(1)
Înaintea sau în cursul arbitrajului, oricare dintre părţi poate cere tribunalului prevăzut la art. 547 să încuviinţeze măsuri asigurătorii şi măsuri provizorii cu privire la obiectul litigiului sau să constate anumite împrejurări de fapt.
(2)
La această cerere se vor anexa, în copie, cererea de arbitrare sau, în lipsă, dovada comunicării prevăzute la art. 558 alin. (2), precum şi convenţia arbitrală.
(3)
Încuviinţarea acestor măsuri va fi adusă la cunoştinţa tribunalului arbitral de către partea care le-a cerut.

Acesta este un fragment din Codul de procedură civilă din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(4)
În cursul arbitrajului, măsurile asigurătorii şi măsurile provizorii, precum şi constatarea anumitor împrejurări de fapt pot fi încuviinţate şi de tribunalul arbitral. În caz de împotrivire, executarea acestor măsuri se dispune de către instanţa judecătorească, potrivit prevederilor alin. (1).
Acesta este un fragment din Codul de procedură civilă din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole, ediţia 2
Înainte sau în cursul procedurii arbitrale se pot lua şi măsuri asigurătorii, măsuri provizorii şi se poate obţine constatarea unei anumite stări de fapt. Luarea măsurilor menţionate trebuie să se facă respectând regulile de drept comun. Astfel, de pildă, nu s-ar putea adopta o măsură provizorie pe calea ordonanţei preşedinţiale decât dacă partea interesată justifică şi urgenţa luării unei asemenea măsuri. Precizăm, în acest context, că textul nu se referă în mod expres la luarea unor măsuri provizorii pe calea ordonanţei preşedinţiale, dar, fără îndoială, legea are în vedere o atare posibilitate. În ceea ce priveşte măsurile asigurătorii, acestea nu sunt altele decât cele prevăzute în dreptul comun (a se vedea pentru unele consideraţii M. Damjan, în The Relationship between Constitutional Values, Human Rights an Arbitration, vol. I, JurisNet, LLC, New York, 2011, p. 72-82). [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă. Note. Corelaţii. Explicaţii, ediţia 1
Competent pentru judecarea măsurilor asigurătorii şi provizorii cu privire la obiectul litigiului arbitral, atât în timpul arbitrajului, cât şi înainte de demararea acţiunii arbitrale, este tribunalul în circumscripţia căruia are loc arbitrajul [art. 547 alin. (1) noul C. proc. civ.].
Cu toate că textul legal prevede posibilitatea pe care o are tribunalul arbitral de a judeca el însuşi în cursul arbitrajului cererile în materie de asigurare de dovezi sau cele provizorii, alin. (4) arată că, în caz de împotrivire, executarea acestor măsuri se dispune de către instanţa judecătorească. Tribunalul arbitral poate dispune în această materie doar cu titlu de recomandare, instanţa judecătorească fiind singura care poate emite hotărâri obligatorii pentru părţi în această materie. [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă Comentariu pe articole Ediţia a 2-a revizuită şi adăugită Vol. II. Art. 456-1134
Prin reunirea vechilor art. 3588-3589 CPC 1865, art. 585 NCPC reglementează măsurile procesuale ce pot fi încuviinţate în cursul procesului arbitral. Acestea sunt menite să asigure soluţionarea litigiului, precum şi executarea hotărârii arbitrale.
Măsurile la care se referă art. 585 sunt măsurile asigurătorii prevăzute în Titlul IV al Cărţii a VI-a, alte măsuri provizorii ce pot fi luate pe calea ordonanţei preşedinţiale, la care se adaugă constatarea anumitor împrejurări de fapt (art. 364 NCPC). [ Mai mult... ]
Codul de procedură civilă. Comentarii şi explicaţii, ediţia 1
1. Competenţă. Competent pentru judecarea măsurilor asigurătorii şi provizorii cu privire la obiectul litigiului arbitral, atât în timpul arbitrajului, cât şi înainte de demararea acţiunii arbitrale, este tribunalul în circumscripţia căruia are loc arbitrajul [art. 547 alin. (1) C. proc. civ..].
Cu toate că textul legal prevede posibilitatea pe care o are tribunalul arbitral de a judeca el însuşi în cursul arbitrajului cererile în materie de asigurare de dovezi sau cele provizorii, alin. (4) arată că, în caz de împotrivire, executarea acestor măsuri se dispune de către instanţa judecătorească. Este vorba tot despre instanţa prevăzută de art. 547 alin. (1), adică tribunalul în circumscripţia căruia are loc arbitrajul. Tribunalul arbitral poate dispune în această materie doar cu titlu de recomandare, tribunalul arbitral fiind lipsit de imperium, instanţa judecătorească fiind singura care poate emite hotărâri obligatorii pentru părţi în această materie. [ Mai mult... ]
Arbitrajul comercial intern şi internaţional - Doctrină şi jurisprudenţă 2015-2019 II
De altfel, chiar art. 585 C. proc. civ. prevede că măsurile asigurătorii sau provizorii pot fi cerute "înaintea sau în cursul arbitrajului" [ Mai mult... ]