Saptamanalul de drept nr. 5/2016
Contestaţia (cale de atac împotriva sancţionării disciplinare)
de Alina Drăgănescu
07 martie 2016În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.
Art. 252 alin. (5) din Codul muncii prevede că : „Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competenţe în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării”.
Acest termen începe să curgă de la comunicarea deciziei în formele prevăzute de art. 252 alin. (4) din Codul muncii (predată personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, în scrisoarea recomandată de acesta), neavând relevanţă împrejurarea că salariatul a luat cunoştinţă de existenţa deciziei în alt mod.
Dar, în condiţiile în care această decizie cuprinde menţiunea luării la cunoştinţă, fără că ea să fie semnată de primire de către salariat, nu se poate reţine tardivitatea formulării contestaţiei (pentru că ar fi depăşit termenul legal de 30 de zile).
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.
Orice sancţiune disciplinară începând cu avertismentul scris şi terminând cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, poate fi atacată doar de instanţele judecătoreşti.
Sesizarea instanţei de judecată intervine printr-o cerere formulată de salariat în condiţiile statornicite de Codul de procedură civilă din 2010.
..........
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.