Revista de Drept social (Rosetti) nr. 3/2015
Concediul de odihnă la cumulul de funcţii, Editura Rosetti
de Curtea de Apel Galaţi
06 noiembrie 2015În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.
Prin acţiunea formulată reclamantul MC, a chemat în judecată pe pârâta Universitatea DJ Galaţi, solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să fie obligată pârâta la plata indemnizaţiei de concediu de odihnă pentru perioada 2009-2013, suma actualizata cu rata inflaţiei plus dobânda legală aferentă pentru această perioadă.
În motivare, a arătat că începând cu anul 2009 a avut încheiat un contract de muncă pe perioada determinată cu norma întreagă cu unitatea pârâta până în anul 2013.
A mai arătat că norma de bază o desfăşura la un alt angajator, iar unitatea pârâtă i-a acordat zilele de concediu de odihnă, fără însă a i se plăti aceste zile.
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.
În drept, a invocat HG nr. 250/1992, Codul muncii, Constituţia României.
Universitatea DJ a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia puterii de lucru judecat deoarece pretenţia supusă judecaţii in speţă a fost dezlegată de Curtea Constituţională prin Decizia nr.385/2007 si excepţia lipsei interesului motivat de faptul că interesul acţiunii formulate de către reclamant nu este legitim deoarece nu este in concordanţă cu legea.
Pe fondul cauzei, a solicitat respingerea acţiunii ca nefondată motivat de faptul că reclamantul a desfăşurat activitatea in cadrul unităţii pârâte, având însă funcţia de bază la un alt angajator.
Faţă de această situaţie, pârâta a considerat că, aflându-se in situaţia unui cumul de funcţii, a făcut aplicarea art.3 alin.1 din HG nr.250/1992 potrivit căruia salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie, au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea in care au funcţia de bază.
Prin sentinţa civilă nr. Tribunalul a respins excepţiile ca fiind nefondate.
A respins acţiunea formulată de reclamantul MC, în contradictoriu cu pârâta Universitatea DJ ca fiind nefondată.
Analizând şi coroborând materialul probator administrat în prezenta cauză, instanţa a reţinut următoarele:
Referitor la excepţia puterii de lucru judecat invocată de pârâtă, instanţa a respins-o ca nefondată motivat de faptul că puterea de lucru judecat invocată de către pârâtă se refera la o decizie a Curţii Constituţionale, într-o speţă in care părţile din prezentul dosar nu au avut calitatea de reclamant şi pârât.
Prin urmare, instanţa a considerat că nu există putere de lucru judecat în condiţiile în care părţile din prezenta cauza nu s-au mai judecat într-o speţă similară şi, mai mult, excepţia invocată se raportează la o decizie a Curţii Constituţionale prin care nu se soluţionează fondul cauzelor.
..........
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.