Amânarea executării
(1)
În afara altor cazuri prevăzute de lege, executorul judecătoresc nu poate amâna executarea decât dacă procedura de citare sau de întocmire a anunţurilor şi publicaţiilor de vânzare nu a fost îndeplinită sau dacă, la termenul stabilit, executarea nu poate fi efectuată datorită neîndeplinirii de către creditor a obligaţiilor prevăzute la art. 647 alin. (1).

Acesta este un fragment din Codul de procedură civilă din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(2)
În cazurile prevăzute la alin. (1), amânarea se dispune de executorul judecătoresc prin încheiere.
Suspendarea executării
(1)
Executarea silită se suspendă în cazurile în care aceasta este prevăzută de lege ori a fost dispusă de instanţă.
(2)
Executarea se suspendă şi la cererea creditorului urmăritor de către executorul judecătoresc.
(3)
Pe perioada suspendării executării, actele de executare efectuate anterior, măsurile de executare dispuse de instanţa de executare sau de executor, inclusiv cele de indisponibilizare a bunurilor, veniturilor şi conturilor bancare, rămân în fiinţă, în afară de cazul în care prin lege sau prin hotărâre judecătorească se dispune altfel.
(4)
Actele de executare efectuate în ziua soluţionării cererii având ca obiect suspendarea, fie şi provizorie, a executării silite sunt desfiinţate de drept prin efectul admiterii cererii de suspendare şi a contestaţiei la executare.
(5)
După încetarea suspendării, executorul, la cererea părţii interesate, va dispune continuarea executării, în măsura în care actele de executare sau executarea silită însăşi nu au fost desfiinţate de instanţa de judecată ori acestea nu au încetat prin efectul legii.
Restrângerea executării

Acesta este un fragment din Codul de procedură civilă din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(1)
Când creditorul urmăreşte în acelaşi timp mai multe bunuri mobile sau imobile a căror valoare este vădit excesivă în raport cu creanţa ce urmează a fi satisfăcută, instanţa de executare, la cererea debitorului şi după citarea creditorului, poate să restrângă executarea la anumite bunuri.
(2)
Dacă cererea este admisă, instanţa va suspenda executarea celorlalte bunuri.
(3)
Executarea suspendată nu va putea fi reluată decât după rămânerea definitivă a proiectului de distribuire a sumelor rezultate din executarea efectuată.
Acesta este un fragment din Codul de procedură civilă din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Noul Cod de procedură civilă adnotat - Include doctrină şi jurisprudenţă
BIBLIOGRAFIE: Adrian Boantă, Aplicarea O.U.G. nr. 8/2014, sau Statul, debitorul "cel mai egal", în RRES nr. 4/2014, pp. 11-17; Stela Florentina Ivan, Câteva consideraţii referitoare la incidenţa dispoziţiilor art. 36 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei în cazul executării silite a fideiusorului debitorului cflat în insolvenţă şi asupra judecării procesului de validare a popririi în cazul urmăririi averii debitorului insolvabil, în RRES nr. 1/2013, pp. 46-52; Mihai Şandru, Mihai Banu, Dragoş Călin, Efectele trimiterii preliminare la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la cursul executării silite, în RRES nr. 3/2014, pp. 85-94; Andreea Tabacu, Scurte consideraţii asupra actelor de executare silită în contextul insolvenţei debitorului, corform Legii nr. 85/2014, în RRES nr. 2/2014, pp. 79-90. [ Mai mult... ]
.....
BIBLIOGRAFIE: Claudiu Constantin Dinu, Mădălina Dinu, Restrângerea executării silite, în RRES nr. 4/2013, pp. 11-19.
DOCTRINĂ
1.
"Din redactarea art. 701 alin. (1) NCPC, în sensul că «(...) instanţa de executare, la cererea debitorului (...), poate să restrângă executarea la anumite bunuri», rezultă că cererea de restrângere poate fi formulată doar de debitor. Însă nu doar debitorul poate avea interes în restrângerea executării, un altfel de interes putând aparţine şi creditorului ipotecar care este interesat doar de executarea imobilului asupra căruia este instituită ipoteca. Prin raportare însă la textul art. 701 alin. (1) NCPC, deşi interesul în formularea unei cereri de restrângere a urmăririi silite ar putea aparţine şi altor persoane decât debitorul, legea conferă legitimare procesuală exclusivă doar acestuia din urmă, caz în care formularea unei cereri de restrângere a executării de către o altă persoană decât debitorul va conduce la respingerea cererii ca fiind formulată de către o persoană fără calitate procesuală activă" [C.C. Dinu, M. Dinu, cp. cit., p. 12]. [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole, ediţia 2
Amânarea executării silite trebuie reputată ca o măsură excepţională şi ea trebuie să intervină numai în cazurile strict determinate de lege. Textul comentat determină două situaţii în care executorul judecătoresc este obligat să dispună amânarea executării silite.
Prima situaţie de amânare aexecutării se referă la neîndeplinirea procedurii de citare sau de întocmire aanunţurilor şi publicaţiilor de vânzare prevăzute de lege. Textul care consacră această soluţie este unul de principiu şi el se referă la amânarea executării silite. Există şi alte dispoziţii procedurale care se referă la amânarea licitaţiei în cazul urmăririi bunurilor mobile şi imobile ale datornicului (art. 766 şi art. 845 noul C. proc. civ.). [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă. Note. Corelaţii. Explicaţii, ediţia 1
Art. 700 noul C. proc. civ. reglementează trei situaţii ce pot determina suspendarea executării silite: (i) în cazurile prevăzute de lege; (ii) atunci când această măsură este dispusă de instanţă; (iii) la cererea creditorului, de către executorul judecătoresc.
În lumina noul C. proc. civ.,efectele suspendării executării silite sunt diferite de cele din reglementarea anterioară, în sensul că suspendarea executării silite nu lipseşte de efecte juridice actele de executare efectuate anterior, măsurile de executare dispuse de instanţa de executare sau de executor, inclusiv cele de indisponibilizare a bunurilor, a veniturilor şi a conturilor bancare, acestea rămânând în fiinţă. Pentru ca suspendarea executării silite să aibă efecte suspensive şi faţă de aceste măsuri, persoana interesată va trebui să solicite, iar instanţa va trebui să dispună suspendarea inclusiv a acestor măsuri. În lipsa unei hotărâri în acest sens, măsurile întreprinse anterior momentului suspendării rămân în fiinţă. [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă Comentariu pe articole Ediţia a 2-a revizuită şi adăugită Vol. II. Art. 456-1134
Cazuri. Articolul instituie regula potrivit căreia executarea silită se realizează la un singur termen. Dacă executarea presupune efectuarea mai multor acte, fiecare dintre acestea se va realiza în condiţiile arătate anterior.
Cazurile de amânare a executării silite sunt următoarele:
a)
procedura de citare a persoanelor care trebuiau încunoştinţate de efectuarea executării nu a fost îndeplinită; în acest caz de amânare intră şi situaţia în care procedura de citare a fost nelegal îndeplinită; lipsa persoanelor legal încunoştinţate nu justifică amânarea executării; [ Mai mult... ]
Executarea silită în Codul de procedură civilă. Comentariu pe articole 1.
Regula. Realizarea cu celeritate, de către executorul judecătoresc, a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu. Deşi regula în materie o constituie realizarea cu celeritate, de către executorul judecătoresc, a obligaţiei prevăzute în titlu executoriu, pe parcursul executării silite pot apărea situaţii, expres prevăzute de lege, în care acesta trebuie să dispună amânarea executării, conform prevederilor art. 700 C. proc. civ. [ Mai mult... ]
Codul de procedură civilă. Comentarii şi explicaţii, ediţia 1
Reglementare. Amânarea executării silite poate fi dispusă exclusiv în cazurile expres şi limitativ prevăzute de lege. Interpretarea prin analogie a unor prevederi legale din alte materii nu poate fi făcută cu scopul de a amâna executarea silită. Textul art. 700 C. proc. civ.. reglementează asemenea cazuri: (i) procedura de citare nu s-a îndeplinit; (ii) procedura de întocmire a anunţurilor şi a publicaţiilor de vânzare nu a fost îndeplinită; (iii) creditorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute la art. 647 alin. (1) C. proc. civ.. [ Mai mult... ]