Parlamentul României
Legea nr. 178/1934 privind reglementarea contractului de consignaţie
Modificări (1), Respingeri de neconstituţionalitate (4), Referinţe (1), Reviste (2), Referinţe în jurisprudenţăText publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 173 din 30 iulie 1934.
În vigoare de la 30 iulie 1934 până la 30 septembrie 2011, fiind abrogat prin Lege 71/2011 şi înlocuit de Codul Civil 2009(r1);
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Art. 1. -
Contractul de consignatie este conventiunea prin care una din parti, numita consignant, incredinteaza celeilalte parti, numita consignatar, marfuri sau obiecte mobile spre a le vinde pe socoteala consignantului.
Bunurile ce se incredinteaza consignatarului se pot preda acestuia, toate deodata sau treptat, prin note sau facturi succesive, emise pe temeiul contractului.
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Art. 2. -
Contractul de consignatie, cum si orice conventiune privitoare la modificarea, transformarea sau desfiintarea lui, se pot dovedi numai prin proba scrisa.
Art. 3. -
Contractul de consignatie nu transmite consignatarului proprietatea bunurilor ce i-au fost incredintate.
El este revocabil de catre consignant in orice moment, chiar daca a fost incheiat pe o durata determinata, afara de stipulatiune contrara in act.
Consignantul pastreaza toate drepturile asupra bunurilor incredintate si continua a putea dispune oricind de ele, afara de stipulatiune contrara in contract.
Art. 4. -
Consignantul poate relua si ridica, oricind, chiar daca contractul a fost incheiat pe o durata determinata, toate sau parte din bunurile incredintate consignatarului, fara necesitatea unui preaviz.
Reluarea bunurilor se va putea face de consignant pe cale de ordonanta prezidentiala, in conformitate cu art. 66 bis al Codului de procedura civila din Vechiul Regat.
Ordonanta prezidentiala se va da fara citarea partilor, daca contractul de consignatie este autentic; cu citarea partilor daca contractul este sub semnatura privata. In acest ultim caz termenul pentru citarea partilor se va fixa pentru a doua zi de la primirea cererii.
Consignantul are dreptul de a ridica oricind bunurile, pe aceasta cale, chiar daca in contract s-ar fi stipulat o clauza de preaviz.
Art. 5. -
Consignatarul este obligat a lua toate masurile unui bun comerciant, pentru conservarea in buna stare a bunurilor ce i-au fost incredintate.
El raspunde de orice lipsa, pierdere sau deteriorare, provenita din culpa sa sau a agentilor si prepusilor sai.
Art. 6. -
Consignatarul este obligat a asigura bunurile ce i-au fost incredintate, la o societate acceptata de consignant.
Asigurarea se va face de consignatar pentru o valoare cel putin egala cu pretul bunurilor, prevazut in contract sau in notele si facturile respective si astfel ca toate riscurile sa fie acoperite, incepind din momentul expedierii bunurilor de catre consignant.
Consignatarul este, de asemenea, obligat a plati cu regularitate primele de asigurare.
In caz de neasigurare sau de anulare a asigurarii din cauza neplatii la termen a primelor, consignatarul se considera, de drept, in culpa si va raspunde de orice lipsuri sau pagube produse prin caz fortuit sau forta majora.
Asigurarile de orice fel, contractate de consignatar, cu privire la bunurile predate in consignatie, se considera de plin drept ca incheiate in favoarea consignantului, cu conditiunea ca acesta sa notifice asiguratorului existenta consignatiei, inainte de plata despagubirilor.
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Art. 7. -
In vederea identificarii bunurilor date in consignatie, consignatarul este obligat a pastra marfurile primite in ambalajele lor originale si a conserva intacte etichetele, marcile si orice alte semne exterioare, astfel cum au fost aplicate de consignant.
In cazul cind contractul de consignatie prevede un anumit loc de depozitare sau inmagazinare a bunurilor incredintate, consignatarul este oprit a muta sau a depozita in alt loc acele bunuri.
Cind conventia nu prevede un anumit loc de depozitare, consignatarul poate inmagazina sau depozita marfurile incredintate lui, numai in localuri a caror folosinta o are pe baza de acte scrise cu data certa sau vizate de Administratia financiara, fiind obligat a face cunoscut de indata consignantului, locul de depozitare a marfurilor si orice mutare a lor.
Art. 8. -
Consignantul este in drept a controla si verifica, oricind, marfurile incredintate consignatarului si a proceda la inventarierea lor. Pentru exercitarea acestui drept, consignatarul va obtine, oricind, la cerere, ordonanta prezidentiala, potrivit dispozitiunilor art. 4 din prezenta lege.
Art. 9. -
Consignatarul este obligat a comunica in scris consignantului vitiile aparente sau ascunse ale bunurilor incredintate.
In caz de necomunicare, se considera ca bunurile au fost primite de consignatar in buna stare.
Comunicarea vitiilor aparente se va face in termen de doua zile, ori de cite ori un timp mai lung n-ar fi necesar, din cauza conditiunilor in care se afla bunurile trimise.
Comunicarea vitiilor ascunse se va face in termen de doua zile de la descoperirea lor.
Odata termenele de mai sus expirate, consignatarul nu mai poate fi primit sa invoce exonerarea sa, pe temeiul acestor vitii.
Art. 10. -
Toate cheltuielile de conservare si desfacere a bunurilor predate, in consignatie, privesc pe consignatar, afara de stipulatiunile contrare.
Art. 11. -
Consignatarul nu poate vinde sau instraina bunurile ce i-au fost incredintate in consignatie decit in conditiunile prevazute in contract.
Consignantul poate modifica oricind, in mod unilateral, conditiunile de vinzare, daca contractul nu prevede altfel. Modificarile sint obligatorii pentru consignatar, din momentul in care ii vor fi aduse la cunostinta in scris.
In tacerea contractului asupra conditiunilor de vinzare si in lipsa de dispozitiune scrisa din partea consignantului, consignatarul nu poate vinde bunurile ce i-au fost incredintate, decit contra numerar si la preturile curente ale pietei.
Art. 12. -
In cazul cind prin contract nu s-a prevazut retributia sau beneficiul consignatarului, acesta va avea dreptul numai la suprapreturile ce va obtine din vinzari, adica la diferenta intre preturile efectiv realizate din vinzarile facute si preturile prevazute in contractul de consignatie sau notele, facturile, si dispozitiile consignantului.
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
In cazul in care nici prin contract, nici prin notele, facturile sau dispozitiile consignantului nu s-a prevazut nici un pret, iar vinzarea se va face de catre consignatar la pretul curent, conform art. 11, alin. 3, consignatarul se va putea adresa justitiei pentru fixarea retributiei sale.
Art. 13. -
In caz de vinzare pe credit a bunurilor date in consignatie, creanta pentru pretul datorat apartine consignantului.
Fata de debitori si de terti, consignatarul va putea face, in mod valabil, orice acte asupra creantei si in special va putea primi plata, urmari incasarea ei si lua orice masuri de asigurare.
La prima cerere a consignantului, consignatarul este obligat a notifica debitorului originea si natura creantei. Din momentul comunicarii acestei notificari consignatarul nu va mai putea face nici un act valabil cu privire la creanta respectiva, acest drept apartinind numai consignantului.
Inainte de notificare sau in caz de refuz din partea consignatarului de a notifica, consignantul va putea popri oricind sumele datorate in miinile debitorilor, fara dare de cautiune.
Art. 14. -
Daca prin contract se acorda consignatarului dreptul de a face vinzari pe credit, fara a se preciza conditiunile, consignatarul va putea acorda credite numai catre comerciantii din bransa respectiva pe termene de maximum 90 zile, pe baza de cambii acceptate sau bilete la ordin.
Art. 15. -
Consignantul este oricind in drept a interzice consignatarului vinzarile pe credit catre anumite firme sau persoane anume determinate, chiar daca prin contract consignatarul a fost imputernicit a face vinzari pe credit, cu sau fara restrictii. Oprirea este obligatorie pentru consignatar din momentul in care ii va fi adusa la cunostinta in scris.
Art. 16. -
In lipsa de stipulatiune contrarie, consignatarul este solidar raspunzator fata de consignant, de plata la termen a pretului marfurilor vindute de el pe credit.
Art. 17. -
Consignatarul este obligat a contabiliza toate operatiunile referitoare la bunurile incredintate lui in consignatie, in asa mod incat controlul si verificarea lor sa se poata face cu usurinta.
Prin contractul de consignatie se poate stipula obligatiunea pentru consignatar de a tine unul sau mai multe registre speciale pentru trecerea operatiunilor referitoare la bunurile incredintate in consignatie. Registrele speciale pentru operatiunile de consignatie vizate de tribunal, vor fi tinute dupa normele prevazute de Codul de comert al vechiului Regat.
In cazul cind contractul prevede obligatiunea pentru consignant de a tine registre speciale, el este obligat a prezenta, oricind aceste registre la prima cerere a consignantului. Pentru a proceda la examinarea si verificarea registrelor speciale de consignatie, consignantul este in drept a obtine ordonanta prezidentiala in modul prevazut la art. 4 din prezenta lege.
Art. 18. -
Consignatarul este obligat a instiinta pe consignant, la epocile prevazute in contract, de toate vinzarile facute de el din bunurile ce i-au fost incredintate in consignatie, instiintarea va trebui sa arate, in mod precis, bunurile vindute contra numerar si cele vindute pe credit, indicindu-se pentru aceasta din urma numele si adresa exacta a fiecarui debitor, suma datorata, termenul de plata acordat si cambiile sau garantiile primite.
In caz de tacere a contractului, consignatarul este obligat a face instiintarea vinzarilor cel mai tirziu la finele fiecarei saptamini pentru toate operatiunile saptaminii respective.
Art. 19. -
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Consignatarul este obligat a remite si preda consignantului, la epocile prevazute in contract, pretul tuturor bunurilor vindute de el contra numerar si toate sumele rezultate din incasarea creantelor provenite din vinzarea acestor bunuri, pina la concurenta preturilor lor, precum si cambiile si garantiile primite de la cumparator.
In cazul cind contractul nu prevede epoca remiterii, consignatarul este obligat a preda consignantului, cel mai tirziu la finele fiecarei saptamini, toate sumele de bani, cambiile si garantiile mai sus prevazute.
Pina la remiterea lor, consignatarul nu poate face nici un act de dispozitie asupra sumelor de bani sau a valorilor rezultate din vinzarea bunurilor detinute de el in consignatie, fiind simplu depozitar al lor.
Art. 20. -
Consignatarul nu poate exercita fata de consignant nici un drept de retentie, nici asupra bunurilor incredintate lui in consignatie, nici asupra sumelor sau a valorilor rezultate din vinzarea acestor bunuri.
Art. 21. -
In caz de faliment al consignatarului, consignantul va putea revendica bunurile incredintate sau pretul lor care nu fusese platit in bani, sau altfel.
Art. 22. -
Partile pot conveni ca consignatarul sa fie obligat a preda consignantului cambii sau orice alte garantii pentru asigurarea valorii bunurilor incredintate si a exactei indepliniri a indatoririlor contractuale, fara ca prin aceasta sa se schimbe caracterele si efectele contractului de consignatie.
In caz de ridicare a bunurilor incredintate, consignantul poate pastra cambiile si celelalte garantii ce i-au fost date, pentru asigurarea platii pretului marfurilor ce se va constata ca au fost vindute sau lipsesc, a sumelor incasate dar neremise de consignatar, cum si a daunelor cauzate.
Art. 23. -
Se va pedepsi cu inchisoare de la 2 luni pina la 2 ani si cu amenda de la 10000 - 100000 lei, fara a se putea acorda circumstante atenuante, consignatarul:
1. Care-si va insusi bunurile incredintate in consignatie, sau le va instraina in alt mod sau in alte conditiuni decit acelea prevazute in contract, sau nu le va restitui consignantului la cerere.
2. Care nu va remite consignantului sumele de bani, cambiile sau valorile incasate sau primite de el, drept pret al bunurilor vindute, in modul aratat la art. 19 din prezenta lege.
3. Care la cererea consignantului nu va face de indata notificarile prevazute la art. 13, al. 3 din prezenta lege.
Art. 24. -
Se va pedepsi cu inchisoare de la o luna pana la un an, fara a se putea acorda circumstante atenuante, consignatarul:
1. Care, cu rea credinta, nu va face consignantului instiintarile prevazute la art. 18 din prezenta lege.
Se considera de rea credinta consignatarul care, in termen de trei zile libere de la cererea scrisa a consignantului, nu i-a facut instiintarea sus aratata.
2. Care, cu buna stiinta, va face consignantului instiintari neexacte privitoare la situatiunea vinzarilor si incasarilor facute de el
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
3. Care nu va notifica consignantului orice urmarire indreptata asupra bunurilor incredintate lui in consignatie sau asupra valorilor rezultate din vinzarea lor, de indata ce va fi avut cunostinta de acele urmariri.
4. Care va inlatura, va distruge, va deteriora sau va face sa se inlature, distruga sau deterioreze ambalajele, etichetele, marcile sau orice alte semne exterioare aplicate de consignant asupra marfurilor incredintate in consignatie.
5. Care va depozita sau muta marfurile incredintate lui in consignatie in contra dispozitiunilor contractului sau a art. 7 din prezenta lege.
6. Care nu va pune la dispozitia consignantului, la cererea acestuia, registrele speciale de consignatie in cazul cind contractul prevede tinerea unor asemenea registre.
Art. 25. -
In cazul in care delictele prevazute de articolele precedente ar fi savarsite de o persoana juridica, pedepsele de mai sus se vor aplica reprezentantilor legali si prepusilor vinovati.
Deosebit de pedeapsa aplicata reprezentantilor si prepusilor, persoana juridica este solidar responsabila cu prepusii sau reprezentantii, pentru repararea daunelor cauzate consignantului si se va pedepsi cu amenda civila de 10000 - 100000 lei.
Art. 26. -
Pasuirile si tolerantele acordate consignatarului de catre consignant, pentru predarea sumelor sau valorilor, sau pentru restituirea marfurilor, precum si primirea de cambii sau alte garantii de catre consignanti, nu inlatura aplicatiunea art. 23 - 25 din prezenta lege.
Art. 27. -
(Modificat la 1 Aprilie 1936). Contractul de consignatie este supus unui impozit proportional de 0,75% asupra valorii creditului in marfuri fixate de parti in act indiferent de valoarea cantitatilor de marfuri ce se predau in decursul exercitiului, adica durata lui este de maximum un an.
Impozitul proportional este de 1,50% pentru contractele incheiate pe un termen mai lung sau fara durata determinata.
Cei ce nu vor plati impozitul la formarea actului se vor pedepsi pe linga plata impozitului si la o amenda egala cu de trei ori impozitul datorat.
Constatarea contraventiilor si caile de atac, sunt cele prevazute in legea timbrului.
Art. 28. -
Art. 66 bis din procedura civila a vechiului Regat se extinde si in provinciile unite, in ceea ce priveste aplicatiunea acestei legi.
Art. 29. -
Aceasta lege se aplica atit contractelor de consignatie care se vor incheia dupa publicarea ei in Monitorul Oficial, cit si a contractelor de consignatie care la data publicarii, se gasesc in curs de executare, pentru tot ce priveste raporturile viitoare intre consignant si consignatar.
Art. 30. -
Orice dispozitiuni contrare prezentei legi, sunt si ramin abrogate.
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
Acest document poate avea modificări ulterioare. Alegeţi un abonament Lege6 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.
|