Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene
Directiva nr. 104/2008 privind munca prin agent de muncă temporară
Număr celex: 32008L0104
Modificări (...), Referinţe (1), Reviste (14), Doctrine (9)În vigoare de la 05 decembrie 2008
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpăraţi documentul în formă completă.
DIRECTIVA 2008/104/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI
din 19 noiembrie 2008
privind munca prin agent de muncă temporară
PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, în special articolul 137 alineatul (2),
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpăraţi documentul în formă completă.
având în vedere propunerea Comisiei,
având în vedere avizul Comitetului Economic şi Social European(1),
după consultarea Comitetului Regiunilor,
hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat(2),
întrucât:
(1) Prezenta directivă respectă drepturile fundamentale şi principiile recunoscute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene(3). Directiva este, în special, concepută pentru a asigura respectarea deplină a articolului 31 din cartă, care prevede că orice lucrător are dreptul la condiţii de muncă care să respecte sănătatea, securitatea şi demnitatea sa, la o limitare a duratei maxime de muncă, la perioade de odihnă zilnică şi săptămânală, precum şi la o perioadă anuală de concediu plătit.
(2) Carta comunitară privind drepturile sociale fundamentale ale lucrătorilor prevede la punctul 7, printre altele, că realizarea pieţei interne trebuie să conducă la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă ale lucrătorilor din Comunitatea Europeană; acest proces se va realiza prin alinierea progresului privind condiţiile menţionate, în principal cu privire la formele de muncă, precum munca pe baza unui contract de muncă pe durată determinată, munca cu fracţiune de normă, munca prin agent de muncă temporară (denumită în continuare "muncă temporară") şi munca sezonieră.
(3) La 27 septembrie 1995, Comisia s-a consultat cu partenerii sociali la nivel comunitar, în conformitate cu articolul 138 alineatul (2) din tratat, privind orientarea acţiunii comunitare cu privire la flexibilitatea programului de muncă şi la siguranţa locului de muncă pentru lucrători.
(4) După consultarea respectivă, Comisia a considerat că acţiunea comunitară este recomandabilă şi la 9 aprilie 1996 s-a consultat încă o dată cu partenerii sociali, în conformitate cu articolul 138 alineatul (2) din tratat, cu privire la conţinutul propunerii avute în vedere.
(5) În introducerea la acordul-cadru privind munca pe durată determinată încheiat la 18 martie 1999, semnatarii şi-au manifestat intenţia de a lua în considerare necesitatea unui acord similar cu privire la munca temporară şi au decis să nu includă lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea prin agent de muncă temporară în directiva privind munca pe durată determinată.
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpăraţi documentul în formă completă.
(6) Organizaţiile intersectoriale cu caracter general, şi anume Uniunea Confederaţiilor Industriale şi Patronale din Europa (UNICE)(4), Centrul European al Întreprinderilor cu Participare Publică şi al Întreprinderilor de Interes Economic General (CEEP) şi Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES), au informat Comisia, printr-o scrisoare comună din 29 mai 2000, asupra dorinţei lor de a iniţia procesul prevăzut la articolul 139 din tratat. Printr-o altă scrisoare comună din 28 februarie 2001, aceştia au solicitat Comisiei prelungirea cu o lună a termenului menţionat la articolul 138 alineatul (4). Comisia a răspuns favorabil acestei solicitări şi a prelungit termenul pentru negocieri până la 15 martie 2001.
(7) La 21 mai 2001, partenerii sociali au recunoscut faptul că negocierile lor cu privire la munca temporară nu au dus la niciun acord.
(8) În martie 2005, Consiliul European a considerat vitală relansarea Strategiei de la Lisabona şi reorientarea priorităţilor sale în direcţia creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă. Consiliul a aprobat Liniile directoare integrate pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă 2005-2008, care vizează, printre altele, promovarea flexibilităţii, precum şi a securităţii locului de muncă şi reducerea segmentării pieţei muncii, ţinându-se seama în mod corespunzător de rolul partenerilor sociali.
(9) În conformitate cu Comunicarea Comisiei privind Agenda socială pentru perioada până în 2010, care a fost salutată de Consiliul European din martie 2005 ca o contribuţie în direcţia realizării obiectivelor Strategiei de la Lisabona prin consolidarea modelului social european, Consiliul European a considerat că noile forme de organizare a muncii şi o mai mare diversitate de dispoziţii contractuale pentru lucrători şi întreprinderi, care combină mai bine flexibilitatea cu securitatea, ar spori adaptabilitatea. În plus, Consiliul European din decembrie 2007 a aprobat principiile comune convenite privind flexisecuritatea, care asigură un echilibru între flexibilitate şi securitate pe piaţa muncii şi îi ajută atât pe angajaţi, cât şi pe angajatori să profite de oportunităţile pe care le oferă globalizarea.
(10) Există diferenţe considerabile la nivelul utilizării muncii temporare şi la nivelul situaţiei juridice, al statutului şi al condiţiilor de muncă pentru lucrătorii prin agent de muncă temporară (denumiţi în continuare "lucrători temporari") în cadrul Uniunii Europene.
(11) Munca temporară răspunde nu numai necesităţilor în materie de flexibilitate ale întreprinderilor, dar şi necesităţii lucrătorilor de a-şi armoniza viaţa profesională cu cea privată. Astfel, munca temporară contribuie la crearea de locuri de muncă şi la participarea şi integrarea pe piaţa muncii.
..........
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpăraţi documentul în formă completă.
|