Venituri din activităţi independente | Ordonanţă 7/2001
Acesta este un fragment din Ordonanţa nr. 7/2001 privind impozitul pe venit. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Determinarea veniturilor - SUBCAPITOLUL B Reguli speciale de determinare a veniturilor -
SECŢIUNEA 1
Venituri din activităţi independente
Art. 15. -
(1) În înţelesul prezentei ordonanţe, veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii liberale şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
Acesta este un fragment din Ordonanţa nr. 7/2001 privind impozitul pe venit. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii liberale veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii asemănătoare, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
(4) Veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea.
Art. 16. -
(1) Venitul net din activităţi independente se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.
(2) Venitul net din activităţi independente se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile aferente deductibile.
(3) Venitul brut cuprinde sumele încasate şi echivalentul în lei al veniturilor în natură, inclusiv contravaloarea bunurilor din patrimoniul afacerii, rămase după încetarea definitivă a activităţii. Nu sunt considerate venituri brute sumele primite sub formă de credite.
(4) Nu sunt cheltuieli deductibile:
a) amenzile, majorările de întârziere şi penalităţile, altele decât cele de natură contractuală;
Acesta este un fragment din Ordonanţa nr. 7/2001 privind impozitul pe venit. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
b) donaţiile de orice fel;
c) cheltuielile de sponsorizare sau mecenat, care depăşesc limitele prevăzute de lege;
d) cheltuielile pentru protocol, care depăşesc limita de 0,25% aplicată asupra bazei calculate conform alin. (5);
e) ratele aferente creditelor angajate;
f) dobânzile aferente creditelor angajate pentru achiziţionarea de imobilizări corporale de natura mijloacelor fixe, în cazul în care dobânda este cuprinsă în valoarea de intrare a imobilizării corporale potrivit prevederilor legale;
g) cheltuielile de achiziţionare sau de fabricare a bunurilor şi a drepturilor amortizabile din Registrul-inventar;
h) cheltuielile privind bunurile constatate lipsă din gestiune sau degradate şi neimputabile;
i) sumele sau valoarea bunurilor confiscate ca urmare a încălcării dispoziţiilor legale în vigoare;
j) impozitul pe venit suportat de plătitorul venitului în contul beneficiarilor de venit;
k) sumele primite pentru acoperirea cheltuielilor de natura indemnizaţiei zilnice de delegare sau de detaşare şi diurna, acordate pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, care depăşesc limitele stabilite prin hotărâre a Guvernului;
Acesta este un fragment din Ordonanţa nr. 7/2001 privind impozitul pe venit. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
l) cheltuielile cu dobânzile aferente împrumuturilor care depăşesc nivelul taxei oficiale a scontului stabilit de Banca Naţională a României şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I;
m) alte sume care depăşesc limitele cheltuielilor prevăzute prin legislaţia în vigoare.
(5) Baza de calcul la care se aplică limitele de cheltuieli prevăzute la alin. (4) lit. c) şi d) se determină prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor aferente deductibile, exclusiv a celor pentru care se face calculul plafonului.
(6) Venitul net din activităţi independente, realizat de persoanele fizice în cadrul unor asociaţii fără personalitate juridică, se calculează la nivelul asociaţiei, conform prevederilor prezentului articol, cu respectarea regulilor prevăzute la cap. IV.
Art. 17. -
(1) Pentru contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente şi îşi desfăşoară activitatea individual, venitul net se determină pe bază de norme de venit. Ministerul Finanţelor Publice, prin ordin al ministrului finanţelor publice, stabileşte nomenclatorul activităţilor independente pentru care venitul net se poate determina pe bază de norme de venit.
(2) Normele de venit şi coeficienţii de corecţie ai acestora, stabiliţi în funcţie de condiţiile specifice de desfăşurare a activităţii, se aprobă de direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice până cel târziu în ultima zi a lunii decembrie a anului fiscal precedent celui pentru care sunt stabiliţi.
(3) Organul fiscal competent va comunica contribuabilului până la data de 15 aprilie a anului fiscal suma reprezentând venitul net şi nivelul plăţilor anticipate în contul impozitului anual.
(4) În cazul contribuabililor pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit şi care îşi desfăşoară activitatea pe perioade mai mici de un an normele de venit se reduc proporţional cu perioada nelucrată.
(5) Norma de venit, comunicată contribuabilului potrivit alineatelor precedente, reprezintă venit net şi intră în componenţa venitului anual global impozabil.
Acesta este un fragment din Ordonanţa nr. 7/2001 privind impozitul pe venit. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(6) Pentru contribuabilii care desfăşoară mai multe activităţi la care impunerea se face pe bază de norme de venit, impozitul se stabileşte în funcţie de norma de venit cea mai mare. Contribuabilii care desfăşoară atât activităţi impuse pe bază de norme de venit, cât şi activităţi care nu se regăsesc în nomenclatorul prevăzut la alin. (1) se impun în sistem real.
(7) Activitatea de taximetrie se impune numai pe bază de norme de venit, inclusiv în situaţia în care această activitate se desfăşoară în cadrul unor agenţi economici, în baza unor înţelegeri, altele decât contractul individual de muncă sau convenţia civilă de prestări de servicii.
(8) Pentru contribuabilii care desfăşoară mai multe activităţi, printre care şi cea de taximetrie, impunerea se face în sistem real. În acest caz venitul net nu poate fi inferior normei de venit, stabilită pentru activitatea de taximetrie.
Art. 18. -
(1) Venitul brut din drepturi de proprietate intelectuală reprezintă totalitatea încasărilor în bani şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură realizate din drepturi de proprietate intelectuală.
(2) Venitul net se determină prin deducerea din venitul brut a unei cote de cheltuieli de 25%, aplicată la venitul brut, precum şi a contribuţiilor obligatorii, datorate potrivit legii.
(3) Venitul net din drepturi de autor aferente operelor de artă monumentală se determină prin deducerea din venitul brut a unei cote de cheltuieli de 40%, aplicată la venitul brut, precum şi a contribuţiilor obligatorii, datorate potrivit legii.
Art. 19. -
În cazul exploatării de către moştenitori a drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi în cazul remuneraţiei reprezentând dreptul de suită şi al remuneraţiei compensatorii pentru copia privată, venitul net se determină prin scăderea din venitul brut a sumelor ce revin organismelor de gestiune colectivă sau altor plătitori de asemenea venituri, potrivit legii, fără aplicarea cotei forfetare de cheltuieli prevăzute la art. 18 alin. (2) şi (3).
Art. 20. -
Acesta este un fragment din Ordonanţa nr. 7/2001 privind impozitul pe venit. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(1) Contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente, impuşi pe bază de norme de venit, precum şi cei care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, potrivit art. 16.
(2) Opţiunea se face pe bază de cerere adresată organului fiscal competent până la data de 31 ianuarie a anului fiscal sau o dată cu depunerea declaraţiei privind venitul estimat şi este obligatorie pentru contribuabil pe perioada anului fiscal. Opţiunea se consideră reînnoită pentru un nou an fiscal în cazul în care contribuabilul nu depune o cerere de renunţare la opţiunea privind impunerea în sistem real.
Art. 21. -
(1) Beneficiarii de venit datorează în cursul anului un impozit reţinut la sursă, reprezentând plăţi anticipate, stabilit în situaţiile şi în cuantumurile următoare:
a) 15% din venitul brut încasat, în cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală;
b) 10% din venitul brut încasat, ca urmare a valorificării de bunuri în regim de consignaţie, cu excepţia celor din patrimoniul personal al contribuabilului, pentru alţi contribuabili decât cei autorizaţi să desfăşoare activităţi independente şi care au obligaţia să efectueze plăţi anticipate trimestriale în contul impozitului pe venitul anual;
c) 10% aplicat la venitul brut încasat, ca urmare a unor activităţi desfăşurate în baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial.
(2) Plătitorii veniturilor prevăzute la alin. (1) au obligaţia să calculeze, să reţină şi să vireze impozitul la bugetul de stat până la data de 10 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata venitului.
Acesta este un fragment din Ordonanţa nr. 7/2001 privind impozitul pe venit. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
|