Parlamentul României
Legea nr. 7/1992 privind acoperirea financiară a obligaţiilor statului rămase neregularizate la 31 decembrie 1990 şi preluarea de către stat şi băncile comerciale a pierderilor înregistrate în anii 1989 şi 1990 de agenţii economici cu capital de stat, precum şi a creditelor bancare neperformante
Modificări (...), Referinţe (2)Text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 17 din 11 februarie 1992.
În vigoare de la 11 februarie 1992
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. 1. -
Se aprobă acoperirea financiară a obligaţiilor statului rămase neregularizate la 31 decembrie 1990 cu regiile autonome, societăţile comerciale şi alte unităţi economice cu capital de stat, în limita sumei de 92,8 miliarde lei, potrivit anexei nr. 1.
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Art. 2. -
Se aprobă preluarea de către stat şi de către băncile comerciale, în limita sumei de 173,3 miliarde lei, a pierderilor înregistrate de agenţii economici cu capital de stat în anii 1989 şi 1990, rămase neacoperite, a creditelor bancare neperformante acordate în anii anteriori pentru investiţii, precum şi a creditelor bancare acordate pentru exporturile şi lucrările de construcţii-montaj efectuate în anii anteriori în cadrul acordurilor guvernamentale, comerciale şi de cooperare ale României cu alte ţări.
Băncile comerciale finanţatoare vor prelua 10% din suma prevăzută la alineatul precedent, proporţional cu creditele bancare aferente acesteia, cu titlu de discount, care se va acoperi dintr-un fond special constituit în conformitate cu prevederile pct. 9 din anexa nr. 2 la Legea nr. 12/1991 privind impozitul pe profit.
Diferenţa, pînă la limita sumei de 155,8 miliarde lei, se preia de către stat, constituindu-se contul datoriei publice pentru asanarea pierderilor şi a creditelor bancare neperformante din anii anteriori.
Art. 3. -
Preluarea pierderilor de la agenţii economici cu capital de stat se va face în decurs de 30 de zile de la publicarea prezentei legi.
Pierderile care se preiau vor fi degrevate cu acea parte ce se acoperă de fiecare agent economic, din:
a) sumele rezultate ca influenţe favorabile din reevaluarea stocurilor de materii prime, materiale, semifabricate, produse finite etc., determinate şi reţinute în acest scop potrivit reglementărilor legale;
b) partea de profit din anul 1991 care, potrivit legii, este destinată acoperirii pierderilor din anii precedenţi;
c) disponibilităţile la fondul de dezvoltare neangajate în acoperirea cheltuielilor de investiţii pe anul 1991;
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
d) fondul de rezervă constituit potrivit legii;
e) fondul de asigurare constituit în anul 1990 în agricultura de stat;
f) sumele puse la dispoziţia agenţilor economici din disponibilităţile de fonduri ale fostelor centrale, blocate la desfiinţarea acestora;
g) sumele puse la dispoziţia agenţilor economici din fondul extrabugetar constituit la nivelul economiei naţionale din influenţele favorabile rezultate din reevaluarea stocurilor.
Pierderile înregistrate de agenţii economici cu capital de stat din activitatea anilor 1989 şi 1990, potrivit datelor de bilanţ de la 31 decembrie 1990, precum şi pierderile care se vor prelua de către stat şi de către băncile comerciale, în limita sumei de 84,1 miliarde lei, sînt redate în anexa nr. 2.
Art. 4. -
Preluarea de către stat şi de către băncile comerciale a creditelor bancare acordate agenţilor economici cu capital de stat pentru investiţii în anii anteriori, devenite neperformante, care însumează 51,1 miliarde lei, potrivit anexei nr. 3, precum şi a creditelor bancare în lei acordate întreprinderilor de comerţ exterior pentru exporturile şi lucrările de construcţii-montaj executate în anii anteriori, în cadrul acordurilor guvernamentale, comerciale şi de cooperare ale României cu alte ţări, care însumează 33,7 miliarde lei, potrivit anexei nr. 4, se va face, de asemenea, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei legi.
Art. 5. -
Se constituie în rezerva naţională, asimilată rezervelor geologice cu conţinuturi de metale neferoase şi rămase în custodia unităţilor care le deţin, pînă la lichidarea lor, stocurile de concentrate zinco-plumboase, de minereuri de mangan sărace şi de subproduse metalurgice, neprelucrabile prin tehnologiile şi capacităţile existente în prezent în ţară.
Creditele aferente stocurilor respective, în limita sumei de 4.436,7 milioane lei, din care 2.951,7 milioane lei la Societatea Comercială "Sometra" - S.A. Copşa Mică şi 1.485 milioane lei la Regia Autonomă a Plumbului şi Zincului Baia Mare, se vor prelua de către stat în contul datoriei publice şi de băncile comerciale în condiţiile prezentei legi. Cu sumele realizate din valorificarea stocurilor constituite în rezerva naţională, potrivit prevederilor prezentei legi, se va rambursa datoria publică respectivă.
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Art. 6. -
În aplicarea prevederilor art. 3 şi 4 din prezenta lege, se constituie comisii formate din reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor, Băncii Naţionale a României şi, după caz, ai Ministerului Comerţului şi Turismului, Băncii Comerciale Române - S.A., Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., Băncii Agricole - S.A., Băncii Române pentru Comerţ Exterior - S.A., care vor analiza, verifica şi aviza, pe baza bilanţurilor contabile, pierderile şi creditele bancare neperformante de la regiile autonome, societăţile comerciale şi celelalte unităţi economice cu capital de stat.
Preluarea pierderilor, precum şi a creditelor bancare neperformante se va face pe bază de procese-verbale, întocmite între comisiile constituite potrivit alineatului precedent şi consiliile de administraţie ale agenţilor economici.
Dobînzile datorate de agenţii economici pentru creditele bancare aferente pierderilor, precum şi cele datorate pentru creditele neperformante, calculate şi neîncasate de băncile comerciale pînă în momentul preluării pierderilor şi a creditelor bancare neperformante, se anulează, în mod corespunzător se anulează dobînzile calculate de Banca Naţională a României pentru refinanţare.
Art. 7. -
Creditele bancare pentru investiţiile preluate vor fi evidenţiate, în continuare, de către agenţii economici care le-au primit şi de către băncile comerciale care le-au acordat în conturi în afara bilanţurilor şi vor fi urmărite de către Ministerul Economiei şi Finanţelor, precum şi de către băncile comerciale respective, în vederea reactivării şi rambursării lor, în funcţie de posibilităţile financiare ale agenţilor economici în cauză, din resursele fondului de dezvoltare.
Art. 8. -
Creditele bancare pentru exporturi şi lucrări de construcţii-montaj executate în cadrul acordurilor guvernamentale, comerciale şi de cooperare preluate vor fi, de asemenea, evidenţiate, în continuare, de către agenţii economici care le-au primit şi de către băncile comerciale care le-au acordat, în conturi în afara bilanţurilor, şi vor fi urmărite pînă la încasare sau soluţionare, potrivit prevederilor contractelor externe şi acordurilor de credit.
Ministerul Comerţului şi Turismului - Departamentul Comerţului Exterior, în colaborare cu Ministerul Economiei şi Finanţelor, Banca Naţională a României, băncile comerciale şi, după caz, alte ministere vor acţiona pentru recuperarea creanţelor externe prin încasarea cash a acestora sau aducerea în ţară de produse prevăzute în balanţele materiale, precum şi a altor mărfuri pentru piaţa internă sau pentru valorificarea pe terţe pieţe, putînd recurge şi la alte mecanisme uzuale pe pieţele externe, de încasare a creanţelor, cum sînt: importuri indirecte prin intermediul unor operaţiuni de swich, cesionarea sau vînzarea creanţelor, inclusiv prin licitarea acestora, potrivit reglementărilor legale.
Valuta obţinută din încasarea creanţelor externe şi a dobînzilor aferente va fi cedată la fondul valutar al statului, la cursul de schimb din data efectuării operaţiunilor.
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Art. 9. -
Pentru urmărirea şi încasarea sumelor rezultate din reactivarea, creditelor bancare pentru investiţii şi din recuperarea creanţelor externe preluate, băncile comerciale vor încasa, din valoarea în lei a creanţelor recuperate, un comision, care se va negocia cu Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Art. 10. -
Datoria publică internă constituită potrivit prevederilor prezentei legi, inclusiv dobînda aferentă împrumuturilor bancare contractate în contul acestei datorii publice, se va rambursa, respectiv plăţi, din următoarele resurse:
a) sumele nete obţinute din reactivarea şi rambursarea obligaţiilor agenţilor economici, reprezentînd credite bancare pentru investiţii preluate în contul datoriei publice;
b) sumele nete în lei obţinute din recuperarea creanţelor externe în contul datoriei publice, reprezentînd contravaloarea în lei, la cursul oficial, a valutei cedate la fondul valutar al statului şi contravaloarea produselor sau mărfurilor aduse în ţară în contul creanţelor respective;
c) disponibilităţile de la fondul extrabugetar constituit la nivelul economiei naţionale pe seama influenţelor din reevaluarea stocurilor rămase după acoperirea financiară a obligaţiilor statului neregularizate la 31 decembrie 1990 şi a altor cheltuieli legal aprobate din acest fond extrabugetar;
d) sumele stabilite şi aprobate anual, cu această destinaţie, prin lege, din vînzarea acţiunilor pe care le deţine statul la societăţile comerciale;
e) alte surse stabilite potrivit legii.
Art. 11. -
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Datoria publică constituită potrivit prevederilor prezentei legi va fi acoperită, pînă la lichidare, prin împrumuturi bancare, negociate, în numele statului, în contul şi cu acordul Ministerului Economiei şi Finanţelor, de către Banca Naţională a României.
Se autoriză Banca Naţională a României să asigure refinanţarea băncilor comerciale printr-o facilitate specială, cu o dobîndă concesională. Această facilitate va acoperi două treimi din creditul acordat de băncile comerciale pentru datoria publică constituită potrivit prezentei legi.
Dobîndă aferentă împrumuturilor bancare se calculează şi se plăteşte, trimestrial, la împrumutul rămas.
Art. 12. -
Pierderile de orice natură ale regiilor autonome, societăţilor comerciale şi altor unităţi economice cu capital de stat, înregistrate după datele prevăzute la art. 2, vor declanşa procedura de faliment.
PREŞEDINTELE SENATULUI | |
academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU |
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR | |
MARŢIAN DAN |
Bucureşti, 5 februarie 1992.
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Nr. 7.
ANEXA Nr. 1
- milioane lei - | |||||
Obligaţii neregularizate | acoperite din: | ||||
influenţele favorabile din reevaluarea aurului | fondul extrabugetar*) | ||||
TOTAL: | 92.805,5 | 39.952,7 | 52.852,8 | ||
din care: | |||||
- | Diferenţe nefavorabile la importurile de materii prime în perioada 1 ianuarie-31 octombrie 1990 | 25.243,8**) | - | 25.243,8**) | |
- | Diferenţe nefavorabile la importurile de materii prime în perioada 1 noiembrie-31 decembrie 1990 | 155,0 | - | 155,0 | |
- | Diferenţe nefavorabile la exporturile efectuate în perioada 1 noiembrie-31 decembrie 1990 | 9.803,9 | - | 9.803,9 | |
- | Subvenţii şi diferenţe de preţ şi tarif nedecontate de la buget în anul 1990 | 8.170,9 | - | 8.170,9 | |
- | Investiţii şi alte cheltuieli nedecontate de la buget în anul 1990 | 9.479,2 | - | 9.479,2 | |
- | Completarea capitalului vărsat de către stat pentru constituirea capitalului subscris la băncile comerciale | 36.143,7 | 36.143,7 | - | |
- | Deficitul bugetului de stat la finele anului 1990 | 3.809,0 | 3.809,0 | - |
*) pe măsură ce se constituie fondurile din reevaluarea stocurilor şi vînzarea locuinţelor din fondul locativ de stat.
**) inclusiv dobînzile aferente creditelor bancare utilizate temporar pentru acoperirea diferenţelor nefavorabile la importuri, pînă la regularizarea acestora din fonduri publice.
ANEXA Nr. 2
- milioane lei - | ||
Suma | ||
- Pierderi din activitatea anului 1989 | 94.088,0 | |
- Pierderi din activitatea anului 1990 | 39.698,1 | |
- Pierderi din calamităţi | 3.147,6 | |
TOTAL PIERDERI: | 136.933,7 | |
din care: | ||
1. Pierderi acoperite financiar | 52.818,6 | |
2. Pierderi preluate de către stat şi băncile comerciale | 84.115.1 |
ANEXA Nr. 3
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
- milioane lei - | ||
Ministerul/Departamentul | Suma | |
TOTAL ECONOMIE: | 51.064,9 | |
Ministerul Industriei | 8.480,7 | |
din care: | ||
- Regia Autonomă de Electricitate "Renel" Bucureşti | 2.930,5 | |
- Departamentul Industriei Lemnului | 613,0 | |
- Departamentul Industriei Construcţiilor de Maşini | 150,0 | |
- Departamentul Industriei Chimice şi Petrochimice | 948,0 | |
- Departamentul Industriei Metalurgice | 3.545,4 | |
- Departamentul Industriei Electrotehnice | 5,2 | |
- Departamentul Industriei Materialelor de Construcţii | 288,6 | |
Ministerul Comerţului şi Turismului | 205,3 | |
din care: | ||
- Departamentul Comerţului Interior | 12,1 | |
- Departamentul Comerţului Exterior | 104,8 | |
- Departamentul Turismului | 88,4 | |
Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului | 1.167,8 | |
din care: | ||
- Departamentul Construcţiilor şi Lucrărilor Publice | 1.167,8 | |
Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei | 22.715,3 | |
din care: | ||
- Departamentul Agriculturii de Stat | 14.596,8 | |
- Departamentul Alimentaţiei | 3.031,6 | |
- Direcţia Mecanizării Agriculturii | 1.170,0 | |
- Departamentul Îmbunătăţirii Funciare | 1.195,4 | |
- Unităţi direct subordonate | 2.721,5 | |
Ministerul Mediului | 1.319.5 | |
din care: | ||
- Departamentul Apelor | 1.287,5 | |
- "Romsilva" - R.A. | 32,0 | |
Judeţe şi municipiul Bucureşti | 221,7 | |
Credite neperformante, stabilite pe judeţe de organele financiare şi bancare, care se vor prelua sub controlul şi pe baza listelor nominale transmise de Ministerul Economiei şi Finanţelor | 16.954,6 |
ANEXA Nr. 4
- milioane lei - | ||
Ministerul/Departamentul | Suma | |
TOTAL ECONOMIE: | 33.710,7 | |
Ministerul Industriei | 20.053,6 | |
din care: | ||
- Departamentul Industriei Construcţiilor de Maşini | 10.802,7 | |
- Departamentul Industriei Electrotehnice | 1.779,5 | |
- Departamentul Industriei Lemnului | 1.043,0 | |
- Departamentul Industriei Chimice şi Petrochimice | 621,4 | |
- Departamentul Industriei Textile şi Pielăriei | 3.699,7 | |
- Departamentul Industriei Metalurgice | 650,6 | |
- Departamentul Petrolului | 637,3 | |
- "Romelectro" | 591,3 | |
- Departamentul Minelor | 228,1 | |
Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei | 464,9 | |
Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului | 3.807,3 | |
Ministerul Apărării Naţionale | 9.384,9 |
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.