Dispoziţii generale - Contestaţia la executare -
Obiectul contestaţiei
(1)
Împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. De asemenea, se poate face contestaţie la executare şi în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condiţiile legii.
(2)
Dacă nu s-a utilizat procedura prevăzută la art. 443, se poate face contestaţie şi în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu. Puneri în aplicare (1)

Acesta este un fragment din Codul de procedură civilă din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(3)
De asemenea, după începerea executării silite, cei interesaţi sau vătămaţi pot cere, pe calea contestaţiei la executare, şi anularea încheierii de învestire cu formulă executorie, precum şi a încheierii prin care s-a admis cererea de încuviinţare a executării silite, dacă au fost date fără îndeplinirea condiţiilor legale.
(4)
Împărţirea bunurilor proprietate comună pe cote-părţi sau în devălmăşie poate fi hotărâtă, la cererea părţii interesate, şi în cadrul judecării contestaţiei la executare.
Acesta este un fragment din Codul de procedură civilă din 2010. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Noul Cod de procedură civilă adnotat - Include doctrină şi jurisprudenţă
BIBLIOGRAFIE: Ioan Leş, Contestaţia la executare în reglementarea noului Cod de procedură civilă, în RRES nr. 1/2013, pp. 52-65; Ioan Leş, Interferenţe procedurale între contestaţia la executare şi calea procedurală a plângerii reglementate de art. 53 alin. (2) din Legea nr. 188/2000, în PR nr. 1/2008, pp. 17-24; Florea Măgureanu, Beatrice Berna, Modificări aduse contestaţiei la executarea silită prin Legea nr. 138/2014, în RRES nr. 4/2014, pp. 35-52; Alina Ungureanu, Limitele în care poate fi exercitată contestaţia la executare, în RRES nr. 1/2013, pp. 78-94. [ Mai mult... ]
Legea nr. 138/2014 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură civilă Art. 712. -
Obiectul contestaţiei
(3)
De asemenea, după începerea executării silite, cei interesaţi sau vătămaţi pot cere, pe calea contestaţiei la executare, şi anularea încheierii de învestire cu formulă executorie, precum şi a încheierii prin care s-a admis cererea de încuviinţare a executării silite, dacă au fost date fără îndeplinirea condiţiilor legale.
Reglementarea anterioară din Legea nr. 134/2010
Călăuza juristului. Cereri şi actiuni în justiţie, ediţia online martie 2016
Contestaţia la executare este reglementată în art. 712-720 C. proc. civ.. şi reprezintă mijlocul procedural prin intermediul căruia oricare din părţi sau terţe persoane pot obţine desfiinţarea măsurilor ilegale de urmărire silită. [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole, ediţia 2
1. Noţiune şi importanţă. Contestaţia la executare reprezintă mijlocul procedural prin intermediul căruia părţile implicate în procedura de executare, precum şi terţele persoane interesate pot obţine desfiinţarea măsurilor ilegale de urmărire silită (I. Leş, Tratat de drept procesual civil, ed. a 5-a, 2010, p. 1159).
În sistemul legislaţiei noastre execuţionale, contestaţia nu reprezintă însă singurul mijloc procedural reglementat de lege pentru înlăturarea vătămărilor produse prin executare. Într-adevăr, terţele persoane pot recurge şi la calea procedurală aunei cereri separate, astfel cum dispune în mod expres art. 715 alin. (5) noul C. proc. civ.. Acest mijloc procedural poate fi însă utilizat numai în ipoteza în care terţii n-au introdus contestaţia la executare înăuntrul termenului prevăzut la alineatul 4 al textului comentat, respectiv de 15 zile de la efectuarea vânzării ori de la data predării silite abunului. [ Mai mult... ]
Noul Cod de procedură civilă. Note. Corelaţii. Explicaţii, ediţia 1Noul Cod de procedură civilă Comentariu pe articole Ediţia a 2-a revizuită şi adăugită Vol. II. Art. 456-1134 1.
Natura juridică a contestaţiei la executare. Cu privire la natura juridică a contestaţiei la executare, în literatura de specialitate(844) s-a arătat că aceasta este, în principal, un mijloc procedural special creat pentru procedura de executare silită, o plângere specifică acestei proceduri, prin care se obţine anularea sau îndepărtarea unor acte de executare ori, uneori, chiar şi anihilarea efectului executoriu al unui titlu executoriu. [ Mai mult... ]
Executarea silită în Codul de procedură civilă. Comentariu pe articole 1.
Noţiune. Contestaţia la executare reprezintă mijlocul procesual prin care, în cea de-a doua fază a procesului civil, părţile sau terţele persoane vătămate prin executare invocă în faţa instanţei competente nereguli referitoare la actele de executare săvârşite în cauză, în vederea anulării, îndreptării actului de executare contestat sau pentru a se obţine anularea ori încetarea executării silite înseşi sau, atunci când este cazul, pentru a se lămuri titlul executoriu. [ Mai mult... ]