(1)
În cursul urmăririi penale, avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală, cu excepţia tehnicilor speciale de supraveghere ori cercetare, a percheziţiei informatice şi a percheziţiei corporale sau a vehiculelor în cazul infracţiunilor flagrante, precum şi cu excepţia situaţiei în care prin prezenţa avocatului s-ar aduce atingere dreptului la apărare al celorlalte părţi ori subiecţi procesuali principali, caz în care întrebările acestuia pot fi formulate de către organul de urmărire penală.
(2)
Avocatul suspectului sau inculpatului poate solicita să fie încunoştinţat de data şi ora efectuării actului de urmărire penală ori a audierii realizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Încunoştinţarea se face prin notificare telefonică, fax, e-mail sau prin alte asemenea mijloace, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.
(3)
Lipsa avocatului nu împiedică efectuarea actului de urmărire penală sau a audierii, dacă există dovada că acesta a fost încunoştinţat în condiţiile alin. (2).

Acesta este un fragment din Codul de Procedură Penală din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(4)
Avocatul suspectului sau inculpatului are de asemenea dreptul să participe la audierea oricărei persoane de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, să formuleze plângeri, cereri şi memorii.
(5)
În cazul efectuării percheziţiei domiciliare, încunoştinţarea prevăzută la alin. (2) se poate face şi după prezentarea organului de urmărire penală la domiciliul persoanei ce urmează să fie percheziţionată.
(6)
În cazul în care avocatul suspectului sau al inculpatului este prezent la efectuarea unui act de urmărire penală, se face menţiune despre aceasta, iar actul este semnat şi de avocat.
(7)
În cursul procedurii de cameră preliminară şi în cursul judecăţii, avocatul are dreptul să consulte actele dosarului, să asiste pe inculpat, să exercite drepturile procesuale ale acestuia, să formuleze plângeri, cereri şi memorii.
(8)
Avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul să beneficieze de timpul şi înlesnirile necesare pentru pregătirea şi realizarea unei apărări efective.
Acesta este un fragment din Codul de Procedură Penală din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Codul de procedură penală adnotat, Volumul I, Partea generală, Ediţia a II-a revăzută şi adăugită (1)
În cursul urmăririi penale, avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală, cu excepţia:
a)
situaţiei în care se utilizează metodele speciale de supraveghere ori cercetare, prevăzute în cap. IV din titlul IV;
b)
percheziţiei corporale sau a vehiculelor în cazul infracţiunilor flagrante.
(2)
Avocatul suspectului sau inculpatului poate solicita să fie încunoştinţat de data şi ora efectuării actului de urmărire penală ori a audierii realizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Încunoştinţarea se face prin notificare telefonică, fax, e-mail sau prin alte asemenea mijloace, încheindu-se în acest sens un proces-verbal. [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură penală adnotat. Partea generală. Ediţia a II-a, revăzută şi adaugită
Faţă de prevederile art. 172 din legea veche, sunt aduse unele modificări.
Dreptul avocatului de a asista la efectuarea actelor de urmărire penală are două restrângeri exprese.
Prima se referă la utilizarea metodelor de supraveghere sau cercetare, despre care nu sunt informaţi nici suspectul, nici inculpatul şi care nu pot să-şi atingă finalitatea decât în această modalitate. [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură penală. Note. Corelaţii. Explicaţii, ediţia 1
Textul de lege reglementează dreptul ca avocatul suspectului sau inculpatului să asiste în cursul urmăririi penale la efectuarea oricărui act de urmărire penală, cu excepţia celor care, prin conţinutul lor intruziv nu sunt susceptibile de asistenţă juridică: cele care privesc metodele speciale de supraveghere ori cercetare, prevăzute în capitolul IV din Titlul IV, respectiv cele referitoare la percheziţia corporală sau a vehiculelor în cazul infracţiunilor flagrante. [ Mai mult... ]
Codul de procedură penală. Comentariu pe articole, ediţia 2
Avocatul părţilor sau al subiecţilor procesuali principali are dreptul să beneficieze de timpul şi înlesnirile necesare pentru pregătirea şi realizarea unei apărări efective.
Avocatul are aceleaşi drepturi pe care legea le recunoaşte părţii sau subiectului procesual principal, cu excepţia celor pe care acesta din urmă le exercită personal (spre exemplu, dreptul de a da declaraţii). Drepturile prevăzute în articolul comentat sunt dobândite de avocat ca urmare a angajării de către clientul său într-o anumită cauză penală sau ca urmare a desemnării ca avocat din oficiu, fiind drepturi proprii ale acestuia, nu ale persoanei pe care o apără. Totuşi, unele drepturi cu acelaşi conţinut sunt deţinute, în principiu, şi de clientul său, în temeiul altor prevederi legale. Prin urmare, astfel de drepturi pot fi exercitate (cu unele excepţii, precum dreptul de a asista la efectuarea actelor de urmărire penală ce poate fi exercitat numai de către avocat) atât de către avocat, cât şi de către client, neexistând o distincţie clară în funcţie de titular. Pentru aceste motive, în doctrina penală se vorbeşte uneori despre ele ca „drepturi ale apărării” (F. Saint-Pierre, Le guide de la défence pénale, 7e édition, Dalloz, Paris, 2013-2014, p. XI), evitându-se astfel o trimitere expresă la titularul lor – avocatul sau subiectul procesual pe care îl apără. [ Mai mult... ]
Probele în procesul penal. Practică judiciară adnotată
În situaţia în care organele de urmărire penală aveau informaţiile necesare pentru a dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o persoană, nerealizând însă acest act procesual şi administrând aproape toate probele fără a exista un suspect în cauză, se poate reţine că s-a urmărit lipsirea acesteia de drepturile garantate prin art. 83 NCPP, respectiv să nu poată uza de prevederile art. 92 alin. (1), (2), (4) şi (8) NCPP, ceea ce atrage încălcarea dreptului la un proces echitabil al respectivei persoane prin prisma dreptului la apărare, sancţiunea fiind nulitatea relativă a actelor. [ Mai mult... ]
Codul de procedură penală comentat ediţia a 3-a, revizuită şi adăugităSecţiunea 1
Avocatul. Incompatibilităţi. Contrarietatea de interese. Asistenţa juridică şi reprezentarea
102.
Avocatul. Spre deosebire de Codul de procedură penală din 1968, noua reglementare a urmărit să renunţe la noţiunea de "apărător", considerată învechită(715), şi consacră expres calitatea avocatului de participant în procesul penal (la art. 29 CPP).
Organizarea şi exercitarea profesiei de avocat sunt reglementate prin Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată(716). Potrivit art. 1 alin. (2) din actul normativ menţionat, profesia de avocat se exercită numai de avocaţii înscrişi în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România (U.N.B.R.). Membrul unui barou dintr-o altă ţară poate exercita profesia de avocat în România, în cazul îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, iar avocatul străin nu poate pune concluzii orale sau scrise în faţa instanţelor judecătoreşti şi a celorlalte organe jurisdicţionale şi judiciare, cu excepţia celor de arbitraj internaţional, conform art. 13 alin. (1) şi (4) din Legea nr. 51/1995. [ Mai mult... ]
Buletinul jurisprudenţei 2018 - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie - Secţia I civilă - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal
Rezumatul problemei de drept:
Lipsa informării apărătorului ales cu privire la efectuarea unor acte de urmărire penală. Sancţiuni incidente.
Identificare:
Curtea de Apel Ploieşti, Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie
Încheierea penală din 06 iunie 2018
În ceea ce priveşte critica lipsei încunoştinţării apărătorului ales, despre efectuarea unor acte de urmărire penală, contrar unei cereri expres formulate în acest sens, judecătorul de cameră preliminară sesizat pe calea contestaţiei a reţinut că această situaţie contravine drepturilor avocatului suspectului sau inculpatului, reglementate de art. 92 C. proc. pen., potrivit căruia, în cursul urmăririi penale, avocatul are dreptul să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală, cu anumite excepţii, putând solicita să fie încunoştinţat de data şi ora efectuării actului. [ Mai mult... ]