Efectele contractului de societate - Drepturile şi obligaţiile asociaţilor între ei -
Participarea la profit şi pierderi
(1)
Participarea la profitul societăţii implică şi contribuţia la pierderile societăţii, în condiţiile prevăzute de contractul de societate, ale prezentului capitol sau ale legii speciale aplicabile, după caz.
(2)
Partea fiecărui asociat la profituri şi pierderi este proporţională cu aportul său la capitalul social, dacă nu s-a convenit altfel. Partea la profituri şi pierderi a asociatului al cărui raport constă în prestaţii sau cunoştinţe specifice este egală cu cea a asociatului care a contribuit cu aportul cel mai mic, dacă nu s-a convenit altfel.

Acesta este un fragment din Codul Civil din 2009. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
(3)
Asociaţii pot participa la câştig în proporţie diferită de contribuţia la pierderi, cu condiţia ca astfel de diferenţe să fie rezonabile potrivit cu împrejurările şi să fie expres prevăzute în contract.
(4)
Când contractul stabileşte numai partea de câştig, aceeaşi proporţie are loc şi cât priveşte pierderile.
(5)
Orice clauză prin care un asociat este exclus de la împărţirea beneficiilor sau de la participarea la pierderi este considerată nescrisă.
(6)
Prin excepţie de la art. 1.881 alin. (2), asociatul al cărui aport constă în prestaţii sau cunoştinţe specifice este scutit, în măsura corespunzătoare acestui aport, de a participa la pierderi, dacă această scutire a fost prevăzută în mod expres în contractul de societate.
Acesta este un fragment din Codul Civil din 2009. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Noul Cod civil. Note. Corelaţii. Explicaţii, ediţia 1
Scopul înfiinţării societăţii este acela de a participa la obţinerea beneficiilor rezultate din activitatea la care cooperează asociaţii.
Desigur că, în ipoteza indezirabilă în care beneficiile nu se vor realiza, asociaţii vor fi obligaţi să participe la suportarea pierderilor (art. 1920 noul C. civ. ne oferă detaliile suportării pierderilor).
De menţionat totuşi că formele societare cele mai cunoscute şi mai întâlnite în practică – societatea cu răspundere limitată şi societatea pe acţiuni – sunt guvernate de principiul separaţiei de patrimonii între societate şi asociaţi şi nu permit „participarea” asociaţilor la pierderi. [ Mai mult... ]
Noul Cod civil. Comentariu pe articole, ediţia 2
1. Noţiunea de profit. Deşi în art. 1881 noul C. civ. se vorbeşte de beneficii şi de foloase şi nu de profituri, art. 1902 noul C. civ. vorbeşte de participarea la profit. Profitul este, chiar şi etimologic, o noţiune mai restrânsă decât cea de beneficii sau decât cea de foloase. În cazul societăţilor comerciale, noţiunea mai largă de beneficiu a fost înlocuită în anul 2006 (la modificarea Legii nr. 31/1990 prin Legea nr. 441/2006) cu cea de profit. Aceasta face ca, cel puţin de lege lata, profitul să fie specific societăţilor comerciale. Se poate considera, pentru aceste motive, că referirea la profit în loc de beneficiu sau folos este o simplă inadvertenţă a art. 1902 în raport de art. 1881 noul C. civ.. [ Mai mult... ]
Noul Cod civil. Comentarii, doctrină şi jurisprudenţă. Vol. III. Art. 1650-2664. Contracte speciale. Privilegii şi garanţii. Prescripţia extinctivă. Drept internaţional privat 1.
Participarea la beneficii şi pierderi reprezintă o condiţie de validitate ce ţine de esenţa contractului de societate, indiferent dacă acesta dă naştere unei societăţi civile, comerciale sau agricole. Asociaţii au dreptul de a participa la beneficiile obţinute din activitatea societăţii dar corelativ acestui drept le revine şi obligaţia de a suporta pierderile societăţii (I. Dogaru, op. cit., p. 677). [ Mai mult... ]
Buletinul jurisprudenţei - Repertoriu anual 2018 – Volumul II
În principiu, modul în care părţile înţeleg să împartă profitul asocierii poate fi determinat în mod liber prin contractul de asociere. Singura interdicţie priveşte clauza leonină, prin care o parte să îşi rezerve tot profitul sau să nu participe deloc la pierdere. Clauza leonină este nulă, deoarece realizarea de beneficii de către toţi membrii asociaţi constituie însuşi scopul în vederea realizării căruia s-a constituit societatea. În speţă, prevederea cuprinsă în acordul de asociere, referitoare la asigurarea în favoarea uneia dintre părţi a 10% din valoarea avansului sau a lucrărilor executate, indiferent de realizarea oricărui profit, echivalează cu excluderea acesteia de la participarea şi la pierderile asocierii, şi deci, este lipsită de efecte. [ Mai mult... ]
Codul civil. Comentariu pe articole, ediţia 3
1. Noţiunea de profit. Deşi în art. 1881 C. civ. se vorbeşte de beneficii şi de foloase şi nu de profituri, art. 1902 C. civ. vorbeşte de participarea la profit. Profitul este, chiar şi etimologic, o noţiune mai restrânsă decât cea de beneficii sau decât cea de foloase. În cazul societăţilor comerciale, noţiunea mai largă de beneficiu a fost înlocuită în anul 2006 (la modificarea Legii nr. 31/1990 prin Legea nr. 441/2006) cu cea de profit. Aceasta face ca, cel puţin de lege lata, profitul să fie specific societăţilor comerciale. Se poate considera, pentru aceste motive, că referirea la profit în loc de beneficiu sau folos este o simplă inadvertenţă a art. 1902 în raport de art. 1881 C. civ. [ Mai mult... ]