Prietenii Contabilitatii nr. 18/2021
Prietenii Contabilităţii - Senior Expert nr. 18/2021
de
05 mai 2021În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.
Capitolul I - Sinteza modificărilor legale în domeniul financiar contabil şi fiscal. Acte normative publicate
❖ Au fost publicate multiple acte normative în ultima săptămână din anul trecut, iar în acest număr analizăm următoarele:
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.
➢ Legea nr. 101 din 2021pentru aprobarea O rd onanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2020 privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pentru completarea art. 218 din O rdonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de pro cedu ră fiscală, precum şi pentru completarea art. 12 alin. (5) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurara
Noutăţile şi modificările aduse de aceste acte normative sunt:
1. Legea nr. 101/2021 modifică legislaţia în domeniul combaterii spălării banilor şi combaterea finanţării terorismului adoptate prin Legea nr. 129/2019 cu modificări ulterioare. Pentru entităţile raportoare se descrie mai exact ce trebuie să raporteze la Oficiu, astfel:
"(1) Entităţile raportoare prevăzute la art. 5 sunt obligate să transmită un raport pentru tranzacţii suspecte exclusiv Oficiului dacă acestea cunosc, suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze că:
a) bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni sau au legătură cu finanţarea terorismului; sau
b) informaţiile pe care entitatea raportoare le deţine pot folosi pentru impunerea prevederilor prezentei legi".
2. Anterior, entităţile raportoare aveau obligaţia să raporteze şi acele tranzacţii care ridică suspiciuni, anomalii faţă de profilul clientului ori datele clientului nu erau de actualitate.
Din perspectiva societăţilor de persoane, se revine la obligaţia declarării beneficiarului real în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale.
3. Se păstrează obligaţia redepunerii declaraţiei cu beneficiarul real ori de câte ori apar modificări în termen de 15 zile de la data apariţiei modificărilor.
4. Din păcate, legea nu aduce măsuri tranzitorii în sensul că nu se stabileşte ce procedură trebuie să urmeze acele societăţi ce şi- au depus deja situaţiile financiare anuale pentru anul 2020 înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, prin comparaţie, de exemplu, cu acele societăţi de persoane ce vor aproba şi depune situaţiile financiare anuale pentru anul 2020 după intrarea în vigoare a prezentei legi.
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.
5. Noi recomandăm să se depună declaraţia cu beneficiarul real şi de către acele societăţi ce au aprobat şi depus situaţiile financiare anuale pentru anul 2020 anterior intrării în vigoare a prezentei legi, depunerea având rolul diminuării posibilei sancţiuni contravenţionale pentru nedepunere.
6. Prezenta lege intră în vigoare în data de 30 aprilie 2021.
Capitolul II - Scadenţe şi raportări ale perioadei
❖ Declaraţiile fiscale cu termen de depunere în perioada 05 -
25 mai 2021.
➢ În perioada următoare din luna mai 2021, devin scadente termenele pentru închiderea lunii aprilie 2021, după cum urmează:
..........
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.