Parlamentul României
Legea nr. 591/2002 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor
Modificări (1), Referinţe (1)Text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 791 din 30 octombrie 2002.
În vigoare de la 30 octombrie 2002 până la 31 octombrie 2012, fiind abrogat prin Lege 154/2012.
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. I. -
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 79 din 13 iunie 2002 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 457 din 27 iunie 2002, cu următoarele modificări şi completări:
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
1. Litera a) a articolului 1 va avea următorul cuprins:
a) stabilirea cadrului general de reglementare a activităţilor privind reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice prin definirea atribuţiilor şi obiectivelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii, denumită în continuare ANRC, în domeniul comunicaţiilor electronice, a regimului autorizării acestor activităţi, precum şi a regulilor specifice care guvernează concurenţa pe piaţa reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice;"
2. La articolul 2, litera e) a alineatului (1) va avea următorul cuprins:
e) interferenţă perturbatoare - o interferenţă care influenţează negativ funcţionarea unui serviciu de radionavigaţie ori a altor servicii cu rol de siguranţă sau care în orice alt mod afectează grav, obstrucţionează ori întrerupe repetat un serviciu de comunicaţii electronice care utilizează frecvenţe radioelectrice şi operează în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare."
3. Alineatul (4) al articolului 4 va avea următorul cuprins:
(4) Persoana care a realizat notificarea în termenul şi în condiţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) este autorizată să furnizeze tipurile de reţele sau de servicii pe care le-a indicat în notificare, având toate drepturile şi obligaţiile prevăzute în autorizaţia generală care se elaborează, se actualizează, se modifică şi se revocă în condiţiile art. 5."
4. Alineatul (3) al articolului 5 va avea următorul cuprins:
(3) ANRC modifică autorizaţia generală, cu respectarea principiilor obiectivităţii şi proporţionalităţii, numai după parcurgerea procedurii de consultare prevăzute la art. 50 şi numai în următoarele situaţii:
a) această decizie este necesară pentru respectarea obligaţiilor care decurg dintr-un acord internaţional la care România este parte;
b) circumstanţele în care autorizaţia generală a fost emisă s-au modificat."
5. La articolul 5, după alineatul (3) se introduce alineatul (4) cu următorul cuprins:
(4) ANRC revocă autorizaţia generală, cu respectarea principiilor obiectivităţii şi proporţionalităţii, numai după parcurgerea procedurii de consultare prevăzute la art. 50 şi numai în următoarele situaţii:
a) această decizie este necesară pentru respectarea obligaţiilor care decurg dintr-un acord internaţional la care România este parte;
b) în vederea protejării interesului public, atunci când circumstanţele în care autorizaţia generală a fost emisă s-au modificat."
6. Articolul 8 va avea următorul cuprins:
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Art. 8. -
(1) Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, denumit în continuare ministerul de specialitate, adoptă Tabelul naţional de alocare a benzilor de frecvenţă.
(2) Ministerul de specialitate asigură, în condiţiile legii, administrarea şi coordonarea la nivel naţional a gestionării frecvenţelor radioelectrice în conformitate cu Tabelul naţional de alocare a benzilor de frecvenţă şi cu acordurile internaţionale la care România este parte.
(3) Ministerul de specialitate poate interzice pe o perioadă limitată utilizarea parţială sau totală a unei benzi de frecvenţă ori a unei anumite frecvenţe de către persoane fizice sau juridice, la cererea motivată a autorităţilor publice competente, în cazul în care siguranţa naţională, ordinea publică sau apărarea naţională impune această măsură.
(4) Autorităţile publice competente în domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale au dreptul să utilizeze benzile de frecvenţă alocate, în măsura în care este necesar pentru îndeplinirea atribuţiilor speciale conferite de lege.
(5) În cazul necesităţii schimbării destinaţiei unor benzi de frecvenţă cu alocare guvernamentală, utilizate în scopul apărării naţionale de către Ministerul Apărării Naţionale, se vor compensa costurile achiziţionării echipamentelor necesare utilizării noilor frecvenţe. Modul de compensare a acestor costuri se stabileşte prin hotărâre a Guvernului."
7. Articolul 10 va avea următorul cuprins:
Art. 10. -
(1) Autorităţile abilitate să gestioneze benzile de frecvenţă radioelectrice sunt următoarele:
a) Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, denumit în continuare IGCTI, pentru frecvenţele din benzile alocate pentru utilizare neguvernamentală;
b) instituţiile competente în domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, pentru frecvenţele din benzile cu alocare guvernamentală.
(2) IGCTI atribuie spre utilizare, în mod individual, prin asignare, frecvenţele radioelectrice din benzile prevăzute în Tabelul naţional de alocare a benzilor de frecvenţă şi ţine permanent evidenţa utilizării acestora, în conformitate cu procedura stabilită de către ministerul de specialitate.
(3) Autorităţile prevăzute la alin. (1) au obligaţia de a asigura schimbul reciproc de informaţii referitoare la asignările de frecvenţe efectuate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate. Sub coordonarea ministerului de specialitate acestea colaborează în vederea identificării şi localizării emisiilor neautorizate şi a interferenţelor perturbatoare, în scopul asigurării protecţiei radioelectrice a tuturor serviciilor de comunicaţii electronice care utilizează frecvenţe radioelectrice."
8. Articolul 11 va avea următorul cuprins:
Art. 11. -
(1) ANRC adoptă Planul naţional de numerotaţie.
(2) ANRC asigură, în condiţiile legii, administrarea şi gestionarea la nivel naţional a resurselor de numerotaţie, în conformitate cu Planul naţional de numerotaţie şi cu acordurile internaţionale la care România este parte."
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
9. Alineatul (3) al articolului 12 va avea următorul cuprins:
(3) Furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, cărora li s-au alocat blocuri de numere, sunt obligaţi să aplice principiul nediscriminării şi transparenţei faţă de alţi furnizori de servicii de comunicaţii electronice, în privinţa secvenţelor de numere utilizate pentru accesul la serviciile lor."
10. Alineatele (1) şi (4) ale articolului 13 vor avea următorul cuprins:
Art. 13. -
(1) Utilizarea frecvenţelor radioelectrice şi a resurselor de numerotaţie este permisă numai după obţinerea unei licenţe acordate, conform legii, în condiţii care să asigure exploatarea lor eficientă.
............................................................................................... |
(4) În cazul frecvenţelor radioelectrice necesare pentru nevoile proprii ale instituţiilor din cadrul Sistemului naţional de apărare, utilizarea acestora se realizează în mod gratuit, fără a fi necesară obţinerea unei licenţe, pe baza alocării efectuate de ministerul de specialitate, prin Tabelul naţional de alocare a benzilor de frecvenţă, cu îndeplinirea următoarelor condiţii:
a) respectarea cerinţelor tehnice şi operaţionale necesare pentru evitarea interferenţelor perturbatoare şi pentru limitarea expunerii populaţiei la efectele câmpurilor electromagnetice, acolo unde aceste cerinţe sunt diferite faţă de cele incluse în autorizaţia generală;
b) respectarea obligaţiilor care decurg din acorduri internaţionale privind utilizarea frecvenţelor."
11. La articolul 14, litera d) a alineatului (2) va avea următorul cuprins:
d) durata pentru care se acordă dreptul de utilizare, sub rezerva modificării Tabelului naţional de alocare a benzilor de frecvenţă;"
12. Alineatul (2) al articolului 16 va avea următorul cuprins:
(2) Limitarea numărului de licenţe de utilizare a frecvenţelor radioelectrice ce urmează să fie acordate se poate face numai cu respectarea următoarelor condiţii:
a) luarea în considerare, de către ministerul de specialitate, a necesităţii ca măsura să aducă utilizatorilor maximum de beneficii şi să faciliteze dezvoltarea concurenţei;
b) acordarea de către ministerul de specialitate tuturor părţilor interesate, inclusiv utilizatorilor şi consumatorilor, a oportunităţii de a-şi exprima opiniile referitoare la decizia de limitare."
13. La articolul 16, după alineatul (2) se introduc alineatele (21) şi (22) cu următorul cuprins:
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(21) Ministerul de specialitate va publica decizia de limitare a numărului de licenţe, însoţită de motivaţia corespunzătoare.
(22) După stabilirea procedurii de acordare a licenţelor respective ministerul de specialitate va lansa invitaţia de depunere a cererilor, în conformitate cu procedura stabilită."
14. Alineatul (4) al articolului 16 va avea următorul cuprins:
(4) În cazul în care ministerul de specialitate consideră că noi frecvenţe radioelectrice întrunesc condiţiile necesare în vederea acordării, are obligaţia să aducă la cunoştinţă publicului acest lucru şi să lanseze invitaţia de depunere a cererilor."
15. La articolul 17, litera e) a alineatului (2) va avea următorul cuprins:
e) durata pentru care se acordă dreptul de utilizare, sub rezerva modificării Planului naţional de numerotaţie;"
16. La articolul 26, litera a) a alineatului (3) va avea următorul cuprins:
a) zonele în care este permis accesul, metodele de lucru ce urmează să fie folosite şi condiţiile efective, inclusiv termenul, în care titularul dreptului instituit în condiţiile art. 23 are acces la imobil, în vederea instalării sau întreţinerii facilităţilor respective;"
17. Alineatul (5) al articolului 26 va avea următorul cuprins:
(5) În cazul în care Guvernul stabileşte obligaţia de plată a unor sume, cu titlu de tarife sau de taxe de utilizare ori cu orice alt titlu, pentru ocuparea şi folosinţa anumitor imobile aflate în proprietate publică, precum drumurile, podurile, pasajele, viaductele, tunelurile, suporturile şi celelalte facilităţi destinate susţinerii elementelor reţelelor şi altele asemenea, titularul dreptului instituit în condiţiile art. 23 datorează numai aceste sume ca preţ al contractului."
18. Articolul 30 va avea următorul cuprins:
Art. 30. -
Titularul dreptului instituit în condiţiile art. 23 poate solicita proprietarului sau, după caz, titularului dreptului de administrare tăierea, în condiţiile legii, a arborilor sau arbuştilor, precum şi a ramurilor ori rădăcinilor care îngreunează sau ar îngreuna efectuarea lucrărilor prevăzute la art. 22. Aceste operaţiuni se vor realiza pe cheltuiala solicitantului şi cu acordarea unei despăgubiri în condiţiile art. 26 alin. (4) lit. b)."
19. Articolul 31 va avea următorul cuprins:
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Art. 31. -
(1) Titularul dreptului instituit în condiţiile art. 23 are obligaţia să reaşeze elementele reţelelor de comunicaţii electronice, în cadrul aceleiaşi proprietăţi, pe cheltuială proprie, când această reaşezare este necesară pentru construcţia de clădiri sau pentru efectuarea de lucrări de către proprietar sau, după caz, de către titularul dreptului de administrare, în condiţiile convenite prin contractul încheiat potrivit prevederilor art. 26 sau prin hotărârea judecătorească pronunţată în condiţiile art. 27.
(2) Când reaşezarea elementelor reţelelor de comunicaţii electronice este necesară pentru efectuarea unor lucrări de către alte persoane decât proprietarul sau, după caz, titularul dreptului de administrare, cheltuielile vor fi suportate de acestea, dacă prin contractul prevăzut la art. 26 nu s-a convenit altfel."
20. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 34 vor avea următorul cuprins:
(2) Dacă pe baza analizei de piaţă astfel realizate ANRC stabileşte că pe piaţa relevantă respectivă există concurenţă efectivă, ea nu va impune nici una dintre obligaţiile menţionate la alin. (1) sau le va retrage în cazul în care acestea există. Cu cel puţin 30 de zile înainte de retragerea oricăror obligaţii impuse unui furnizor de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice ANRC trebuie să aducă această intenţie la cunoştinţă persoanelor care sunt afectate prin luarea acestei măsuri, pentru a le permite să se adapteze la noile condiţii.
(3) Dacă pe baza analizei de piaţă astfel realizate ANRC stabileşte că pe piaţa relevantă respectivă nu există concurenţă efectivă, ea va identifica, aplicând prevederile Regulamentului privind efectuarea analizelor de piaţă şi determinarea puterii semnificative pe piaţă, furnizorii de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice care au, potrivit art. 33, putere semnificativă pe piaţă şi va putea impune acestora, în mod corespunzător, una sau mai multe dintre obligaţiile menţionate la alin. (1) sau va menţine ori va modifica aceste obligaţii, acolo unde acestea există deja."
21. Alineatele (1) şi (4) ale articolului 36 vor avea următorul cuprins:
Art. 36. -
(1) În situaţia apariţiei unui litigiu între furnizorii de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice ori între furnizorii de servicii poştale, în legătură cu obligaţiile impuse acestora în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă sau al legislaţiei speciale, partea interesată va sesiza ANRC în vederea soluţionării litigiului. Litigiul se va soluţiona printr-o decizie emisă de preşedintele ANRC, în termen de 4 luni de la data sesizării, în afara situaţiilor excepţionale, în care un termen mai lung este necesar pentru buna soluţionare a cazului.
............................................................................................... |
(4) Decizia emisă de preşedintele ANRC, în condiţiile prezentului articol, constituie act administrativ jurisdicţional, putând fi atacată în contencios administrativ, în conformitate cu prevederile art. 38 alin. (7)."
22. La articolul 36, după alineatul (4) se introduce alineatul (5) cu următorul cuprins:
(5) Procedura de soluţionare a litigiilor prevăzute de prezentul articol se stabileşte prin decizie a preşedintelui ANRC, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă."
23. Titlul capitolului VIII va avea următorul cuprins:
CAPITOLUL VIII Funcţiile, obiectivele şi atribuţiile ANRC"
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
24. Litera c) a articolului 44 va avea următorul cuprins:
c) de alocare a resurselor de numerotaţie pentru servicii de comunicaţii electronice, prin elaborarea Planului naţional de numerotaţie şi a planurilor de perspectivă în acest sens;"
25. La articolul 46, punctele 2, 4 şi 15 ale alineatului (1) vor avea următorul cuprins:
2. monitorizarea şi controlul respectării obligaţiilor impuse furnizorilor de reţele şi de servicii de comunicaţii electronice prin autorizaţiile generale;
............................................................................................... |
4. adoptarea Planului naţional de numerotaţie şi a oricăror modificări ale acestuia, sub rezerva restricţiilor impuse din motive de siguranţă naţională;
............................................................................................... |
15. atribuţiile care revin autorităţii de reglementare în temeiul prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 31/2002 privind serviciile poştale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 87 din 1 februarie 2002;"
26. Alineatul (2) al articolului 55 va avea următorul cuprins:
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţioneză cu amendă de la 50.000.000 lei la 1.000.000.000 lei, iar pentru societăţile comerciale cu o cifră de afaceri de peste 50.000.000.000 lei, prin derogare de la dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu amendă în cuantum de până la 2% din cifra de afaceri."
27. Litera c) a articolului 66 va avea următorul cuprins:
c) alineatul (2) al articolului 49 din Ordonanţa Guvernului nr. 31/2002 privind serviciile poştale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 87 din 1 februarie 2002, se modifică şi va avea următorul cuprins:
«(2) Pentru scopurile aplicării prezentei ordonanţe atribuţiile autorităţii de reglementare sunt îndeplinite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii.»"
28. La articolul 66, după litera d) se introduce litera e) cu următorul cuprins:
e) În tot cuprinsul Legii audiovizualului nr. 504/2002 denumirea «Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii» se înlocuieşte cu denumirea «Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.»"
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Art. II. -
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 79/2002, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI, | |
DORU IOAN TĂRĂCILĂ |
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR | |
VALER DORNEANU |
Bucureşti, 29 octombrie 2002.
Nr. 591.
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.