Universul Juridic Premium nr. 4/2016
Garantarea dreptului individului la libertatea de religie - reglementări interne şi internaţionale
de Matefi Roxana
14 aprilie 2016În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.
1. Dreptul la libertatea de religie - reglementări internaţionale
Libertatea de religie a individului, drept esenţial cu implicaţii profunde, îşi găseşte reglementarea încă din cuprinsul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, care la art. 18 stabileşte că "orice om are dreptul la libertatea gândirii, de conştiinţă şi religie; acest drept include libertatea de a-şi schimba religia sau convingerea, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea, singur sau împreună cu alţii, atât în mod public, cât şi privat, prin învăţătură, practici religioase, cult şi îndeplinirea riturilor".
Articolul 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului reglementează în mod expres dreptul oricărei persoane la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie, astfel că protecţia pe care o asigură aceasta vizează nu numai "viaţa privată şi de familie a individului, corespondenţa sa şi domiciliul pe care îl are, ci şi forul său interior, anume gândirea, conştiinţa şi religia pe care şi-o alege. În procesul gândirii, individul îşi formează anumite convingeri; ca fiinţă socială el are nevoie să-şi manifeste convingerile sale - deseori ataşate îmbrăţişării unei anumite religii - în exterior faţă de alţi semeni ai săi sau împreună cu aceştia(1)".
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.
În conţinutul dreptului reglementat de articolul 9 din Convenţie sunt incluse libertatea individului de a-şi schimba religia sau convingerile, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, prin cult, învăţământ, practici şi îndeplinirea ritualurilor(2).
Cât priveşte restrângerile ce ar putea fi aduse libertăţii individului de a-şi manifesta religia sau convingerile, Convenţia stabileşte faptul că acestea nu pot face obiectul altor restrângeri decât cele prevăzute de lege care, într-o societate democratică, constituie măsuri necesare pentru siguranţa publică, protecţia ordinii, a sănătăţii, a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor altora(3).
În concepţia Curţii, "libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie se află printre elementele esenţiale de identificare a celor care au o anumită credinţă şi o anumită concepţie despre viaţă"(4).
În privinţa semnificaţiei noţiunilor de "cult", "învăţământ" ori a sintagmei "practici şi îndeplinirea ritualurilor" despre care se face vorbire în conţinutul Convenţiei, în doctrină regăsim o explicaţie mai detaliată.
Astfel, "noţiunea de cult are în vedere serviciile practicate de cultele religioase, oricare ar fi acestea, independent de numărul credincioşilor care au aderat la ele sau de răspândirea lor geografică pe teritoriul unui stat. Învăţământul are în vedere învăţământul religios conceput ca posibilitatea desfăşurării unei activităţi de formare şi răspândire a unui cult determinat. Practicile şi îndeplinirea ritualurilor privesc un anumit comportament religios exteriorizat prin participarea la oficii, procesiuni (...)(5)".
Prevederi cu privire la libertatea de religie regăsim şi în Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului care, în cuprinsul art. 14 stabileşte că: "1. Statele părţi(6) vor respecta dreptul copilului la libertatea de gândire, de conştiinţă şi religie. 2. Statele părţi vor respecta drepturile şi obligaţiile părinţilor sau, după caz, ale reprezentanţilor legali ai copilului de a-l îndruma în exercitarea dreptului sus-menţionat, de o manieră care să corespundă capacităţilor în formare ale acestuia. 3. Libertatea de a-şi manifesta propriile convingeri religioase sau alte convingeri nu poate fi îngrădită decât de restricţiile prevăzute în mod expres de lege şi care sunt necesare pentru protecţia securităţii publice, a ordinii publice, a sănătăţii publice şi a bunelor moravuri sau a libertăţilor şi drepturilor fundamentale ale altora".
2. Dreptul la libertatea de religie - reglementări interne
Reglementări privind dreptul persoanei la libertatea de religie regăsim şi legislaţia internă, dintre care amintim Constituţia României, precum şi Codul civil.
..........
În versiunea gratuită textul este afişat parţial. Pentru textul integral alegeţi un abonament Lege6 care permite vizualizarea completă a documentului.