Revista Dreptul (Uniunea Juristilor) nr. 7/2012
Condiţiile de formă ale încheierii căsătoriei în temeiul Codului civil actual
de Cristian Mareş
26 iunie 2012În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.
Lect. univ. dr.* – Facultatea de Drept şi Ştiinţe Social-Politice,
Universitatea "Valahia", Târgovişte
Avocat – Baroul Bucureşti
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.
ABSTRACT
Following the entry in force of the Civil Code (Law No.287/2009, republished) on the 1st of October 2011, which repealed the Family Code, and the accordingly amendment of the republished Law No. 119/1996 regarding the civil status acts, the author conducts an extensive analysis of the legal provisions related to the conditions of form which must be complied with for celebrating a valid marriage.
This study examines the formalities provided by articles 278-292 of the Civil Code.
Key words: conditions of form; marriage celebration; civil marriage; religious marriage.
Condiţiile de formă, reglementate de art. 278-289 C. civ. actual (Legea nr. 287/2009, republicată în "Monitorul oficial al României", partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011), sunt prevăzute pentru satisfacerea următoarelor cerinţe: (i) asigurarea îndeplinirii condiţiilor de fond şi lipsa impedimentelor la căsătorie; (ii) recunoaşterea publică a căsătoriei; (iii) asigurarea mijlocului de probă al căsătoriei.1
Se subsumează categoriei "condiţii de formă ale încheierii căsătoriei":
- Formalităţile premergătoare încheierii căsătoriei şi
– Formalităţile încheierii propriu-zise a căsătoriei – procedura încheierii căsătoriei.
1. Formalităţile premergătoare încheierii căsătoriei. Obligativitatea comunicării reciproce a stării sănătăţii de către viitorii soţi, completarea declaraţiei de căsătorie şi depunerea actelor anexă declaraţiei de căsătorie reprezintă formalităţile premergătoare încheierii căsătoriei.
A) Obligativitatea comunicării reciproce a stării sănătăţii de către viitorii soţi. Potrivit reglementării anterioare, art. 10 teza I din Codul familiei, literatura de specialitate a considerat comunicarea reciprocă a stării de sănătate ca şi condiţie de fond la încheierea căsătoriei, alături de vârsta matrimonială, consimţământ şi diferenţa de sex. În actuala reglementare, având în vedere dispoziţiile art. 278 C. civ., condiţia comunicării reciproce a stării de sănătate este analizată ca şi condiţie de formă la încheierea căsătoriei.
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.
Potrivit dispoziţiilor art. 278 (teza I) C. civ. căsătoria nu se va încheia dacă viitorii soţi nu declară că şi-au comunicat reciproc starea sănătăţii lor. Dovada luării la cunoştinţă de către ambii soţi a stării de sănătate este reprezentată de declaraţia de căsătorie, precum şi de certificatele medicale ce se anexează respectivei declaraţii de căsătorie.
Art. 28 alin. (3) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă republicată2, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că: "Ofiţerul de stare civilă care primeşte declaraţia de căsătorie solicită viitorilor soţi să prezinte actele de identitate, certificatele de naştere, certificatele medicale privind starea sănătăţii acestora, precum şi:
a) autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul cel care cere încuviinţarea pentru încheierea căsătoriei, în cazul existenţei unor impedimente rezultate din condiţiile de rudenie firească sau adopţie, în condiţiile prevăzute de lege;
b) avizul medical, dovada încuviinţării părinţilor ori, după caz, a tutorelui şi autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul pentru încheierea căsătoriei, în cazul existenţei unor impedimente legate de vârsta matrimonială."
Dispoziţiile art. 278 (teza a II-a) C. civ. instituie obligativitatea aplicării dispoziţiilor legilor speciale ce interzic căsătoria celor suferinzi de anumite boli. Persoanele care suferă de anumite boli pot încheia o căsătorie, cu excepţia acelor boli pentru care legea interzice căsătoria.
B) Declaraţia de căsătorie. Potrivit art. 280 alin. (1) C. civ. şi art. 28 alin. (1) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă cei care vor să se căsătorească vor face, personal, declaraţia de căsătorie, în scris, la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor, sau după caz la primăria competentă, misiunea diplomatică ori oficiul consular la care urmează a se încheia căsătoria3.
..........
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.