PIEŢELE REGLEMENTATE DE INSTRUMENTE FINANCIARE ŞI DEPOZITARUL CENTRAL | Lege 297/2004
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
TITLUL IV PIEŢELE REGLEMENTATE DE INSTRUMENTE FINANCIARE ŞI DEPOZITARUL CENTRAL
CAPITOLUL I Pieţele reglementate
Secţiunea 1 Dispoziţii generale
Art. 124. -
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(1) Pieţele reglementate de instrumente financiare se organizează şi se administrează de către o persoană juridică, constituită sub forma unei societăţi pe acţiuni, emitentă de acţiuni nominative, conform Legii nr. 31/1990, autorizată şi supravegheată de C.N.V.M., denumită în continuare operator de piaţă.
(2) C.N.V.M. va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, orice decizie privind acordarea/retragerea autorizaţiei unui operator de piaţă.
(3) Operatorii de piaţă autorizaţi să funcţioneze în România vor fi înscrişi în Registrul C.N.V.M.
(4) Lista pieţelor reglementate autorizate va fi comunicată statelor membre, precum şi Comisiei Europene, împreună cu regulamentele, instrucţiunile şi procedurile privind operaţiunile pe aceste pieţe, precum şi orice modificări ulterioare ale acestora.
(5) Societatea care administrează o piaţă reglementată are legitimitate procesuală activă, respectiv pasivă, pentru orice drepturi şi obligaţii, pretenţii şi reclamaţii legate de activitatea pieţelor administrate.
Art. 125. -
O piaţă reglementată este un sistem pentru tranzacţionarea instrumentelor financiare, aşa cum au fost definite la art. 2 alin. (1) pct. 11 şi care:
a) funcţionează regulat;
b) este caracterizată de faptul că reglementările emise şi supuse aprobării C.N.V.M. definesc condiţiile de funcţionare, de acces pe piaţă, condiţiile de admitere la tranzacţionare a unui instrument financiar;
c) respectă cerinţele de raportare şi transparenţă în vederea asigurării protecţiei investitorilor stabilite de prezenta lege, precum şi reglementările emise de C.N.V.M., în conformitate cu legislaţia comunitară.
Secţiunea a 2-a Autorizarea, funcţionarea şi retragerea autorizaţiei operatorilor de piaţă
Art. 126. -
(1) Condiţiile şi documentaţia ce trebuie să însoţească cererea de autorizare, precum şi procedura de autorizare a operatorului de piaţă vor fi stabilite prin reglementări C.N.V.M. şi se vor referi în principal la:
a) capitalul social minim al societăţii pe acţiuni şi resursele financiare necesare pentru desfăşurarea activităţii;
b) obiectul exclusiv de activitate, constând în administrarea pieţelor reglementate de instrumente financiare precum şi a activităţilor conexe în legătură cu aceasta;
c) structura acţionariatului, identitatea şi integritatea acţionarilor deţinând 5% din drepturile de vot;
d) planul de afaceri, structura organizatorică şi regulile de ordine interioară;
e) condiţiile de calificare şi experienţă profesională ce trebuie îndeplinite de administratori şi de personalul cu funcţii de conducere din cadrul operatorului de piaţă;
f) dotarea tehnică şi resursele;
g) contractul încheiat cu un auditor financiar, membru al Camerei Auditorilor Financiari din România şi care îndeplineşte criteriile comune stabilite de C.N.V.M. şi Camera Auditorilor Financiari din România.
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(2) Condiţiile care stau la baza acordării autorizaţiei trebuie respectate pe toată durata de funcţionare a operatorului de piaţă. Orice modificare a acestora trebuie supusă, în prealabil, autorizării C.N.V.M.
(3) Operatorul de piaţă nu poate limita numărul persoanelor cu drept de acces pe piaţa reglementată administrată.
Art. 127. -
Cererea de autorizare a operatorului de piaţă va fi respinsă, după caz, dacă:
a) documentaţia prezentată nu este întocmită în conformitate cu reglementările în vigoare sau datele furnizate sunt incomplete ori incorecte;
b) documentaţia prezentată este insuficientă pentru a se stabili dacă operatorul de piaţă îşi va desfăşura activitatea în conformitate cu reglementările în vigoare;
c) administratorii şi personalul cu funcţii de conducere ai operatorului de piaţă nu au calificarea şi experienţa profesională adecvate funcţiei lor, conform reglementărilor C.N.V.M.;
d) transparenţa pieţei, buna desfăşurare a tranzacţiilor şi protecţia investitorilor nu sunt asigurate;
c) nu sunt respectate prevederile prezentei legi sau ale reglementărilor C.N.V.M.
Art. 128. -
C.N.V.M. este în drept să retragă autorizaţia unui operator de piaţă:
a) dacă operatorul de piaţă nu mai îndeplineşte condiţiile care au stat la baza autorizării;
b) dacă operatorul de piaţă nu şi-a exercitat obiectul de activitate pentru care a fost autorizat, pe o perioadă mai mare de 6 luni;
c) dacă autorizaţia a fost obţinută pe baza unor declaraţii sau informaţii false ori care au indus în eroare;
d) dacă operatorul de piaţă a încălcat prevederile prezentei legi ori ale reglementărilor emise de C.N.V.M.;
e) în caz de fuziune sau divizare;
f) la cererea acestuia.
Art. 129. -
(1) Nici un acţionar al unui operator de piaţă nu va putea deţine, direct sau indirect, mai mult de 5% din totalul drepturilor de vot.
(2) Orice achiziţie de acţiuni ale operatorului de piaţă, care conduce la o deţinere de 5% din totalul drepturilor de vot, va fi notificată operatorului de piaţă în termenul stabilit prin reglementările C.N.V.M. şi supusă în prealabil aprobării C.N.V.M.
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(3) Orice înstrăinare de acţiuni ale operatorului de piaţă va fi notificată acestuia şi C.N.V.M., în termenul prevăzut de reglementările emise de C.N.V.M.
(4) În cazul în care nu sunt îndeplinite cerinţele cu privire la integritatea acţionarilor sau se omite obţinerea aprobării C.N.V.M., dreptul de vot aferent acţiunilor deţinute cu nerespectarea prevederilor alin. (1) şi (2) este suspendat de drept, urmând a se aplica procedura stabilită la art. 291.
Art. 130. -
(1) Membrii consiliului de administraţie al operatorului de piaţă sunt validaţi individual de C.N.V.M., înainte de începerea exercitării mandatului de către fiecare dintre aceştia.
(2) Personalul din conducerea executivă, soţul/soţia sau rudele acestora, precum şi afinii până la gradul al doilea inclusiv nu pot fi acţionari, administratori, cenzori, angajaţi, agenţi pentru servicii de investiţii financiare, reprezentanţi ai compartimentului de control intern la un intermediar sau persoane implicate cu acesta.
(3) Membrii consiliului de administraţie al operatorului de piaţă sunt obligaţi să notifice în scris acestuia natura şi întinderea interesului sau a relaţiilor materiale, dacă:
a) este parte a unui contract încheiat cu operatorul de piaţă;
b) este administrator al unei persoane juridice care este parte a unui contract încheiat cu operatorul de piaţă;
c) se află în legături strânse sau are o relaţie materială cu o persoană care este parte într-un contract încheiat cu operatorul de piaţă;
d) se află în situaţia care ar putea influenţa adoptarea deciziei în cadrul şedinţelor consiliului de administraţie.
Art. 131. -
Operatorul de piaţă trebuie să identifice şi să prevină, prin reglementări proprii, orice conflicte de interese între el, acţionarii săi, administratorii şi piaţa reglementată, în scopul asigurării bunei funcţionări a acesteia.
Art. 132. -
C.N.V.M. va stabili, prin reglementări, condiţiile generale în care se vor desfăşura tranzacţiile cu instrumente financiare admise la tranzacţionare pe pieţele reglementate din România, procedurile de efectuare a tranzacţiilor şi termenele în care intermediarii implicaţi vor raporta respectivele tranzacţii.
Art. 133. -
(1) Operatorii de piaţă vor asigura respectarea normelor privind transparenţa şi protecţia investitorilor, conform reglementărilor emise de C.N.V.M.
(2) Reglementările, cotaţiile pieţelor reglementate, precum şi volumele de tranzacţionare sunt informaţii de interes public şi trebuie făcute accesibile publicului, cel puţin pe paginile de internet ale operatorului de piaţă.
(3) În scopul evaluării de către investitori, în orice moment, a termenilor unei tranzacţii pe care intenţionează să o efectueze şi să verifice după aceea condiţiile în care această tranzacţie a fost executată, operatorul de piaţă trebuie să pună la dispoziţia acestora informaţiile prevăzute în reglementările C.N.V.M. care vor stabili mijloacele, forma şi termenul în care trebuie să fie furnizate aceste informaţii, în funcţie de natura, dimensiunea şi nevoile pieţei reglementate în cauză şi ale investitorilor care operează pe această piaţă.
(4) Operatorul de piaţă trebuie să respecte cerinţele C.N.V.M. cu privire la prevenirea şi depistarea abuzului pe piaţă.
Secţiunea a 3-a Reglementările emise de operatorul de piaţă
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Art. 134. -
(1) Modul de organizare şi funcţionare a pieţei reglementate este stabilit prin reglementări proprii, emise de către operatorul de piaţă, adoptate de către adunarea generală a acţionarilor şi aprobate de către C.N.V.M., în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale legislaţiei comunitare aplicabile.
(2) Reglementările prevăzute la alin. (1) vor stabili, cel puţin următoarele:
a) condiţiile şi procedurile de admitere, excludere şi suspendare a intermediarilor la şi de la tranzacţionare;
b) condiţiile şi procedurile de admitere, excludere şi suspendare a instrumentelor financiare la şi de la tranzacţionare;
c) condiţiile, procedurile de tranzacţionare, precum şi obligaţiile intermediarilor şi emitenţilor admişi la tranzacţionare;
d) standardele profesionale impuse persoanelor care efectuează operaţiuni pe piaţa reglementată;
e) procedurile privind modul de determinare şi publicare a preţurilor şi a cotaţiilor;
f) tipurile de contracte şi operaţiuni permise;
g) administrarea şi diseminarea informaţiilor către public;
h) standardele contractuale şi sistemul de compensare-decontare utilizat;
i) mecanisme de securitate şi control al sistemelor informatice, pentru asigurarea păstrării în siguranţă a datelor şi informaţiilor stocate, a fişierelor şi bazelor de date, inclusiv în situaţia unor evenimente deosebite.
(3) Competenţa privind aprobarea reglementărilor stabilite la alin. (1) şi alin. (2) lit. b) - g) poate fi delegată consiliului de administraţie al operatorului de piaţă.
(4) Consiliul de administraţie are obligaţia de a notifica C.N.V.M. în legătură cu orice încălcare a prezentei legi, a reglementărilor C.N.V.M. şi a regulilor pieţei, precum şi măsurile adoptate în acest sens.
(5) Nivelul comisioanelor şi al tarifelor practicate de operatorul de piaţă vor fi aprobate de adunarea generală a acţionarilor şi notificate C.N.V.M.
(6) Operatorul de piaţă poate stabili un sistem de arbitraj pentru rezolvarea disputelor între intermediari şi/sau emitenţii ale căror instrumente financiare sunt admise la tranzacţionare pe pieţele administrate de către operatorul respectiv.
Secţiunea a 4-a Supravegherea pieţelor reglementate
Art. 135. -
(1) C.N.V.M. supraveghează pieţele reglementate în scopul asigurării transparenţei, funcţionării corespunzătoare a activităţii de tranzacţionare şi a protecţiei investitorilor.
(2) C.N.V.M. stabileşte reguli pentru înregistrarea şi arhivarea datelor cu privire la tranzacţionarea instrumentelor financiare pe pieţele reglementate, precum şi termenele şi condiţiile de păstrare a acestor informaţii.
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(3) În exercitarea prerogativelor sale de supraveghere şi control ale pieţelor reglementate, C.N.V.M. poate numi un inspector ale cărui principale atribuţii sunt:
a) urmăreşte respectarea reglementărilor legale incidente;
b) participă, fără drept de vot, la adunarea generală a acţionarilor şi la şedinţele consiliului de administraţie al operatorului de piaţă, putând formula observaţii şi putând cere ca acestea să fie incluse în procesul-verbal al şedinţei;
c) are acces liber în toate incintele, la toate documentele, informaţiile şi evidenţele operatorului de piaţă;
d) informează şi propune C.N.V.M. măsuri pentru orice situaţie constatată.
(4) Operatorul de piaţă va asigura mijloacele şi condiţiile necesare în vederea îndeplinirii atribuţiilor inspectorului, prevăzute la alin. (3).
Art. 136. -
(1) C.N.V.M. poate solicita operatorului de piaţă transmiterea de date, informaţii şi documente, în mod periodic sau în orice alt mod, stabilind şi termenul în care acestea vor fi transmise.
(2) C.N.V.M. poate solicita modificarea reglementărilor emise de operatorul de piaţă.
(3) C.N.V.M. poate efectua inspecţii şi poate adopta măsurile necesare în ceea ce priveşte operatorul de piaţă respectiv.
Art. 137. -
(1) C.N.V.M. poate suspenda o parte sau toate operaţiunile cu instrumente financiare, în cazul în care constată că nu sunt respectate prevederile legale şi/sau apreciază că este imposibilă menţinerea unei pieţe ordonate, putând fi afectate interesele investitorilor.
(2) Orice decizie de suspendare, luată conform alin. (1), precum şi motivele care au stat la baza acesteia vor fi aduse imediat la cunoştinţa publicului şi vor fi publicate în Buletinul C.N.V.M.
Art. 138. -
În cazul retragerii autorizaţiei unui operator de piaţă, începând cu data precizată în decizie nu vor mai putea fi efectuate operaţiuni cu instrumente financiare pe acea piaţă, iar ordinele de tranzacţionare înregistrate de intermediari şi încă neexecutate până la acea dată devin nule de drept, dând loc la restituirea valorilor mobiliare şi sumelor depozitate, respectiv a comisioanelor încasate, operaţiunile încheiate până la această dată urmând a fi finalizate la scadenţele lor, intermediarii fiind ţinuţi să respecte clauzele contractelor încheiate cu investitorii acestora. Aceleaşi măsuri vor fi aplicate şi în situaţia prevăzută la art. 137 alin. (1).
CAPITOLUL II Sisteme alternative de tranzacţionare
Art. 139. -
(1) Sistemul alternativ de tranzacţionare poate fi administrat, prin derogare de la art. 6, de către intermediarii autorizaţi sau de către operatorul de piaţă, denumiţi în continuare operatori de sistem.
(2) Valorile mobiliare care nu îndeplinesc cerinţele de admitere la tranzacţionare pe o piaţă reglementată pot fi tranzacţionate în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare.
(3) Operatorii de sistem supun avizării C.N.V.M. intenţia de constituire a sistemului alternativ de tranzacţionare şi solicită aprobarea acesteia.
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(4) Se supun aprobării C.N.V.M. administrarea sistemului, descrierea completă a caracteristicilor acestuia şi regulile de funcţionare.
(5) Regulile de funcţionare a sistemului alternativ de tranzacţionare vor cuprinde cel puţin următoarele:
a) procedurile de tranzacţionare;
b) procedurile referitoare la informaţiile puse la dispoziţia participanţilor şi publicului, înainte şi după tranzacţionare;
c) tipul şi numărul participanţilor, precum şi condiţiile de acces la sistemul alternativ de tranzacţionare;
d) instrumentele financiare tranzacţionate.
(6) C.N.V.M. poate solicita modificarea procedurilor emise de operatorul sistemului alternativ de tranzacţionare.
Art. 140. -
(1) Sistemul alternativ de tranzacţionare trebuie să fie astfel structurat încât:
a) să asigure derularea ordonată şi corectă a operaţiunilor;
b) să asigure intermediarilor acces nediscriminatoriu la sistemul alternativ de tranzacţionare şi un tratament egal participanţilor;
c) să garanteze că procedurile aplicabile sistemului sunt în măsură să asigure posibilitatea de a obţine cel mai bun preţ, la un moment dat;
d) să asigure suficiente informaţii cu privire la ordinele date şi tranzacţiile încheiate, în conformitate cu standarde minime de transparenţă;
e) să respecte cerinţele C.N.V.M. cu privire la prevenirea şi detectarea abuzurilor pe piaţă, prevenirea spălării banilor şi a finanţării de acte de terorism.
(2) Participanţii la sistemul alternativ de tranzacţionare vor fi informaţi de către operatorul de sistem cu privire la obligaţiile lor de compensare-decontare a tranzacţiilor în cadrul sistemului
Art. 141. -
Operatorul de sistem monitorizează respectarea de către participanţi a contractelor încheiate de aceştia.
Art. 142. -
(1) C.N.V.M. va emite norme generale privind constituirea, supravegherea şi funcţionarea sistemelor alternative de tranzacţionare.
(2) C.N.V.M. poate numi un inspector pentru delegarea puterilor de supraveghere şi control ale sistemelor alternative de tranzacţionare.
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
CAPITOLUL III Compensarea şi decontarea tranzacţiilor cu instrumente financiare altele decât cele derivate
Art. 143. - Puneri în aplicare (3)
(1) Condiţiile generale privind operaţiunile de compensare şi decontare, precum şi cele de decontare brută pentru tranzacţiile cu instrumente financiare, altele decât cele derivate, care pot avea loc în cadrul sistemului de compensare-decontare, sunt stabilite de către C.N.V.M. împreună cu Banca Naţională a României şi cu alte autorităţi competente, după caz.
(2) Prevederile din prezentul capitol nu se aplică sistemelor de compensare şi decontare a operaţiunilor cu instrumente ale pieţei monetare şi nici celor cu titluri de stat efectuate în afara pieţei reglementate definite de prezenta lege, precum şi celor derulate în sistemele de tranzacţionare autorizate de Banca Naţională a României şi organizate de instituţiile de credit.
Art. 144. - Puneri în aplicare (2)
(1) Autorizarea şi supravegherea sistemului la care se face referire la art. 143 şi a societăţii ce administrează acest sistem se va face de către C.N.V.M. împreună cu Banca Naţională a României şi cu alte autorităţi competente, după caz.
(2) În acest scop, C.N.V.M. va putea solicita administratorilor sistemului de compensare-decontare, angajaţilor societăţii ce administrează sistemul de compensare-decontare şi participanţilor la sistemul de compensare-decontare să furnizeze informaţiile necesare referitoare la compensarea şi decontarea tranzacţiilor.
(3) C.N.V.M. poate efectua inspecţii la sediul societăţii care administrează sistemul de compensare şi decontare a tranzacţiilor.
Art. 145. - Puneri în aplicare (4)
Transferul dreptului de proprietate privind instrumentele financiare, altele decât cele derivate, are loc la data decontării, în cadrul sistemului de compensare decontare, pe baza principiului livrare contra plată.
CAPITOLUL IV Depozitarul central
Secţiunea 1 Dispoziţii generale
Art. 146. -
(1) Depozitarul central este acea persoană juridică, constituită sub forma societăţii pe acţiuni, emitentă de acţiuni nominative, în conformitate cu Legea nr. 31/1990, autorizată şi supravegheată de C.N.V.M., care efectuează operaţiunile de depozitare a valorilor mobiliare, precum şi orice operaţiuni în legătură cu acestea. Puneri în aplicare (3)
(2) Depozitarul central va efectua operaţiuni de compensare-decontare a tranzacţiilor cu valori mobiliare, în conformitate cu prevederile art. 143.
(3) Prevederile prezentului titlu nu se aplică depozitarului titlurilor de stat. Puneri în aplicare (3)
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(4) Emitenţii pentru care se efectuează operaţiuni de depozitare, încheie contracte cu depozitarul central, care efectuează şi operaţiuni de registru pentru aceştia, furnizând informaţii, în conformitate cu prevederile prezentului articol sau la solicitarea acestora. Puneri în aplicare (3)
(5) Depozitarul central va furniza emitenţilor informaţiile necesare pentru exercitarea drepturilor aferente valorilor mobiliare depozitate, putând presta servicii pentru îndeplinirea obligaţiilor emitentului faţă de deţinătorii de valori mobiliare. Puneri în aplicare (3)
(6) În vederea determinării structurii acţionariatului unui emitent, la o anumită dată de referinţă, intermediarii vor raporta depozitarului central titularii subconturilor individualizate deţinute de aceştia. Puneri în aplicare (3)
(7) Raportarea prevăzută la alin. (6) se va efectua astfel: Puneri în aplicare (3)
a) pentru o anumită valoare mobiliară, în termen de 3 zile lucrătoare de la data solicitării depozitarului central;
b) pentru toate valorile mobiliare, în termen de 3 zile lucrătoare de la datele de 30 iunie şi 31 decembrie.
Art. 147. - Puneri în aplicare (3)
Toate clasele de valori mobiliare tranzacţionate pe o piaţă reglementată sau în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare vor fi depozitate, în mod obligatoriu, la depozitarul central autorizat, în vederea efectuării în mod centralizat a operaţiunilor cu valori mobiliare şi asigurării unei evidenţe unitare a acestor operaţiuni.
Secţiunea a 2-a Înfiinţarea şi funcţionarea depozitarului central
Art. 148. -
(1) Condiţiile, documentaţia ce trebuie să însoţească cererea de autorizare, precum şi procedura de autorizare a depozitarului central vor fi stabilite prin reglementări emise de către C.N.V.M. şi se vor referi cel puţin la:
a) capitalul social minim al societăţii pe acţiuni;
b) obiectul principal de activitate şi activităţile conexe ce pot fi prestate;
c) structura acţionariatului;
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
d) condiţiile de integritate, calificare şi experienţă profesională ce trebuie îndeplinite de administratori şi de personalul cu funcţii de conducere din cadrul societăţii;
e) dotarea tehnică şi resursele;
f) calitatea acţionarilor;
g) auditorii financiari ai societăţii.
(2) Condiţiile care stau la baza acordării autorizaţiei trebuie respectate pe toată durata de funcţionare a societăţii. Orice modificare a acestora trebuie supusă, în prealabil, autorizării C.N.V.M.
(3) Până la data aderării României la Uniunea Europeană, depozitarul central nu va distribui dividende, profitul obţinut fiind utilizat, în principal, pentru dezvoltarea propriilor sisteme de operare.
Art. 149. -
(1) Reglementările privind organizarea şi funcţionarea depozitarului central vor fi supuse aprobării C.N.V.M., înaintea intrării în vigoare a acestora. Puneri în aplicare (2)
(2) Nivelul comisioanelor şi al tarifelor percepute de depozitarul central va fi aprobat de adunarea generală a acţionarilor acestuia şi notificat C.N.V.M. Puneri în aplicare (3)
(3) Membrii consiliului de administraţie al depozitarului central sunt validaţi individual de C.N.V.M., înainte de începerea exercitării mandatului de către fiecare dintre aceştia. Puneri în aplicare (3)
Art. 150. - Puneri în aplicare (4)
(1) Acţionarii depozitarului central nu pot deţine mai mult de 5% din drepturile de vot, excepţie făcând operatorii de piaţă, care pot deţine până la 75% din drepturile de vot, cu aprobarea C.N.V.M.
(2) Orice achiziţie de acţiuni ale depozitarului central, care va duce la o deţinere de 5% din totalul drepturilor de vot, va fi supusă în prealabil aprobării C.N.V.M.
(3) Orice înstrăinare de acţiuni va fi notificată C.N.V.M., în termenul prevăzut de reglementările emise de către aceasta.
(4) În cazul în care nu se respectă cerinţele cu privire la integritatea acţionarilor sau se omite obţinerea aprobării C.N.V.M., drepturile de vot aferente acţiunilor deţinute cu nerespectarea cerinţelor menţionate sunt suspendate de drept, aplicându-se procedura stabilită la art. 283.
Art. 151. - Puneri în aplicare (1)
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(1) Conturile de valori mobiliare deschise la depozitarul central, în numele intermediarilor, vor fi evidenţiate astfel încât să se asigure separarea valorilor mobiliare deţinute în nume propriu, de cele deţinute în contul investitorilor.
(2) Intermediarii au obligaţia de a ţine subconturi individualizate de valori mobiliare deţinute în contul investitorilor şi de a înregistra zilnic în registrul propriu deţinerile, pe fiecare investitor, pentru fiecare clasă de valori mobiliare.
(3) Depozitarul central va fi direct răspunzător pentru asigurarea zilnică a concordanţei dintre cantitatea de valori mobiliare înregistrată în conturile de valori mobiliare şi cantitatea de valori mobiliare emise. Puneri în aplicare (2)
(4) Constituirea de garanţii reale asupra valorilor mobiliare depozitate se face prin efectuarea înscrierilor referitoare la garanţie în contul proprietarului valorilor mobiliare. Înscrierile vor indica cantitatea de valori mobiliare date în garanţie, obligaţia garantată şi identitatea creditorului.
(5) Garanţia financiară asupra valorilor mobiliare se va constitui prin indisponibilizarea acestora la depozitarul central, dacă părţile nu stabilesc altfel prin contractul de garanţie.
(6) Garanţiile menţionate la alin. (4) îndeplinesc condiţia de publicitate pentru opozabilitate şi stabilirea gradului de prioritate a creditorilor, din momentul înregistrării acestora la depozitarul central.
Art. 152. - Puneri în aplicare (3)
C.N.V.M. va emite reglementări privind operaţiunile desfăşurate de depozitarul central şi entităţile pentru care efectuează aceste operaţiuni.
Secţiunea a 3-a Supravegherea depozitarului central
Art. 153. - Puneri în aplicare (2)
(1) C.N.V.M. supraveghează activitatea depozitarului central pentru a asigura transparenţa operaţiunilor, buna desfăşurare a activităţii şi protecţia investitorilor.
(2) C.N.V.M. poate solicita modificarea reglementărilor emise de depozitarul central.
Art. 154. - Puneri în aplicare (2)
C.N.V.M. poate solicita depozitarului central să transmită periodic date, informaţii şi documente, poate organiza inspecţii la sediul depozitarului central şi poate cere să i se pună la dispoziţie toate documentele necesare, cu precizarea procedurilor şi termenelor de transmitere a acestora.
Art. 155. - Puneri în aplicare (2)
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(1) Valorile mobiliare păstrate în conturile deschise la depozitarul central nu vor putea fi considerate ca aparţinând patrimoniului acestuia şi nu vor putea face obiectul nici unei pretenţii din partea creditorilor depozitarului.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică inclusiv în cazul falimentului sau lichidării administrative a depozitarului central.
Art. 156. - Puneri în aplicare (2)
În cadrul declanşării procedurii de faliment împotriva depozitarului central, judecătorul-sindic va numi lichidatorul, cu acordul C.N.V.M.
CAPITOLUL V
Compensarea şi decontarea tranzacţiilor cu instrumente financiare
derivate şi serviciile contrapărţii centrale
Secţiunea 1 Dispoziţii generale
Art. 157. -
(1) Operaţiunile de compensare şi decontare a tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate, precum şi orice operaţiuni în legătură cu acestea vor fi efectuate de casa de compensare autorizată de C.N.V.M., în conformitate cu reglementările emise de aceasta.
(2) Casa de compensare este o entitate responsabilă de calcularea poziţiilor nete ale intermediarilor, ale unei posibile contrapărţi centrale şi/sau ale unui posibil agent de decontare.
(3) Agentul de decontare este entitatea care deschide pentru intermediarii autorizaţi şi/sau pentru o contraparte centrală care participă la sistem, conturi de decontare prin care, pe baza ordinelor de transfer din sistem, sunt decontate tranzacţiile cu instrumente financiare sau, după caz, acordă credite respectivilor intermediari şi/sau contrapărţii centrale, în scopul decontării.
(4) Contrapartea centrală este o entitate care se interpune între intermediarii din sistem şi care acţionează ca o contraparte exclusivă a acestora, în ceea ce priveşte ordinele lor de transfer.
(5) Casa de compensare pentru instrumente financiare derivate acţionează ca şi contraparte centrală.
(6) Aceeaşi entitate poate fi autorizată să acţioneze ca o contraparte centrală, atât pentru instrumentele financiare derivate, cât şi pentru instrumentele financiare, altele decât cele derivate.
Art. 158. -
C.N.V.M. va emite reglementări în conformitate cu legislaţia comunitară, referitoare la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească membrii compensatori, precum şi procedura pentru deţinerea, colectarea garanţiilor financiare, denumite în continuare marje, compensarea şi garantarea poziţiilor deţinute de membrii compensatori, inclusiv în nume propriu, precum şi criteriile de administrare a fondurilor băneşti ale casei de compensare şi ale contrapărţii centrale.
Secţiunea a 2-a Înfiinţarea şi funcţionarea casei de compensare şi a contrapărţii centrale
Art. 159. -
(1) Casa de compensare şi contrapartea centrală sunt persoane juridice, constituite sub forma unor societăţi pe acţiuni, emitente de acţiuni nominative, plătite integral în numerar, la momentul depunerii cererii de autorizare.
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(2) C.N.V.M. reglementează înfiinţarea şi funcţionarea casei de compensare şi/sau contrapărţii centrale, pentru a garanta siguranţa tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate şi cu alte instrumente financiare decât cele derivate.
(3) Prevederile art. 148 şi art. 149 se vor aplica în mod corespunzător casei de compensare şi contrapărţii centrale autorizate de C.N.V.M.
Art. 160. -
(1) Orice achiziţie de acţiuni ale casei de compensare/contrapărţii centrale, care va duce la o deţinere ce ar atinge sau ar depăşi 10%, 20%, 33%, 50% din totalul drepturilor de vot, va fi supusă aprobării C.N.V.M.
(2) Prevederile art. 150 alin. (3) şi (4) se vor aplica corespunzător casei de compensare şi contrapărţii centrale autorizate de C.N.V.M.
Art. 161. -
(1) Contrapartea centrală va deschide şi va deţine un cont de marjă pentru fiecare membru compensator, în care va colecta marjele pentru poziţiile deschise. Marjele nu pot fi folosite în alt scop decât acela specificat în reglementările la care se face referire în art. 158.
(2) Marjele constituite în numele membrilor compensatori nu vor putea fi considerate ca aparţinând activelor casei de compensare/contrapărţii centrale şi nu vor putea face obiectul cererii sau plăţii creditorilor casei de compensare/contrapărţii centrale.
(3) Prevederile alin. (2) se aplică inclusiv în cazul falimentului sau lichidării administrative a casei de compensare/contrapărţii centrale.
Secţiunea a 3-a Reglementări referitoare la activitatea casei de compensare şi a contrapărţii centrale
Art. 162. -
(1) Reglementările casei de compensare/contrapărţii centrale vor fi supuse aprobării C.N.V.M. şi se vor referi cel puţin la:
a) organizarea şi funcţionarea sistemului;
b) relaţiile dintre casa de compensare/contrapartea centrală şi membrii compensatori, inclusiv normele privind lipsa fondurilor de compensare;
c) marjele/garanţiile financiare, metodologia de calcul şi modalitatea de plată, inclusiv normele privind reevaluarea poziţiilor deschise, folosind preţurile curente ale pieţei;
d) procedurile privind marcarea la piaţă;
e) procedurile ce vor fi folosite în cazul în care un membru compensator nu îşi îndeplineşte obligaţiile de a constitui marjele sau de a plăti orice altă sumă;
f) administrarea riscului de sistem.
(2) Competenţa privind aprobarea reglementărilor stabilite la alin. (1) poate fi delegată consiliului de administraţie.
Art. 163. -
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(1) Casa de compensare şi contrapartea centrală trebuie să respecte principiul evidenţierii separate a înregistrărilor lor de cele ale membrilor compensatori.
(2) Casa de compensare şi contrapartea centrală trebuie să îndeplinească cerinţele de interes public, să promoveze obiectivele deţinătorilor şi utilizatorilor şi să permită un acces corect şi deschis, pentru a facilita ieşirea ordonată din sistem a participanţilor care nu mai îndeplinesc criteriile de a fi membri, criterii ce sunt făcute publice.
(3) Casa de compensare şi contrapartea centrală trebuie să pună la dispoziţia participanţilor suficiente informaţii pentru a identifica şi a evalua corect riscurile şi costurile asociate serviciilor casei de compensare şi contrapărţii centrale.
Secţiunea a 4-a Supravegherea casei de compensare şi a contrapărţii centrale
Art. 164. -
Casa de compensare şi contrapartea centrală trebuie să asigure desfăşurarea activităţii în mod ordonat, transparenţa operaţiunilor, precum şi raportarea periodică şi corectă.
Art. 165. -
C.N.V.M. va supraveghea activitatea casei de compensare şi a contrapărţii centrale şi va putea solicita acestora să comunice date, informaţii şi documente, va putea organiza inspecţii la sediul acestora şi va putea cere să i se pună la dispoziţie toate documentele necesare, cu precizarea procedurilor şi termenelor de transmitere a acestora.
Art. 166. -
C.N.V.M. poate solicita modificarea reglementărilor emise de casa de compensare şi contrapartea centrală.
Art. 167. - Puneri în aplicare (1)
Prevederile art. 156 se aplică în mod corespunzător casei de compensare/contrapărţii centrale autorizate de către C.N.V.M.
CAPITOLUL VI Finalitatea transferurilor în sistemul de compensare-decontare
Secţiunea 1 Dispoziţii generale
Art. 168. -
(1) În înţelesul prezentului capitol:
a) participant este un intermediar autorizat, o contraparte centrală, un agent de decontare sau o casă de compensare. Conform regulilor de funcţionare a sistemului, acelaşi participant poate să acţioneze în calitate de contraparte centrală, de casă de compensare sau de agent de decontare ori să execute toate aceste sarcini, sau numai o parte din ele;
b) participant indirect este o instituţie de credit care poate să transmită ordine de transfer în sistem, în temeiul unei relaţii contractuale cu o instituţie participantă în sistem care execută ordine de transfer în cadrul acestuia.
(2) Dispoziţiile prezentului capitol se aplică sistemului de compensare-decontare, definit la alin. (3), tuturor participanţilor la sistemele de decontare şi tuturor garanţiilor financiare constituite în cadrul participării la un sistem de compensare-decontare.
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(3) Sistemul de compensare-decontare este un contract încheiat între 3 sau mai mulţi participanţi, fără a lua în considerare un posibil agent de decontare, o posibilă contraparte centrală, o posibilă casă de compensare sau un posibil participant indirect, cu reguli comune şi contracte standardizate pentru execuţia ordinelor de transfer a instrumentelor financiare între participanţi, autorizat de C.N.V.M. sau altă autoritate competentă a statelor membre, după caz.
Secţiunea a 2-a Decontarea şi ordinele de transfer
Art. 169. -
(1) Ordinele de transfer sunt irevocabile, producând efecte juridice între participanţi şi sunt opozabile terţilor din momentul introducerii lor în sistemul de compensare-decontare, moment stabilit de regulile sistemului.
(2) Ordinele de transfer şi compensarea sunt valabile, îşi produc efectele juridice şi sunt opozabile terţilor chiar şi în cazul deschiderii procedurii de insolvabilitate asupra unui participant, cu condiţia ca respectivele ordine de transfer să fi fost introduse în sistem înaintea momentului deschiderii procedurii de insolvabilitate.
(3) Prin excepţie, dacă ordinele de transfer sunt introduse în sistem după momentul deschiderii procedurii de insolvabilitate şi sunt executate în ziua deschiderii procedurii de insolvabilitate, aceste ordine de transfer şi compensarea îşi produc efectele juridice şi sunt opozabile terţilor, cu condiţia ca agentul de decontare, contrapartea centrală sau casa de compensare să poată dovedi, după momentul decontării, că nu au cunoscut şi nu erau ţinute să cunoască faptul că s-a deschis procedura de insolvabilitate.
(4) Nici o normă juridică, regulă, dispoziţie sau practică vizând anularea unor contracte şi tranzacţii încheiate înaintea momentului deschiderii procedurii de insolvabilitate nu pot conduce la anularea ordinelor de transfer, a compensărilor, a plăţilor şi transferurilor ulterioare, menţionate la alin. (1) şi (2).
Secţiunea a 3-a Dispoziţii privind procedurile de insolvabilitate
Art. 170. -
(1) În înţelesul prezentei legi, momentul deschiderii procedurilor de insolvabilitate este momentul în care autoritatea competentă pronunţă hotărârea de deschidere a procedurii respective.
(2) Autoritatea competentă care a pronunţat hotărârea de deschidere a procedurii de insolvabilitate va comunica imediat decizia sa către C.N.V.M., prin fax sau poştă electronică, cu confirmare de primire.
Art. 171. -
(1) Procedurile de insolvabilitate nu au efect retroactiv cu privire la drepturile şi obligaţiile participanţilor, drepturile şi obligaţiile care reies din/sau sunt în legătură cu participarea lor la sistemul de compensare-decontare, emise înainte de momentul deschiderii procedurilor respective.
(2) După deschiderea procedurilor de insolvabilitate, agentul de decontare, în numele şi pe contul participantului, în scopul îndeplinirii obligaţiilor contractate în legătură cu participarea la sistem, încheiate înainte de începerea procedurilor de insolvabilitate, poate folosi:
a) fonduri şi instrumente financiare disponibile în contul de decontare al participantului;
b) garanţii financiare destinate să îndeplinească obligaţiile participantului în legătură cu participarea la sistem.
(3) Garanţiile financiare şi depozitele constituite în sistemul de compensare-decontare de către un participant împotriva căruia s-au declanşat procedurile de insolvabilitate nu vor fi afectate de deschiderea acestora. Drepturile patrimoniale ale participantului rămase după executarea obligaţiilor contractate în legătură cu participarea la sistem, înainte de începerea procedurilor de insolvabilitate, vor putea fi folosite în cadrul procedurii.
(4) În cazul deschiderii procedurilor de insolvabilitate împotriva unui participant, instrumentele financiare şi/sau fondurile băneşti deţinute în numele şi pe contul investitorilor săi nu vor putea face obiectul cererii sau plăţii creditorilor respectivului participant.
Art. 172. -
Executarea contractelor de garanţie financiară încheiate de entităţi reglementate de C.N.V.M., în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 9/2004 privind unele contracte de garanţie financiară, aprobată prin Legea nr. 222/2004, se va face cu respectarea reglementărilor emise de C.N.V.M.
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Acesta este un fragment din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Drepturile acţionarilor, ediţia 3
[ Mai mult... ]
Buletinul jurisprudenţei - Culegere de jurisprudenţă în materie civilă, de litigii de muncă şi asigurări sociale, litigii cu profesionişti şi insolvenţă, contencios administrativ şi fiscal, penală, pe anul 2018
Regimul juridic al persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent
Buletinul jurisprudenţei - Culegere de jurisprudenţă în materie civilă, de litigii de muncă şi asigurări sociale, litigii cu profesionişti şi insolvenţă, contencios administrativ şi fiscal, penală, pe anul 2018