(1)
Cancelaria Prim-Ministrului este structură fără personalitate juridică, în subordinea prim-ministrului, finanţată prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
(2)
Cancelaria Prim-Ministrului este condusă de şeful Cancelariei Prim-Ministrului, care are rang de ministru, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului.

Acesta este un fragment din Codul administrativ din 03.07.2019. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(3)
Atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Cancelariei Prim-Ministrului se stabilesc prin decizie a prim-ministrului.
(4)
Personalului din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, cu excepţia demnitarilor sau persoanelor asimilate acestora, i se aplică prevederile părţii a VI-a titlul III capitolul II - Personalul contractual încadrat la cabinetul demnitarilor şi aleşilor locali şi la Cancelaria Prefectului.
(5)
În cadrul Cancelariei Prim-Ministrului îşi desfăşoară activitatea unul sau mai mulţi secretari de stat şi consilieri de stat, precum şi directorul de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, numiţi, respectiv eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului.
(6)
Prin hotărâre a Guvernului se stabilesc instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale coordonate de prim-ministru, prin Cancelaria Prim-Ministrului.
Acesta este un fragment din Codul administrativ din 03.07.2019. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Codul administrativ adnotat. Noutăţi. Examinare comparativă. Note explicative. Ediţia a III-a, revăzută şi adăugită 1.
În ceea ce priveşte învestitura şi componenţa Guvernului, nu regăsim deosebiri de substanţă faţă de reglementarea anterioară. Codul prevede astfel că Guvernul îşi desfăşoară activitatea în baza programului de guvernare, acceptat de Parlament, astfel cum prevede, de altfel, şi art. 102 alin. (1) din Constituţie. Insistăm asupra accepţiunii noţiunii de program acceptat de Parlament, dat fiind faptul că în Adunarea Constituantă au fost ample discuţii, formula fiind preferată celei de program aprobat de Parlament, pe considerentul că programul este şi rămâne al Guvernului, Parlamentul a fost doar de acord cu el, printr-un vot de încredere, pe care-l poate retrage oricând printr-o moţiune de cenzură, atunci când consideră că Guvernul nu mai este demn de încrederea Parlamentului. Dacă l-ar fi "aprobat", Parlamentul devenea, într-un fel, parte, responsabil de programul respectiv, ceea ce, în mod firesc, de altfel, nu s-a dorit. [ Mai mult... ]
Drept administrativ, Vol 1, ediţia 5
Potrivit art. 22 C.adm.: „(1) Cancelaria Prim-Ministrului este structură fără personalitate juridică, în subordinea prim-ministrului, finanţată prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. (2) Cancelaria Prim-Ministrului este condusă de şeful Cancelariei Prim-Ministrului care are rang de ministru, numit şi eliberat din funcţie prin decizie aprim-ministrului. (3) Atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Cancelariei Prim-Ministrului se stabilesc prin decizie aprim-ministrului (...). (5) În cadrul Cancelariei Prim-Ministrului îşi desfăşoară activitatea unul sau mai mulţi secretari de stat şi consilieri de stat, precum şi directorul de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, numiţi, respectiv, eliberaţi din funcţie prin decizie aprim-ministrului. (6) Prin hotărâre aGuvernului se stabilesc instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale coordonate de prim-ministru, prin Cancelaria Prim-Ministrului”. [ Mai mult... ]
Codul administrativ comentat. Explicaţii. Jurisprudenţă. Doctrină. Volumul I. Art. 1-364^1 §1.
Organizarea şi funcţionarea Cancelariei Prim-Ministrului
Cancelaria Prim-Ministrului este principala structură administrativă aflată în subordinea prim-ministrului. Ea se bucură de personalitate juridică şi este finanţată din bugetul Secretariatului General al Guvernului. Conducerea acestei structuri este încredinţată şefului Cancelariei Prim-Ministrului, demnitar cu rang de ministru. Atribuţiile, organizarea şi funcţionarea, structura organizatorică şi numărul maxim de posturi ale Cancelariei Prim-Ministrului se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. [ Mai mult... ]