Desfăşurarea şi promovarea cercetării ştiinţifice | Convenţie
Acesta este un fragment din Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării din 10.12.1982 *). Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Cercetarea ştiinţifică marină -
Secţiunea a 3-a
Desfăşurarea şi promovarea cercetării ştiinţifice
ARTICOLUL 245 Cercetarea ştiinţifică marină în marea teritorială
Statele riverane, în exercitarea suveranităţii lor, au dreptul exclusiv de a reglementa, autoriza şi efectua cercetări ştiinţifice marine în marea lor teritorială. Cercetarea ştiinţifică marină în marea teritorială nu poate fi efectuată decât cu consimţământul expres al statului riveran şi în condiţiile stabilite de către acesta.
ARTICOLUL 246
Cercetarea ştiinţifică marină în zona economică exclusivă
şi pe platoul continental
Acesta este un fragment din Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării din 10.12.1982 *). Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
1. Statele riverane, în exercitarea jurisdicţiei lor, au dreptul de a reglementa, autoriza şi efectua cercetări ştiinţifice marine în zona lor economică exclusivă şi pe platoul lor continental, în conformitate cu dispoziţiile pertinente ale convenţiei.
2. Cercetarea ştiinţifică marină în zona economică exclusivă şi pe platoul continental se va efectua cu consimţământul statului riveran.
3. În împrejurări normale, statele riverane îşi vor da consimţământul pentru realizarea proiectelor de cercetare ştiinţifică marină pe care statele sau organizaţiile internaţionale competente intenţionează să le întreprindă în zona lor exclusivă sau pe platoul lor continental conform convenţiei, în scopuri exclusiv paşnice şi în vederea sporirii cunoştinţelor ştiinţifice asupra mediului marin în interesul întregii umanităţii. În acest scop, statele riverane vor adopta reguli şi proceduri care să asigure că acest consimţământ va fi acordat în termen rezonabil şi nu va fi refuzat în mod abuziv.
4. În scopul aplicării paragrafului 3, împrejurările vor fi considerate normale chiar în absenţa relaţiilor diplomatice dintre statele riverane şi statul care îşi propune să efectueze cercetări.
5. Statele riverane pot totuşi, în mod discreţionar, să refuze consimţământul lor pentru executarea unui proiect de cercetare ştiinţifică marină de către un alt stat sau de către o organizaţie internaţională competentă în zona economică exclusivă sau pe platoul lor continental, în cazurile următoare:
a) dacă proiectul are o incidenţă directă asupra explorării şi exploatării resurselor naturale, biologice sau nebiologice;
b) dacă proiectul prevede forări în platoul continental, utilizarea de explozivi sau introducerea de substanţe nocive în mediul marin;
c) dacă proiectul prevede construirea, exploatarea sau utilizarea insulelor artificiale, a instalaţiilor şi a lucrărilor vizate de art. 60 şi 80;
d) dacă informaţiile referitoare la natura şi obiectivele proiectului, comunicate în virtutea art. 248, sunt inexacte sau dacă statul sau organizaţia internaţională competentă, autoare a proiectului, nu s-a achitat de obligaţiile contractate faţă de statul riveran interesat dintr-un proiect de cercetare anterior.
6. În pofida dispoziţiilor paragrafului 5, statele riverane nu-şi pot exercita puterea lor discreţionară de a refuza consimţământul în virtutea lit. a) a acestui paragraf, în ce priveşte proiectele de cercetare ştiinţifică marină ce urmează să fie întreprinse, conform prezentei părţi, pe platoul continental, dincolo de limita celor 200 de mile marine de la liniile de bază de la care se măsoară lăţimea mării teritoriale, în afară de zonele specifice pe care ele pot, în orice moment, să le desemneze oficial ca făcând obiectul sau urmând să facă obiectul, într-un interval de timp rezonabil, unor lucrări intense de exploatare sau de explorare aprofundată. Statele riverane vor notifica în termen rezonabil zonele pe care le desemnează astfel, ca şi modificările ce li se aduc, dar nu vor fi obligate să furnizeze detalii asupra lucrărilor al căror obiect îl constituie.
Acesta este un fragment din Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării din 10.12.1982 *). Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
7. Paragraful 6 se aplică fără să se aducă atingere drepturilor asupra platoului continental, recunoscute statelor riverane la art. 77.
8. Cercetările ştiinţifice marine, vizate în prezentul articol, nu vor stânjeni în mod nejustificat activităţile întreprinse de statele riverane în exercitarea drepturilor suverane şi a jurisdicţiei prevăzute în convenţie.
ARTICOLUL 247
Proiecte de cercetare realizate de către organizaţii
internaţionale sau sub auspiciile lor
Un stat riveran, care este membru al unei organizaţii internaţionale sau este legat de o asemenea organizaţie printr-un acord bilateral şi în a cărui zonă economică exclusivă sau pe al cărui platou continental organizaţia vrea să execute direct sau să dispună executarea, sub auspiciile sale, a unui proiect de cercetare ştiinţifică marină, va fi considerat că a autorizat executarea proiectului conform specificaţiilor convenite, dacă a aprobat proiectul detaliat, când organizaţia a luat hotărârea de a-l întreprinde, sau dacă acest stat este dispus să participe la acesta şi nu a emis nici o obiecţie la expirarea unui termen de 4 luni din momentul în care organizaţia i-a notificat proiectul.
ARTICOLUL 248 Obligaţia de a furniza informaţii statului riveran
Statele şi organizaţiile internaţionale competente care intenţionează să întreprindă cercetări ştiinţifice marine în zona economică exclusivă sau pe platoul continental al unui stat riveran vor furniza acestuia din urmă, cu cel puţin 6 luni înainte de data propusă pentru începerea proiectului de cercetare ştiinţifică marină, o descriere completă cu privire la:
a) natura şi obiectivele proiectului;
b) metoda şi mijloacele care vor fi utilizate, precizând denumirea, tonajul, tipul şi categoria navelor şi o descriere a materialului ştiinţific;
c) zonele geografice exacte în care va fi executat proiectul;
d) datele prevăzute ale primei sosiri şi ale ultimei plecări a navelor de cercetare sau cele ale instalării şi retragerii materialului de cercetare, după caz;
Acesta este un fragment din Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării din 10.12.1982 *). Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
e) numele instituţiei care patronează proiectul de cercetare, al directorului acestei instituţii şi al persoanei care conduce proiectul;
f) măsura în care se apreciază că statul riveran ar trebui să participe la proiect sau să fie reprezentat la acesta.
ARTICOLUL 249 Obligaţia de a îndeplini anumite condiţii
1. Statele şi organizaţiile internaţionale competente care efectuează cercetări ştiinţifice marine în zona economică exclusivă sau pe platoul continental al unui stat riveran trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să garanteze statului riveran, dacă acesta doreşte, dreptul de a participa la proiectul de cercetare ştiinţifică marină sau de a fi reprezentat, în special atunci când acest lucru este posibil, la bordul navelor şi al altor ambarcaţiuni de cercetare sau la instalaţiile de cercetare ştiinţifică, dar fără ca cercetătorilor acestui stat să li se plătească vreo remuneraţie şi fără ca acesta din urmă să fie obligat să participe la finanţarea proiectului;
b) să furnizeze statului riveran, la cererea sa, rapoarte preliminare, îndată ce acest lucru este posibil, precum şi rezultatele şi concluziile finale, atunci când cercetările s-au încheiat;
c) să se angajeze să permită statului riveran, la cererea sa, accesul la toate eşantioanele şi datele obţinute în cadrul proiectului de cercetare ştiinţifică marină şi să-i furnizeze date care pot fi reproduse şi eşantioane care pot fi fracţionate fără ca aceasta să dăuneze valorii lor ştiinţifice;
d) să furnizeze statului riveran, la cerere, o evaluare a acestor date, eşantioane şi rezultate ale cercetării sau să-l ajute la evaluarea şi interpretarea lor;
e) să facă în aşa fel, sub rezerva paragrafului 2, încât rezultatele cercetărilor să devină disponibile cât mai repede cu putinţă pe plan internaţional, pe căi naţionale sau internaţionale corespunzătoare;
f) să informeze imediat statul riveran asupra oricărei modificări majore aduse proiectului de cercetare;
Acesta este un fragment din Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării din 10.12.1982 *). Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
g) să ridice instalaţiile şi materialul de cercetare ştiinţifică, atunci când cercetarea s-a încheiat, dacă nu s-a convenit altfel.
2. Prezentul articol se aplică fără a se aduce atingere condiţiilor stabilite prin legile şi reglementările statului riveran, în ce priveşte exercitarea dreptului său discreţionar de a acorda sau de a refuza consimţământul potrivit art. 246 paragraful 5, inclusiv obligaţia de a obţine acordul său prealabil pentru difuzarea pe plan internaţional a rezultatelor cercetărilor obţinute în cadrul unui proiect legat direct de explorarea şi exploatarea resurselor naturale.
ARTICOLUL 250 Comunicări privind proiectele de cercetare ştiinţifică marină
Comunicările privind proiectele de cercetare ştiinţifică marină se vor face pe căile oficiale obişnuite, afară de cazul când s-ar fi convenit altfel.
ARTICOLUL 251 Criterii generale şi principii directoare
Statele se vor strădui să promoveze, prin intermediul organizaţiilor internaţionale competente, stabilirea de criterii generale şi de principii directoare menite să le ajute să determine natura şi implicaţiile lucrărilor de cercetare ştiinţifică marină.
ARTICOLUL 252 Consimţământul tacit
Statele sau organizaţiile internaţionale competente pot pune în executare un proiect de cercetare ştiinţifică marină, la expirarea unui termen de 6 luni, socotit de la data la care informaţiile cerute în virtutea art. 248 au fost comunicate statului riveran, în afara cazului când, în termen de 4 luni de la primirea acestor informaţii, acesta a înştiinţat statul sau organizaţia care îşi propune să efectueze cercetările că:
a) refuză consimţământul său în virtutea art. 246; sau că
b) informaţiile furnizate de către acel stat sau de către acea organizaţie internaţională competentă, referitoare la natura sau obiectivele proiectului, nu corespund faptelor evidente; sau că
Acesta este un fragment din Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării din 10.12.1982 *). Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
c) are nevoie de date suplimentare referitoare la informaţiile sau condiţiile vizate de art. 248 şi 249; sau că d) obligaţiile decurgând din condiţiile stabilite de art. 249, referitoare la un proiect precedent de cercetare marină executat de acel stat sau de acea organizaţie nu au fost îndeplinite.
ARTICOLUL 253 Suspendarea sau încetarea lucrărilor de cercetare ştiinţifică marină
1. Statul riveran are dreptul să ceară suspendarea lucrărilor de cercetare ştiinţifică marină în curs de desfăşurare în zona sa economică sau pe platoul continental, dacă:
a) aceste lucrări nu sunt efectuate în conformitate cu informaţiile comunicate potrivit art. 248, pe baza cărora statul riveran şi-a dat consimţământul;
sau
b) statul sau organizaţia internaţională competentă care le desfăşoară nu respectă dispoziţiile art. 249 referitoare la drepturile statului riveran în ceea ce priveşte proiectul de cercetare ştiinţifică marină.
2. Statul riveran are dreptul de a cere încetarea tuturor lucrărilor de cercetare ştiinţifică marină, în toate cazurile în care nerespectarea art. 248 echivalează cu o modificare importantă a proiectului sau a lucrărilor de cercetare.
3. Statul riveran poate, de asemenea, să ceară încetarea lucrărilor de cercetare ştiinţifică marină, dacă nu se înlătură într-un termen rezonabil oricare dintre situaţiile vizate la paragraful 1.
4. După primirea notificării din partea statului riveran despre hotărârea de a dispune suspendarea sau încetarea lucrărilor de cercetare ştiinţifică marină, statele sau organizaţiile internaţionale competente, autorizate să efectueze aceste lucrări, vor pune capăt acelor lucrări care fac obiectul notificării.
5. Ordinul de suspendare dat în virtutea paragrafului 1 va fi revocat de statul riveran, iar proiectul de cercetare ştiinţifică marină va putea continua, de îndată ce statul sau organizaţia internaţională competentă care efectuează aceste lucrări de cercetare ştiinţifică marină s-a conformat condiţiilor prevăzute la art. 248 şi 249.
Acesta este un fragment din Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării din 10.12.1982 *). Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
ARTICOLUL 254
Drepturile statelor vecine fără litoral şi ale statelor vecine
dezavantajate geografic
1. Statele şi organizaţiile internaţionale competente care au prezentat unui stat riveran un proiect de cercetare ştiinţifică marină vizat la art. 246 paragraful 3 vor înştiinţa despre aceasta statele vecine fără litoral şi statele vecine dezavantajate geografic şi vor notifica statului riveran trimiterea acestei înştiinţări.
2. O dată ce statul riveran în cauză şi-a dat consimţământul la proiect, conform art. 246 şi altor dispoziţii pertinente ale convenţiei, statele şi organizaţiile internaţionale competente care întreprind proiectul vor furniza statelor vecine fără litoral şi statelor vecine dezavantajate geografic, la cerere şi după cum va fi cazul, informaţiile specificate la art. 248 şi la art. 249 paragraful 1 lit. f).
3. Statelor fără litoral şi statelor dezavantajate geografic, vizate mai sus, li se va acorda, la cerere, posibilitatea de a participa, în măsura în care se poate face aceasta, la proiectul de cercetare ştiinţifică marină prevăzut, prin intermediul unor experţi calificaţi desemnaţi de ele şi nerefuzaţi de statul riveran, potrivit condiţiilor asupra cărora statul riveran şi statul sau organizaţiile internaţionale competente care efectuează lucrări de cercetare ştiinţifică marină au convenit pentru executarea proiectului în conformitate cu convenţia.
4. Statele şi organizaţiile internaţionale competente vizate la paragraful 1 vor furniza, la cerere, statelor fără litoral şi statelor dezavantajate geografic, vizate mai sus, informaţiile şi asistenţa specificată la art. 249 paragraful 1 lit. d), sub rezerva paragrafului 2 al aceluiaşi articol.
ARTICOLUL 255
Măsuri vizând facilitarea cercetării ştiinţifice marine
şi asistenţa pentru navele de cercetare
Statele se vor strădui să adopte reguli, reglementări şi proceduri rezonabile pentru încurajarea şi facilitarea cercetărilor ştiinţifice marine efectuate, conform convenţiei, dincolo de marea lor teritorială şi, la nevoie, să faciliteze navelor de cercetare ştiinţifică marină care se conformează dispoziţiilor pertinente ale prezentei părţi accesul în porturile lor, sub rezerva legilor şi reglementărilor lor, şi să încurajeze acordarea de asistenţă acestor nave.
ARTICOLUL 256 Cercetarea ştiinţifică marină în zonă
Toate statele, oricare ar fi situarea lor geografică, precum şi organizaţiile internaţionale competente au dreptul să efectueze cercetări ştiinţifice marine în zonă, conform părţii a XI-a.
ARTICOLUL 257
Cercetarea ştiinţifică marină în coloana de apă de dincolo
de limitele zonei economice exclusive
Acesta este un fragment din Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării din 10.12.1982 *). Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Toate statele, oricare ar fi situarea lor geografică, precum şi organizaţiile internaţionale competente au dreptul, conform prezentei convenţii, să efectueze cercetări ştiinţifice marine în coloana de apă de dincolo de limitele zonei economice exclusive.
Acesta este un fragment din Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării din 10.12.1982 *). Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.