lipsită de eficienţă, pentru că, anterior popririi conturilor, debitorul ar putea să retragă debitul [Trib. Bucureşti, s. a IV-a civ., dec. nr. 813/2005, în C. Nica, cp. cit., p. 425]. [ Mai mult... ]
Legea nr. 138/2014 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură civilă Art. 783. -
Înfiinţarea popririi
(1)
Poprirea se înfiinţează fără somaţie, în baza încheierii de încuviinţare a executării, prin adresă în care se va preciza şi titlul executoriu în temeiul căruia s-a înfiinţat poprirea, ce va fi comunicată celei de-a treia persoane arătate la art. 781 alin. (1) [art. 780 alin. (1) în forma avută înainte de republicarea Codului - n.a.], împreună cu încheierea de încuviinţare a executării. Despre măsura luată va fi înştiinţat şi debitorul, căruia i se va comunica, în copie, adresa de înfiinţare a popririi, la care se vor ataşa, în copie certificată, încheierea de încuviinţare a executării şi titlul executoriu, în cazul în care acestea din urmă nu i-au fost anterior comunicate. [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole, ediţia 2
1. Înfiinţarea popririi. Poprirea se înfiinţează fără somaţie, în baza încheierii de încuviinţare a executării, prin adresă în care se va preciza şi titlul executoriu în temeiul căreia s-a înfiinţat poprirea, care va fi comunicată terţului poprit, împreună cu încheierea de încuviinţare a executării sau un certificat privind soluţia pronunţată în dosar. În ambianţa noilor reglementări procesuale, înfiinţarea popririi prezintă câteva particularităţi notabile, unele preluate şi din reglementarea anterioară. [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă. Note. Corelaţii. Explicaţii, ediţia 1
Efectul principal al înfiinţării popririi, anume indisponibilizarea sumelor sau a bunurilor poprite, are loc odată ce terţului poprit i-a fost comunicată adresa de înfiinţare a popririi. Indisponibilizarea este totală, în sensul că se indisponibilizează întreaga sumă pe care o datorează debitorului urmărit, chiar dacă datoria pentru care este urmărit este mai mică. Efectul popririi, indisponibilizarea, se produce până la achitarea totală a creanţei, fără excepţie, pentru a asigura îndestularea creanţei creditorului popritor. În acelaşi sens, indisponibilizarea se instituie şi asupra accesoriilor născute chiar după înfiinţarea popririi, precum şi faţă de orice alte fructe civile (e.g.: chirii, produse) ale creanţei. Dispoziţiile articolului acoperă şi situaţia în care sumele poprite sunt cu scadenţe succesive, indisponibilizarea operând şi faţă de aceste sume, consemnarea urmând a se dispune după ajungerea lor la scadenţă. [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă Comentariu pe articole Ediţia a 2-a revizuită şi adăugită Vol. II. Art. 456-1134 1.
Condiţii de înfiinţare. Poprirea se înfiinţează fără somaţie, în baza încheierii de încuviinţare a executării, prin adresă în care se va preciza şi titlul executoriu în temeiul căruia s-a înfiinţat, ce va fi comunicată terţului poprit, împreună cu încheierea de încuviinţare a executării.
În actuala reglementare, în urma modificării dispoziţiilor art. 783 alin. (1) NCPC prin O.U.G. nr. 1/2016, adresa de înfiinţare a popririi comunicată terţului poprit poate fi însoţită doar de certificatul privind soluţia pronunţată în dosar. Deşi legea nu prevede despre ce certificat este vorba, nu poate fi în discuţie decât certificatul de grefă emis de instanţa de executare, prin care se atestă soluţia pronunţată asupra cererii de încuviinţare a executării silite(955). [ Mai mult... ]
Executarea silită în Codul de procedură civilă. Comentariu pe articole 1.
Procedura de înfiinţare a popririi. Textul art. 783 C. proc. civ. reglementează procedura efectivă de înfiinţare a popririi. Astfel, sub aspect procedural, această măsură de executare se caracterizează prin următoarele:
-
este o măsură de executare care se înfiinţează fără somaţie, prin derogare de la regula prevăzută la art. 668 C. proc. civ., debitorul fiind înştiinţat despre forma de executare începută asupra sa doar după ce măsura a fost dispusă; [ Mai mult... ]
Codul de procedură civilă. Comentarii şi explicaţii, ediţia 1
1. Procedura înfiinţării. Poprirea se înfiinţează prin adresa de poprire, în cuprinsul căreia se indică titlul executoriu în temeiul căruia este înfiinţată poprirea. Adresa va fi comunicată terţului care are o datorie faţă de debitor urmărit, împreună cu încheierea de încuviinţare a popririi pronunţate de instanţa de executare ori împreună cu un certificat de grefă care să ateste soluţia pronunţată cu privire la încuviinţarea executării. Debitorul va fi înştiinţat ulterior înfiinţării popririi, comunicându-i-se actele enumerate mai sus în copie conformă cu originalul, iar în cazul în care nu i-a fost comunicat anterior titlul executoriu, îi va fi comunicat şi acesta. [ Mai mult... ]