Universul Juridic Premium nr. 8/2016
Consideraţii privind legea aplicabilă contractului individual de muncă cu element de extraneitate
de Vartolomei Brindusa
17 august 2016În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.
I. În lumea de azi se încheie, destul de frecvent, contracte individuale de muncă între subiecte de drept - angajatori şi salariaţi - din state diferite, membre ale UE (ceea ce constituie o expresie concretă a liberei circulaţii a lucrătorilor pe teritoriul UE)(1). La fel, astfel de contracte se încheie şi între un subiect de drept dintr-un stat membru al UE şi un subiect de drept dintr-un stat nemembru al UE(2). Tot astfel, se pot încheia contracte individuale de muncă şi între parteneri din state nemembre ale UE.
În aceste condiţii, deoarece există un element de extraneitate - caracteristic contractului în cauză - se pune problema identificării legii aplicabile acestuia(3).
Pentru ca un contract individual de muncă să fie calificat ca fiind cu element de extraneitate este necesar, spre exemplu, ca locul de muncă în care salariatul urmează să-şi desfăşoare activitatea să fie situat pe teritoriul unui alt stat decât cel în care salariatul domiciliază sau îşi are reşedinţa obişnuită. Element de extraneitate poate fi şi cetăţenia/naţionalitatea diferită a părţilor la contractul individual de muncă.
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.
În cazul în care contractul se încheie între subiecte de drept din România şi din statele membre ale UE, luând în considerare dispoziţiile art. 2640 alin. (2) C. civ., potrivit cărora "în materiile ce nu intră sub incidenţa reglementărilor UE sunt aplicabile dispoziţiile prezentului cod privind legea aplicabilă actului juridic, dacă nu se prevede altfel prin convenţii internaţionale sau prin dispoziţii speciale", devin incidente:
- ca regulă, normele cuprinse în Regulamentul nr. 593/2008 privind legea aplicabilă obligaţiilor contractuale (Roma I); şi
- normele de drept internaţional privat din Codul civil (în completare, pentru acele aspecte nereglementate prin Regulamentul nr. 593/2008, respectiv cele privind starea sau capacitatea persoanelor fizice şi statutul organic al persoanelor juridice(4) ).
Astfel:
1) Regulamentul UE(5):
a) Libertatea părţilor de a alege lega aplicabilă este unul dintre principiile esenţiale ale sistemului de norme care reglementează conflictul de legi(6). Conform acestei logici, contractul individual de muncă este guvernat, în ceea ce priveşte fondul şi efectele sale, de legea aleasă de către părţi. Este o alegere care poate să vizeze întregul contract sau o parte a acestuia şi care trebuie să fie expresă sau să rezulte, cu un grad rezonabil de certitudine, din clauzele contractuale [art. 3 alin. (1) coroborat cu art. 8 alin. (1) din Regulament].
Ca şi în ipoteza oricărui alt contract, şi în cazul în care contractul individual de muncă a fost încheiat, părţile pot conveni, în orice moment ulterior, să supună contractul altei legi decât cea aleasă iniţial. Dar, orice modificare ulterioară nu aduce atingere validităţii formei contractului, care rămâne supusă legii alese iniţial [art. 8 alin. (2) din Regulament].
În măsura în care legea aplicabilă nu a fost aleasă de către părţi, contractul individual de muncă este considerat a fi reglementat de legea ţării în care sau, în lipsă, din care angajatul îşi desfăşoară în mod obişnuit activitatea în executarea contractului respectiv [art. 8 alin. (2) teza I din Regulament]. Aşadar, legea aplicabilă contractului este lex loci executionis (sau, altfel spus, lex loci laboris). Expresia "în care" semnifică faptul că angajatul încadrat într-o ţară, lucrează în altă ţară (caz în care se aplică legea din cea de-a doua ţară), în timp ce expresia "din care" se referă la angajatul încadrat într-o ţară şi care şi lucrează în aceeaşi ţară, dar pentru beneficiari din mai multe alte ţări (caz în care se aplică legea din prima ţară)(7).
..........
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.